Gelijk oversteken

01 01 05 - 14:10Toch nog maar even een extra logje over die uitgebreide legitimatieplicht omdat ik merk dat veel mensen er weinig vanaf weten. Tot nu toe gold er een beperkte identificatieplicht die inhield dat iedereen vanaf 12 jaar zich in bepaalde situaties moest kunnen legitimeren. Dat is dus nu veranderd met ingang van 1 januari. Op verzoek van de politie of een andere toezichthouder moet iedereen van 14 jaar of ouder altijd een geldig identificatiebewijs kunnen tonen.

Ook maakte ik al melding van het initiatief Gelijk Oversteken. Als voldoende mensen, zodra om hun papieren wordt gevraagd, antwoorden met: 'Gelijk oversteken!', dan zullen onnodige identiteits-controles minder vaak plaatsvinden want: de procedure kost dan al gauw twee keer zoveel tijd; de diender ondervindt zelf hoe vervelend het is zijn of haar naam te moeten geven aan een onbekende en bij controles met een racistisch of politiek motief en controles die niets meer zijn dan een pesterijtje kan tegen de agent in kwestie, met naam en toenaam, een klacht worden ingediend. Een goede zaak lijkt mij zo. Wij willen met Miwian Weblog dit initiatief graag ondersteunen. Mocht je nog meer informatie willen over de legitimatieplicht dan kun je dat hieronder vinden.
Wie zijn toezichthouders, zul je je misschien afvragen? Dat is bijvoorbeeld een boswachter, de parkeerpolitie, een inspecteur van bouw- en woningtoezicht, een belastinginspecteur, een douanier of een onderwijsinspecteur. En een identificatiebewijs dat mag zijn een paspoort, een identiteitskaart of een rijbewijs (en niet een kopie ervan dus). De boete voor het niet voldoen aan de identificatieplicht is 50 euro voor personen vanaf 16 jaar en 25 euro voor jongeren van 14-16 jaar. Zonde van het geld en niet waard om her risico te nemen daaraan je geld kwijt te zijn.

Maar vooral voor grotere gezinnen is dit een dure grap. De gemeenten hebben voor dit soort dingen maximumtarieven die ze mogen hanteren. Als je geluk hebt ben je dus goedkoper uit. Dit zijn de maximale kosten: Nederlandse identiteitskaart 30,56 euro en het Nederlands paspoort 37,96 euro. De kosten voor een rijbewijs als je dat nog niet hebt zijn vergeleken daarbij niet relevant. Als de kosten een probleem zijn voor mensen met een geringe financiele draagkracht dan kunnen die via de Sociale Dienst gehele of gedeeltelijke kwijtschelding van de kosten krijgen. Nog meer informatie vind je hier.

vijf reacties

Yvonne&John

Volgens ons zijn de prijzen per gemeente verschillend.

Yvonne&John (URL) - 01-01-’05 14:43
Mieke

@ John & Yvonne: ja dat is zo, daarom schrijf ik ook dat het maximumtarieven zijn waar een gemeente wel onder mag maar niet boven.

Mieke - 01-01-’05 14:52
V@nM@n

Eens kijken hoe groot de pakkans is na een jaar. Ik vindt het zwaar overdreven…

V@nM@n (URL) - 01-01-’05 16:35
Leibele

Hoe meer,hoe beter.Ik ben wel geinteresseert in die namen van agenten.

Leibele (URL) - 01-01-’05 22:50
Anoniem

Laat ze maar eens met echt goede wetgeving komen die de echte

krimineel hard teft in plaats van die kolder.

Ik ben het met de burgemeester van wageningen volkomen eens

dat er enkel een schijnveiligheid wordt gecreerd.

Met deze wet op de algemene identificatieplicht valt den haag

alleen maar de goed wilende mens lastig en lost het het probleem

echt niet op.

Deze wet tast mijn vrijhiedsgevoel , veiligheidsgevoel en

levensvreugde zeer erstig aan.

Anoniem - 24-01-’05 13:17


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.