Square Wheels

23 11 04 - 16:57Een aantal jaren geleden kwam ik in contact met Scott Zimmerman die een methode had ontwikkeld om processen binnen organisaties zichtbaar te maken middels cartoons en metaforen. Square Wheels is de titel van de methode en de bijbehorende site. Een citaat: A Leader is pulling a rope in front and the team is pushing from the back. The wagon body can represent the organization, the Square Wheels are the things that work, but not always smoothly, and the round wheels - already inside the wagon - represent the ideas that could make the wagon or organization operate more smoothly. But communication is difficult and visions are critical!

Daar moest ik aan denken toen ik in de Volkskrant van afgelopen zaterdag een artikel las over de hedendaagse regenten, de managers, onder de titel "de ondernemer schept en de manager rekent". De twee beroepsgroepen mogen dan op elkaar lijken volgens het artikel staan ze in werkelijkheid mijlenver van elkaar af. Immers, de ondernemer ontwikkelt en creeert en de manager beheerst, beheert en controleert. Bovendien de ondernemer zoekt het risico op en de manager mijdt het.

Van de manager blijft in het artikel niet veel over. Een paar uitspraken over managers van historicus Geert Mak die wellicht voor sommige mensen herkenbaar zullen zijn:
  1. de manager maalt niet om de gevolgen van zijn werkwijze
  2. zonder vakinhoudelijke kennis voert de manager reorganisaties door en beloont zichzelf rijkelijk
  3. te veel managers hebben de pretentie dat ze alles kunnen managen zonder ook maar te letten op de inhoud van het werk
  4. het optreden van zulke managers ontkent vakmanschap
  5. de manager berooft de leraar, de verpleegkundige of de agent van de eer van zijn werk
  6. alleen het meetbare telt en daarmee verdwijnt kwaliteit en aandacht uit het werk
  7. werknemers voelen zich miskend, vernederd en gefrustreerd
De laatste zin van het artikel is van Mak die zegt: "Ik snap eigenlijk niet waarom er nog geen opstand is uitgebroken. Tegen die managerskaste groeit een enorme haat". Tja, geen wonder lijkt me, als je nog de vierkante wielen onder je wagen hebt zitten en de ronde erin.....

zes reacties

Donald

Op mijn werk is een megabezuiningsoperatie gaande en zijn alle zeven punten volledig van toepassing. Was het de krant van zaterdag j.l.? Ik wil dat artikel wel lezen.

Donald - 23-11-’04 17:23
Mieke

Ja idd Donald, de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Wellicht kun je het ook even proberen via de website van de Volkskrant. Moet je je wel even registreren maar dan kun je ook overal bij.

Mieke - 23-11-’04 17:43
Anja

Ik vind het wel erg negatief. Er zijn toch ook goede managers?

Anja - 23-11-’04 18:18
Mieke

@ Anja: gelukkig wel zeg. Maar je zult merken dat deze mensen kenmerken hebben van de ondernemer in de zin van risico durven nemen en ontwikkelen. En dat het over het algemeen mensen zijn met vakmanschap die idd weten dat kwaliteit en aandacht cruciaal zijn. Heb ik gelijk bij die managers die jij bedoelt?

Mieke - 23-11-’04 19:00
V@nM@n

Er bestaan goede managers, zij die als spil in een organisatie meedraaien zorgen ervoor dat de kunst van het vakmanschap wordt doorgegeven aan het eindresultaat, zonder daar zelf bij betrokken te zijn. Er zijn er helaas maar erg weining van. Ook ik besef weleens dat de kwantiteit belangrijker schijnt dan de kwaliteit. En het tegendeel zou waar moeten zijn.

V@nM@n (URL) - 23-11-’04 19:36
brigitte

Scott Zimmerman kende ik nog niet. Ik heb wel boeken over management van Belbin en natuurlijk Daniel Ofman. Leuk, ik houd erg van metaforen….

brigitte (E-mail ) (URL) - 24-11-’04 21:37


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.