IJsbloemen

23 12 04 - 09:45Goed nieuws! Niet alleen logt Downer weer maar ook Dingen op Donderdag is terug! Daarom van ons deze week een winterse DoD-bijdrage (de eer is aan mij deze keer hoeweel Hans ook stond te popelen).

Mijn winterse herinneringen zijn vooral van toen ik klein was. Hoe ik schaatsten leerde op van die friese doorlopers achter een stoeltje op de ijsbaan voor ons huis. De zegen van de kunstschaats die tenminste niet om de haverklap log ging en waarbij je niet met bevoren vingers alles opnieuw hoefde te strikken. Maar ook de ijsbloemen die er in de winter iedere keer waren op de ruit. Er was toen nog geen centrale verwarming, alleen een kolenkachel in de huiskamer, de keuken en de nette kamer. Boven was het dus koud en als je dan 's morgens wakker werd stonden de meest prachtige ijsbloemen in de ruit gevroren en kon je niet meer naar buiten kijken. Dan was het ook heel leuk om te kijken hoe snel je een 'gat' in die ijslaag kon 'ademen' zodat je kon zien of er sneeuw was.

Je ziet ze niet veel meer, die ijsbloemen. Dat komt door de centrale verwarming die ons huis tegenwoordig van boven tot onder op een aangename temperatuur houdt. Maar van de week zag ik ze weer... op mijn auto. Die had een kleine 10 dagen in de kou op het parkeerterrein van het hotel in Nunspeet gestaan en in die tijd de meest prachtige bloemen geproduceerd op kofferbak en ruit. De zon scheen fel toen ik naar buiten ging om even iets in de auto te leggen en bovenstaande foto maakte. De bloemen waren toen al bijna weg maar als je goed kijkt kun je ze nog een klein beetje zien (klik op de foto voor vergroting).

elf reacties

Downer

Inderdaad prachtig die ijsbloemen op de ruiten, hoewel ik toen we geen cv hadden nog erg klein was, kan ik me er toch nog wat van herinneren.

Downer (URL) - 23-12-’04 10:10
Amiek

IJSbloemen zijn prachtig, volgens mij komt het ook door het dubbelglas dat er geen ijsbloemen meer zijn. Ik herinner me ze nog van bij mijn opa en oma op de slaapkamer.

Amiek (URL) - 23-12-’04 10:14
Hans

Ik vind dit meer in de categorie ‘nostalgie’ vallen;-)

Hans (E-mail ) (URL) - 23-12-’04 10:45
brigitte

Toen ik op mezelf ging wonen was mijn eerste kamer er een in een huis waar nog geen dubbel glas zat of sprake was van isolatie. Het was midden in de winter (januari) dat ik daar introk in Bergen (NH) en het was er zo verschikkelijk koud dat er wel degelijk ijsbloemen op mijn ramen zaten iedere ochtend en wat was ik blij als de kat bij mij in bed kroop, want die was tenminste lekker warm. Samen met een kruik en heel veel dekens was het om te doen. En dan het fietsen naar Alkmaar voor mijn werk, soms al voor 4.00 uur. Brrr, wat een tijd….

brigitte (E-mail ) (URL) - 23-12-’04 12:37
berta

Voor mij zijn die ijsbloemen van nog niet zo heel lang geleden…

Kan dan ook nog steeds enorm genieten van mijn comfortabele huis!

berta (URL) - 23-12-’04 13:12
sab

oeps vorige was een foutje, bij astrid staan regelmatig als het koud de bloemen op de ramen, oude huizen zonder moderne isolatie en verwarming op de bovenverdieping behouden hun ijsbloemen.

sab (URL) - 23-12-’04 14:04
Simone

Prachtige foto…ijspegels vind ik ook zo heerlijk winters, heb je daar nog een foto van? (blush)

Simone - 23-12-’04 14:21
Mieke

@ Simone: van deze winter nog niet maar dat komt vast nog wel vrees ik (ik ben helemaal geen fan van de winter).

Mieke - 23-12-’04 14:22
ria

ja ja, dat waren nog eens tijden he ;-) en wat dacht je van die lekkere dikke gestikte dekens die je dan over je heen kreeg, zo zwaar als lood, maar toen vond ik het heerlijk :-D

ria (URL) - 23-12-’04 16:51
Leibele

Ijsbloemen,daar hebben we meerdere soorten van natuurlijk.Ook zomers in mijn tuin in allerlij kleuren.Maar die diepvriesbloemmetjes zijn ook mooi hoor.

Leibele (URL) - 23-12-’04 17:53
Irene

Zo kan zelfs een autoruit mooi worden.

Irene (URL) - 23-12-’04 20:11


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.