Sinterklaasspel

26 11 04 - 21:29Als je eens iets anders dan anders wilt op Sinterklaasavond is dit Sinterklaasspel een geweldig alternatief. Het kan gespeeld worden met een willekeurige hoeveelheid mensen. Hoe meer mensen, hoe leuker het is dus nodig lekker iedereen uit. Alle deelnemer krijgen van te voren de opdracht om drie kadootjes te kopen voor een klein bedrag (wij namen altijd 5 euro) en dat ingepakt mee te nemen. Verder zijn voor het spel nodig 1 dobbelsteen en opdrachtkaartjes (maar daarover later). Het spel speelt zich af in twee rondes.


Ronde 1

Ieder legt zijn/haar eigen pakjes in het midden neer en degene die het hoogste gooit met de dobbelsteen mag beginnen. Als iemand zes gooit mag hij/zij een pakje kiezen van de stapel en dat uitpakken. Ronde 1 gaat net zo lang door tot alle pakjes zijn uitgepakt. Hou vijf minuten (plas)pauze en geniet nog maar even van de pakjes die je in ronde 1 hebt veroverd (zolang je ze nog hebt).


Ronde 2

Nu brandt het spel eigenlijk pas echt goed los. Om te voorkomen dat er vals gespeeld wordt, wordt van te voren een kookwekker gezet op bijvoorbeeld een uur om exact te kunnen bepalen wanneer het spel is afgelopen. Degene die aan de beurt was aan het eind van ronde 1 mag nu beginnen. De regels zijn ietsje veranderd. Als iemand 6 gooit mag hij/zij een kadootje weg pakken bij iemand anders. Dit mag zolang iemand meer dan 1 pakje heeft. Je mag nooit het laatste pakje van iemand weg pakken.

Als iemand 1 gooit dan moet hij/zij een opdrachtkaartje pakken en de opdracht uitvoeren die er op staat. Voorbeelden van opdrachten staan onder dit logje. Als het onvermijdelijk gevolg van een opdracht is dat er iemand zonder pakje komt te zitten dan is de opdracht ongeldig en moet een ander opdrachtkaartje worden gepakt. Als de kookwekker gaat is het spel afgelopen met dien verstande dat de lopende beurt mag worden afgemaakt. Ieder krijgt alle kadootjes die hij/zij op dat moment in bezit heeft. Weggeven of ruilen met wederzijdse instemming mag natuurlijk wel altijd.


Ik kan jullie uit eigen ervaring vertellen dat dit spel voor veel leuke en hilarische taferelen zorgt en je bovendien met gemak een hele avond bezig houdt als je met veel mensen bent. Wij hebben het een aantal malen gespeeld met de hele familie en je ziet dan de anders zo zachtmoedig geliefden zich ineens ontpoppen als fanatieke kadootjesrovers of er onstaan pacten van mensen die elkaars belangen proberen te behartigen. Dat is allemaal toegestaan, zolang het het betamelijke niet overschrijdt tenminste.

Een aanrader dus en een garantie voor eens een andere pakjesavondje! Maak de kaartjes van te voren klaar en vul de voorbeeldoprachten (zie hieronder) aan met specifieke opdrachten voor het gezelschap waarmee je het spel speelt. Koopt kadootjes die ludiek zijn of dingen die veel mensen leuk vinden. Zelf maken mag ook uiteraard.


Opdrachten (voorbeelden maar uiteraard naar eigen believen aan of in te vullen)

25 reacties

V@nM@n

Volgens mij wordt dat bij ons de eerste familieruzie in jaren….

V@nM@n (URL) - 26-11-’04 21:42
Eljo Blogtâ?¢

Dat is idd een leuk spel

Eljo Blogtâ?¢ (E-mail ) (URL) - 26-11-’04 22:29
brigitte

Klinkt leuk maar wij houden het dit jaar in ieder geval nog maar even bij de normale traditie met kinderen die ons laten geloven dat zij nog geloven :-D

brigitte (E-mail ) (URL) - 26-11-’04 22:51
hanneke

dit spel doen wij ook al jaren met het team, ongeveer 30 man.. uh.. vrouw. 3 mannen. maar dat terzijde.

elk jaar hilarisch, veelbesproken, gezellig, spanning en sensatie.. want iedereen wil natuurlijk dat geweldige kado hebben!

a.s. donderdag gaan we er weer tegenaan met z’n allen, heb er nu al zin in!

hanneke (URL) - 27-11-’04 00:01
Mieke

@ Hanneke: wat leuk dat jij het ook altijd doet. Het is echt leuk he, zeker als je met zijn allen achter hetzelfde kadootje aan zit.

Mieke - 27-11-’04 00:11
Anne-Floor

Wij hebben dat vorig jaar in Parijs ook gedaan. Of eigenlijk een variant daarop. Dat met die dobbelstenen is namelijk echt te ingewikkeld om in het Frans uit te leggen. We zijn maar meteen overgegaan op ht schreeuwen van opdrachten. :-)

Anne-Floor (URL) - 27-11-’04 13:16
GeeSpot

O ja… leuk! Deze variant was ik helemaal vergeten.

GeeSpot (URL) - 27-11-’04 14:04
Nijntje

Fantastisch idee, wij zullen het wel invoeren met de feestdagen, is eens wat anders dan de hele avond/dag eten, drinken, eten, drinken…

Nijntje (URL) - 27-11-’04 18:16
karin

Lijkt ons een leuk spel, kunnen jullie ons ook vertellen hoe ja aan het spel komt? Wie is de uitgever?

karin (E-mail ) - 30-10-’05 09:27
Mieke

@ Karin: Er is geen uitgever. Het is via overlevering tot ons gekomen.

Mieke - 30-10-’05 11:56
Sonja

Ha, geweldig! We wilden dit spel weer eens spelen met de Sinterklaasviering, maar niemand wist nog hoe het ook alweer ging.Internet geeft het antwoord op (bijna) alle vragen, dus ik aan het googelen en ja hoor, al snel vond ik jouw uitleg. Reuze bedankt!
Sonja

Sonja (E-mail ) (URL) - 23-11-’05 12:31
jellie

wij spelen dit spel met een extra variant.kijk in je kasten en pak ook iets in wat je nooit meer gebruikt,maar zeker nog de moeite waard is.
jellie.

jellie (E-mail ) - 25-11-’05 12:18
hoplavla

Bedankt voor de uitwerking! vorig jaar hebben we dit spel met de verkenners (scouts) gespeeld, het was een daverend succes! iemand had een reuze pop gevuld met gekleurde popcorn meegebracht en IEDEREEN wou hem hebben. naarmate de tijd verstreek ging het spel steeds sneller want iedereen wou uitkomen op de plek van deze pop. Morgen (vrijdag 2 dec) gaan we het weer spelen op scouting, en zaterdag ook nog eens met de familie… nou als dat niet geslaagd is!

hoplavla (E-mail ) - 01-12-’05 11:51
Anja

Ik ga dit spel (enigszins aangepast) morgen spelen met mijn mentorklas. Ik ben benieuwd wat ze ervan vinden!

Groetjes!

Anja - 04-12-’05 19:34
Yvonne

Heeee, wie heeft er tips… Wij spelen het sinterklaasspel met de kerst. Vorig ook gedaan ?cht harstikke leuk, alleen moeten we wat meer opdrachten en kaartjes verzinnen, dus ik hou me aanbevolen voor id?een.
Thanks.

Yvonne (E-mail ) - 04-12-’05 19:54
Kitty

Geweldig spel! Zorg ervoor dat er ook een paar verschrikkelijk duffe cadeaus tussen zitten. Dan krijg je in ieder geval een strijd om dat cadeau maar niet te hoeven hebben.
Nog een tip voor een opdracht: Doe een koe na en als dit goed gebeurd krijg je van iedereen een kado :-) Je zal zien dat iedereen z’n meest verschrikkelijke cadeau weggeeft en dat degene die de koe heeft nagedaan vervolgens een hoop rommel voor zich heeft. Degene met maar 1 cadeau voor zich hoeft natuurlijk niets weg te geven.

Kitty - 10-12-’05 00:10
AJ

Wij doen dit met 4 of 5 teams van drie spelers die dan ook weer wisselen van samenstelling. En bij de vierde ronde komt dan de cadeau verdeling binnen de dan ontstane teams. Ook erg leuk om de strijd binnen de andere teams dan te zien ontbranden.

AJ - 30-12-’05 23:07
Yvon

Geweldig spel. Ook ik wist niet meer hoe het ging. Fijn om even na te kunnen lezen. Wij gaan het doen met kado’s die we in de afgelopen tijd hebben gehad die we niet (zo) leuk vonden…Dus wie weet krijgt iemand zijn/haar kado weer terug van vorig jaar! Heb er al zin in!

Yvon - 28-11-’06 22:03
Martijn Hoppenbrouwer

Wij hebben het inmiddels ook al 3 keer gedaan en het is echt geweldig! Ik ben nooit zo van de Familie-feesten, maar dit is echt ontzettend lachen!

Daarom besloot ik dit jaar om het spel zelf eens te ontwerpen, en wou dit graag hier met jullie delen. Je kunt een ZIP bestandje downloaden waarin alle Informatie, Posters en opdracht-kaartjes zitten. Print dit uit, speel het spel, en je hebt gegarandeerd een super leuke avond !!

Download hier het Grote Sinterklaas Dobbelspel
http://www.icexuick.dagdief.nl/sinterkla..

Als je het speelt, laat me even weten wat je er van vond!!

groetjes!!

Martijn Hoppenbrouwer (E-mail ) (URL) - 29-11-’06 03:02
Lottie Reuver

Per persoon lever je 3 pakjes. 1 groot kado en 1 klein kado, ook wat de prijs betreft en 1 x iets wat je zelf kwijt wil.

Lottie Reuver (E-mail ) - 01-12-’06 21:30
stefan vanherck

wat als iemand een 4 of zo gooit?? gewoon doorgaan met de volgende speler??

stefan vanherck - 15-12-’06 16:13
Judith

Hallo

Wij spelen dit spel ook al een paar jaar met vrienden.
Wij kopen dan 3 a 4 kadootjes van 5 euro en doen er 4 dingen die je in huis hebt ook inpakken en erbij leggen.

Elk jaar komen wel eens van die 4 dingen uit huis terug…hahaha tis idd een hilarisch spel en een echte aanrader..

Grt Judith

Judith (E-mail ) - 01-11-’07 08:57
edwin

Wij doen altijd nog een zogenaamd zolderkado ertussen. Iets vreselijk truttigs, of iets wa tje echt op een rommelmarkt of van de zolder hebt geplukt!

edwin (E-mail ) - 24-11-’07 17:50
sadje

dit is echt superleuk! Ik ga dit met aantal meiden doen, en we hebben ook drink-opdrachten en doen-durven-waarheid, ik hoop dat het een suc6 wordt~!

sadje - 03-12-’07 18:34

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.