Een lege stoel aan tafel

21 12 04 - 11:12Een lege stoel op het joodse Paasfeest is voor de hele gelovige gemeenschap de zichtbare herinnering aan het feit dat de plaats voor de vreemdeling, de onverwachte gast altijd moet worden opengehouden. Zonder die lege stoel wordt deze viering alleen maar een gebeuren van 'ons kent ons', van gezellige, exclusieve intimiteit ten koste van de minder begoede. Een gedekte tafel en een lege stoel: meer heeft een mens in principe niet nodig om 'er bij te horen', om thuis te komen bij de mensen.

Het is een mooi beeld, een lege stoel aan tafel voor een ongenode gast. En zo terecht om op te merken dat veel vieringen exclusieve intimiteit hebben die ook het effect hebben dat ze anderen buitensluiten. Vrienden van mij deden het altijd letterlijk de extra stoel aan tafel en ik doe het ook al jaren vooral met dagen zoals Kerstmis dat ik altijd rekening hou met extra gasten. Dus mocht er iemand onverwacht aankloppen of langs komen dan staat die stoel al klaar (de foto is van Hans gemaakt bij de voorstelling "De Jood en de NSB-er").

elf reacties

Carrie

Wat een mooi en symbolisch gebaar. In de Joodse godsdienst bestaat het trouwens ook, wist je dat?

Carrie - 21-12-’04 11:21
Mieke

@ Carrie: ja, daar begint het logje ook mee: met een stukje over het Joodse Paasfeest ;-) LOL

Mieke - 21-12-’04 11:24
brigitte

Mijn moeder was vroeger nooit echt gastvrij en nog steeds wil ze liefst een week van tevoren weten of we komen en zo ja hoe laat etc. Ik ben zelf echter het tegenover gestelde (vind ik zelf), ik ben altijd blij met onverwachtse visite. Wel zo gezellig en als ze dan ook nog mee blijven eten…helemaal leuk :-)

brigitte (E-mail ) (URL) - 21-12-’04 12:38
Carrie

aarrrrgh niet goed gelezen! :-S

Carrie (URL) - 21-12-’04 13:44
Kaat

Grappig dat je hier over begint. Bij mij thuis is dat er echt ingegoten. Altijd te veel koken zodat iedereen kan blijven eten en de ijskast is voor iedereen vrij toegankelijk.

Kaat (URL) - 21-12-’04 14:05
IngKey

Mooi gebaar.

Waar woon je? ;-)

IngKey (URL) - 21-12-’04 14:11
Anne-Floor

Inderdaad een mooi gebaar! Iets waar ik zelf ook wel wat mee ga doen, denk ik.

Anne-Floor (URL) - 21-12-’04 14:28
ferrie

even een stoel uit de berging halen

ferrie (URL) - 21-12-’04 14:53
sab

hmm helaas heb ik mijn hele weekend volgepland (maar dat is ook wel weer erg leuk allemaal) dus zul je de stoel nog effies leeg moeten houden, volgende keer misschien :)

sab - 21-12-’04 17:43
Mieke

@ Sab: jammer Sab, anders had je mijn nieuwe iMac G5 kunnen bewonderen (20 “ met bluetooth toetsenbord en muis)

Mieke - 21-12-’04 17:48
Leibele

Ook al blijft die stoel ieder jaar weer leeg,je weet nooit of je het ineens nodig hebt.Dus ieder jaar opnieuw hoor.En die foto is schitterend.

Leibele (URL) - 21-12-’04 19:52


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.