Fleurine

29 11 04 - 01:08

klik foto voor vergroting

Het is een compleet gevarieerd muziekweekend voor ons! Zaterdagavond zagen we Tashas World. Maandagavond gaan we naar Diana Krall in het Concertgebouw te Amsterdam en zondagavond zagen we Fleurine wederom in het Beauforthuis te Austerlitz, niet ver van Driebergen en Zeist. Fleurine, voor wie haar nog niet kent, is een Nederlandse jazzvocaliste, getrouwd met pianist Brad Meldhau en sindsdien woonachtig in New York. Haar optreden stond in het teken van haar laatste CD 'Fire', waarop zij een ode brengt aan de liedjes uit haar jeugd. Het nummer Fire zelf, de song van Bruce Springsteen en bekend geworden van de Pointer Sisters, was eigenlijk het enige nummer dat me niet kon boeien. Verder vond ik het jammer dat 'Fruit Tree' van Nick Drake en 'Still Crazy after all those Years' van Paul Simon (die wel op de CD staan) niet in het optreden voorkwamen. Behalve deze geringe teleurstellingen was het echt genieten. Veel Portugees/Braziliaanse nummers door haarzelf geschreven (hoe doet ze dat?!?) en wonderlijke combinaties zoals 'Show me the way' van Peter Frampton (zie filmpje van Mieke), met daarnaast ook klassieke stukken van Faure en Poulenc in een jazzy uitvoering. Die laatste stukken kregen een geheel eigen karakter dankzij het gastoptreden van altvioliste Esther Apituley. Esther nam ook een paar solostukken voor haar rekening zoals een stuk van Hindemith, speciaal geschreven voor de wat minder virtuoze altviool, dat zo snel gespeeld moet worden dat het binnen de minuut klaar moet zijn. Esther deed het in 47 seconden! Fleurine staat er om bekend dat ze de beste musici weet te strikken en aan zich weet te binden. Zo bevinden zich in haar band meestergitarist Jesse van Ruler, die binnenkort met zijn eigen gasten optreedt in het Beauforthuis, verder de bekende bassist/arrangeur Johan Plomp en als nieuwste aanwinst drummer Sebastiaan Kaptein. Wat me tegenviel van deze heren was dat ze niet echt blij reageerden op alle complimentjes van Fleurine en het daarbij horende applaus van het publiek. Fleurine heeft een heerlijke fluwelen stem die vooral goed tot uiting komt in de jazzy-bossanova-achtige nummers. Haar kwaliteit werd nog eens extra onderstreept door een nummer van Antonio Carlos Jobim dat als toegift de afsluiter was van haar optreden.
foto's: Hans Speekenbrink

elf reacties

Amiek

Ooow wat leuk, dit had ik graag gezien. Fleurine is tof en ik ben helemaal fan van Esther. Had ze ook haar zonnebril op toen ze Hindemith speelde? Ga ‘s even kijken of ze nog ergens te zien zijn binnenkort en passend in mijn rooster :-S.

Amiek (URL) - 29-11-’04 12:31
Mieke

@ Amiek: Je had wel mee kunnen gaan. Was je ruitje ook nog heel geweest en had je je schroevendraaier nog gehad ook!

Mieke - 29-11-’04 12:54
Amiek

Zucht

(pig)

Amiek (URL) - 29-11-’04 17:26
Bart Meijer

Ik heb in november 2003 een ingelast concert (n.a.v. haar nieuwe cd) van haar bijgewoond. Locatie Groningen Oosterpoort. Een bijzonder concert omdat het kennelijk niet gelukt was om het Groningse publiek van het plotslinge optreden op de hoogte te stellen. Het resultaat was een optreden voor circa 20 personen. Waarschijnlijk zal een wereld pianist als Brad Mehldau dit niet vaak meemaken. Leuk om op die avond nog een gesigneerde cd te bemachtigen. Persoonlijk vind ik haar cd “Close enough for love” mooier dan “Fire”. Tip: Jesse van Ruller en Sebastian Kapitein begeleiden ook Francien van Tuinen. Op haar CD “A perfect blue day” zijn 2 nummers geschreven door Jesse van Ruller, de rest is van de hand van Francien van Tuinen. Op haar website http://www.francienvantuinen.com zijn een aantal fragmenten van haar cd te beluisteren.

Bart Meijer (E-mail ) - 07-12-’04 23:39
Hans

Jouw reacties zijn leuk en interessant Bart! Dat moet wat geweest zijn om Brad Mehldau voor 20 mensen te zien optreden! Misschien komt Francien binnenkort wel in het Beauforthuis! Jesse van Ruler is er kind aan huis.

Hans (E-mail ) (URL) - 07-12-’04 23:52
Amiek

Esther Apituley presenteert a.s. zaterdag (18-12) haar nieuwe CD in de Amstelkek in Amsterdam. Van 16.00-18.00. Wil zelf wel proberen er heen te gaan.

Amiek (URL) - 12-12-’04 14:14
Hans

Misschien wil ik er ook wel naar toe Annemiek!

Hans (E-mail ) (URL) - 12-12-’04 14:15
Amiek

ot: Ik mis heel erg een link terug naar jullie home, ben via de zoek-mode bij dit artikel gekomen en dan maakt hij geen nieuw scherm aan. Kunnen jullie “Miwian Weblog” niet clickable naar huis maken?

Hihi, als mijn vader deze zin leest schiet hij spontaan in een tirade over modern onbegrijpelijk taalgebruik.

Amiek (URL) - 12-12-’04 14:17
Hans

Waar zag je dat staan Annemiek? De link home staat links bovenaan maar is niet voor iedereen duidelijk. Ik heb er nu het woordje ‘Home’ bijgezet

Hans (E-mail ) (URL) - 12-12-’04 15:55
Amiek

Nu krijg ik na de zelfde handelingen wel de home, net stond er: “Muziek”, dus alleen de categorie.

Amiek (URL) - 12-12-’04 16:40
Hans

Ja dat had ik ook een keer snap het soms zelf niet…

Hans (E-mail ) (URL) - 12-12-’04 16:55


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.