Welke pet heeft Bert op?

23 12 04 - 00:05Nico, Bert en Ralph gaan na schooltijd even langs bij de vader van Nico die een winkel heeft met sportartikelen. In de winkel zijn net nieuwe coole baseballcaps binnengekomen, grijze en blauwe. 't Is dat ze nogal prijzig zijn maar alle drie zouden de jongens er wat voor over hebben om met zo'n pet morgen naar school te kunnen gaan. Het is duidelijk dat ze veel belangstelling voor de caps hebben en Nico's vader heeft nog een paar promocaps liggen die hij voor niks van de fabrikant kreeg. Totaal zijn het vijf caps die hij te vergeven heeft: twee grijze en drie blauwe. Hij zou er best eentje aan ieder van de jongens kunnen geven en er dan nog twee over hebben voor in de etalage. Hij besluit ze een vraagstuk te laten oplossen en als ze er uit komen dan mogen ze als beloning alle drie een cap uitzoeken.

Hij zet de drie jongens achter elkaar met de gezichten dezelfde kant op en hun ogen dicht en vertelt ze dat hij twee grijze en drie blauwe caps heeft. Ze krijgen alle drie een pet op hun hoofd en dan mogen ze hun ogen open doen en zien alleen diegenen die voor hen staat/staan. Hij zegt dat als eentje van hen raadt welke kleur pet hij op heeft ze alle drie hun pet mogen houden. Nico staat achteraan en zegt na eventjes nadenken dat hij het niet weet. Ralph staat in het midden en heeft iets langer tijd nodig na het antwoord van Nico om tot de conclusie te komen dat hij het ook niet weet. Nou, zegt Bert die vooraan staat meteen, dan weet ik het wel. Weet jij welke kleur pet Bert op zijn hoofd heeft? En belangrijker nog, kun je uitleggen waarom?

twaalf reacties

sab

Bert heeft geen pet (hooguit een muts met kleppen) en maar 1 vriend en die heet Ernie (joker)

sab (URL) - 23-12-’04 09:11
Downer

moeilijk… grrr, ik heb hier vannacht nog op zitten puzzelen haha, er zal wel een erg logische oplossing voor zijn, die wacht ik dan maar af ;-)

Downer (URL) - 23-12-’04 10:13
Mieke

@ Sab: dat is een afleidingsmanouvre. Maar wat is nou het antwoord? By the way: ik snap niet hoe ik moet reageren op jouw log. Je kunt er alleen maar mailtjes versturen.

Mieke - 23-12-’04 10:29
Arjan

Dit gaat mijn petje te boven. :-)

Arjan (URL) - 23-12-’04 12:06
Mieke

Mmm, ik had iets hogere verwachtingen van onze lezers. Is er niemand die dit raadsel kan oplossen?

Mieke - 23-12-’04 23:23
hanneke

ik heb zitten denken en tekenen (ik moet het altijd even voor mezelf visualiseren), maar kom er niet uit.

in eerste instantie dacht ik dat het een zwarte moest zijn, omdat er maar 2 witte zijn en de voorste 2 dus geen witte op kunnen hebben (omdat de achterste 2 het niet weten) (snap je? :S)

en toen bedacht ik me dat het ook anders zou kunnen zijn, en kwam ik in de knoei.

het uitleggen is even moeilijk als het puzzelen!

hanneke (URL) - 24-12-’04 00:13
Mieke

@ Hanneke: je bent op de goede weg. Laat ik het eerste deel van de oplossing vast even prijs geven.

Er zijn maar twee grijze dus als Nico die achteraan staat twee grijze petten zou zien dan zou hij weten dat hij zelf een blauwe op zijn hoofd heeft. Hij ziet dus GEEN twee grijze petten. Dan zijn er nog maar twee mogelijkheden: 1. hij ziet twee blauwe petten of 2. hij ziet een grijze en een blauwe pet.

Nou jullie weer.

Mieke - 24-12-’04 00:24
hanneke

zo ver was ik dus ook al ;) maar dan, haha ;)

hanneke (URL) - 24-12-’04 00:34
Mieke

@ Hanneke: We weten dus al dat het NIET twee grijze petten zijn die Ralph en Bert op hebben. Ralph ziet dus of een grijze pet (weet hij dan iets over zijn eigen pet?) of een blauwe (weet hij dan iets over zijn eigen pet?). Ralph zegt dat hij het niet weet welke pet hij op zijn hoofd heeft.

Mieke - 24-12-’04 00:45
sab

Dit is weer te wiskundig, ik heb een tweede poging gedaan het te bedenken, maar ik leg me er bij neer dit is te moeilijk.

sab (URL) - 24-12-’04 08:48
R0berto[]

Bert heeft een blauwe pet op.

De achterste weet het namelijk niet, dat betekend dat de voorste ├│f 2 blauwe petten op hebben, of een blauwe en een grijze.

Als de middelste dan ziet dat de voorste een grijze op heeft, weet hij dat hij een blauwe moet hebben. Ziet hij een blauwe, dan weet hij het niet, aangezien hij een grijze of blauwe kan hebben.

Dat moet hem wel zo’n beetje zijn denkik :D

R0berto[] (URL) - 25-12-’04 00:10
Mieke

Helemaal goed Roberto!!!!!

Mieke - 25-12-’04 01:43


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.