Drie Dubbel Concert!

07 01 05 - 13:55

klik foto voor vergroting

Er waren nauwelijks concerten in het Beauforthuis tijdens de feestdagen, maar gisterenavond was er dan het eerste (drie) dubbelconcert in de reek van 120 Jazzimpuls concerten die door heel Nederland gegeven worden. Het kleine podium van het Beauforthuis werd bijna geheel in beslag genomen door de Steinwayvleugel, een imposant Hammondorgel en een gigantische Leslybox. Er zijn voor die avond drie sets gepland te weten voor de pauze instrumentale jazz van het Benjamin Herman quartet (klik foto voor vergroting) en na de pauze vocale sets van Paulien van Schaik en Hein van de Geyn en Fay Claasen begeleid door Marc van Roon. Gentleman-saxofonist Benjamin Herman zag ik al eerder bij The New Cool Collective en meester gitarist Jesse van Ruller begeleide onlangs nog Fleurine. 'DE' grote verassing van die avond is Hammondorganist Carlo de Wijs! Als er iemand zijn handen en 'blote' voeten gebruik is hij het wel! Met niet te volgen snelheid bewegen zijn vingers over de toetsen en voeten over de pedalen. De nadruk bleef daarbij liggen op het heerlijke jazzy spel en niet op 'kijk mij eens virtuoos zijn'. Drummer Martijn Vink wist hier en daar ook best te imponeren, vooral tijdens de bekende drumsolo. Veel beter dan met deze top instrumentalisten van de Nederlandse jazz kun je het bijna niet treffen. Herman die een wereldwijde reputatie aan het opbouwen is gaf aan dat ze graag eigenwijs tegendraads repertoir kiezen zoals het fantastisch uitgesponnen 'Sunny' waar jazzpuristen weinig van moeten hebben. Toen jammer genoeg de pauze aanbrak zag je deze toppers zelf hun imposante instrumentarium van het podium verhuizen naar de daarachter klaarstaande minivan.


klik foto voor vergroting

Na de pauze zangeres Pauline van Schaik begeleid door 'oude rot' bassist Hein van de Geyn (klik foto voor vergroting). Het was een hele omschakeling na het up-tempo werk van voor de pauze. Heel relaxed en subtiel pakte het duo de draad weer op. Bekend vocaal werk werd veelal in een vertraagd tempo en mede door de beperkte begeleiding teruggebracht tot de essentie. Paulien gaf nieuwe betekenis aan nummers als 'Cry me a river'. Met haar zuivere fluwelen stem liet zij veel nummers aan het eind met een uiterst zachte lang aangehouden toon afsterven. Heel knap! Van de Geyn had tijd nodig om op dreef te komen. Aan zijn interessante mimiek en grappige gevrij met zijn bas lag het niet, maar na een nummertje of drie/vier was hij ook helemaal warm gedraaid en kreeg voor het eerst na een solo midden in een nummer de handen van het publiek op elkaar. Daarna was het weer volkomen duidelijk waarom hij met alle grote namen van de internationale jazz gespeeld heeft.


klik foto voor vergroting

Na toch al veel waar voor het geld wordt het podium nu zelfverzekerd ingenomen door Fay Claassen (klik foto voor vergroting). Voor het eerst wordt nu ook deze avond de Steinway bespeeld door Marc van Roon die haar zeer creatief en invoelend begeleidt. De carriere van Fay gaat voor de wind. Zij is een graag geziene zangeres in Japan en de USA en toerde onlangs nog door China. Zij werd genomineerd voor een Edison, maakt CD's met Toots Thielemans, Kenny Werner, Mike Stern en het Millennium Jazz Orchestra. Fay brengt heel soepel en toch stevig diverse vocale hoogstandjes over het voetlicht en blijft daarbij heel puur. Overeenkomst met het vorige duo is dat ook zij de songs tot de essentie terug weten te brengen. In 2000 wist Fay al te imponeren met haar debuut-CD "With A Song in My Heart" en zelfs jazzdiva Rita Reys is onder de indruk van haar kwaliteiten. Als toegift traden de twee zangeressen nog een keer samen op met hun begeleiders op bas en piano.

Zo blijkt ons kleine landje toch een indrukwekkende reeks kwalitatief goede jazzmuzikanten en jazzy zangeressen te herbergen, waaronder Fleurine, Paulien, Fay, Trijntje en ook Wende Snijders die minder jazzy repertoire heeft, maar dat ook best aan zou kunnen. Nu is het wachten nog op Francien van Tuinen, die binnenkort optreedt. De verwachtingen zijn hoog gespannen! Klik op de site van Jazzimpuls voor optredens in jouw omgeving.

achttien reacties

Simone

Ja, wat is Fay Claassen een geweldig goeie zangeres hé, ik heb haar vorig jaar live gehoord in het Luxortheater. (blush)

Simone - 07-01-’05 15:43
Hans

Ja inderdaad Simone. Je moet haar gezien en gehoord hebben om dat te weten!

Hans (URL) - 07-01-’05 17:34
Leibele

Nederland heeft een hele boel goeie jazz artiesten.In de platenbissniss wemelde het ook al van de jazzmensen.Zoals Cees Schrama en meer bij Polygram.Ooit speelde die de pianosolo voor een Amerikaanse eerste hit van Golden Earing.Mijn favo van dit moment is Michiel Borstlap.

Leibele (URL) - 07-01-’05 17:35
Hans

Ja Leibele Michiel Borstlap is ook erg goed! We hebben al kaartjes voor een optreden binnenkort.

Hans (URL) - 07-01-’05 18:09
V@nM@n

Met andere woorden een feestje dus…

V@nM@n (URL) - 07-01-’05 19:30
Hans

Voor muziekliefhebbers idd een feestje VanMan!

Hans (URL) - 07-01-’05 20:06
brigitte

Dat wil zeggen; voor muziekliefhebbers van Jazz ;-)

brigitte (E-mail ) (URL) - 07-01-’05 22:21
Arjan

Jammer genoeg ben ik net iets te laat om aan een kaart te komen

voor het optreden van Zijlstra, morgen in het Beauforthuis.

Arjan (URL) - 07-01-’05 22:45
Hans

Je hoeft niet specifiek van Jazz te houden Brigitte! van muziek houden was gisteren een garantie voor een goede avond!

Hans (URL) - 07-01-’05 23:10
hanneke

over muziek gesproken: er ligt een stokje voor je klaar Mieke: http://www.mystic-de-sign.com/blog/pivot..

hanneke (URL) - 08-01-’05 16:07
Amiek

Hihihi, ik las heel snel over Hanneke’s reactie heen en dacht even dat er stond: “over ziek gesproken…” :S

Over ziek gesproken: Hans er ligt een uitnodiging (geen verplichting) voor een vergelijkbaar stokje bij mij…

Amiek (URL) - 08-01-’05 23:21
Hans

@Annmiek: Zoals ik ook op jou weblog reageerde: “Ik vind het leuk Annemiek dat het jou in ieder geval is opgevallen dat ik iets met muziek heb. Ben dan ook vereerd en neem het stokje graag aan.:-)

Hans (URL) - 09-01-’05 00:04
Mieke

@ Hanneke: dank je voor het stokje. Zoals je ziet heeft Hans er tegelijk ook eentje gekregen van Amiek. We moeten eens even bekijken hoe we dat gaan doen. Je ziet binnenkort wel hoe het afloopt.

Mieke - 09-01-’05 12:16
Amiek

@Hans: Mijn pijnlijke afgang bij je know-you-lyrics-actie staat me nog helder voor de geest, bovendien zijn veel concertrecensies van jouw hand….

Amiek (URL) - 09-01-’05 12:29
Hans

was grapje Annemiek;-)

Hans (URL) - 09-01-’05 15:19
Amiek

%-)

Amiek (URL) - 10-01-’05 00:29
Rick Molenaar

Jazz Impuls is op zich een goed idee, het is alleen jammer dat de organisatatie zo slecht is. Als technicus heb je een probleem als je deze club binnen hebt in je theater. Lijsten kloppen niet en de organisatie weet niet hoe de optredens in elkaar zitten en kunnen daardoor ook geen goede informatie geven.

Voor de bezoeker hoeft dit geen probleem te zijn. Maar als je moet werken advizeer ik je thuis te blijven.

Rick Molenaar (E-mail ) - 18-03-’05 11:29
Hans

Kom op Rick! een beetje improviseren hoort bij Jazz;-)

Hans (URL) - 18-03-’05 15:38


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.