Filantropie kun je dat studeren?

07 01 05 - 00:07Wisten jullie dat we een leerstoel filantropie hebben aan de VU te Amsterdam? En natuurlijk hoort daar ook een hoogleraar bij: Theo Schuyt. Hij beweert dat vrijgevigheid in onze volksaard zit en te herleiden valt uit de traditie van liefdadigheid vanuit de katholieke kerk en die van goed rentmeesterschap uit de protestante hoek. Ook de Islam kent in zakat een dwingend principe van liefdadigheid. Misschien heeft hij gelijk die professor.

In ieder geval lijkt het er op dat er een ramp van dit formaat nodig is voordat we ons wereldwijd allemaal beseffen dat solidariteit met andere mensen een voorwaarde is om te kunnen overleven als mensheid. En solidair was iedereen vanavond in Nederland voor een totaal van 112.144.000 euro en dat is een fenomenaal bedrag. En er komt nog meer bij in de komende dagen en weken. Ook de loonbelasting en BTW over goede-doelen-acties worden doorgestort naar giro 555, zo maakte Minister Zalm vanavond bekend. En zo is er ineens heel veel mogelijk gelukkig, al zal het nooit genoeg zijn om al die verliezen goed te maken van dierbaren, kinderen, ouders en geliefden.

negen reacties

de P.

In de kerk was het altijd: hoe verder ze voorin zaten, des te meer ze gaven… Achterin werden er wel eens knopen in de collectezak gegooid. En van dat aangeboren altru├»sme geloof ik geen zak.

de P. (URL) - 07-01-’05 00:16
Vampire

Echt geweldig! 112.144.000… da’s iets meer dan 7 euro per persoon. Hmm… valt een beetje tegen (ga ik uit van 16.000.000 Nederlanders.

Ik las trouwens veelvuldig het bericht dat men het onzinnig vond dat onze pagina’s op wit gingen. Ik ben toch blij dat ik meedeed. Even geen eigen “geleuter”, maar gewoon aandacht vragen en eens stil staan bij het leed van een ander. Mag best zo nu en dan lijkt me….

Vampire (E-mail ) (URL) - 07-01-’05 00:24
Mieke

@ Vampire: Ja, je hebt van van die weblogclubjes waarin het dan weer not done is om mee te doen met een actie van iemand die niet in dat clubje zit. Nou ja, je hebt altijd, bij alle acties van die mensen die er dan weer iets op aan te merken hebben. Ik vond het ook een goede actie: geen tijd voor ons eigen gewauwel maar tijd om naar beelden en verhalen van en uit Azie te kijken en te luisteren. Ik ben blij dat wij hebben meegedaan.

Mieke - 07-01-’05 00:33
Mieke

@ de P: ik geloof ook niet in aangeboren altruisme hoor de P. Echte compassie is een zeldzaam artikel helaas.

Mieke - 07-01-’05 00:34
V@nM@n

Hoor ik nu niet meer bij jullie clupje, omdat ik wel gegeven heb maar niet op wit ging…

V@nM@n (URL) - 07-01-’05 11:44
Leibele

Een beetje domme professor hoor.In de Joodse traditie kennen ze dat ook.Die traditie is veel ouder dan de Katholieke,laat staan de jongste telg uit dat rijtje,de Islam.De VU heeft wel vaker van die rare stuierichtingen.Wat denk je van Confliktologie?Dit is geen grap hoor.

Leibele (URL) - 07-01-’05 12:10
Mieke

@ VanMan: nee hoor, maar er zijn een aantal mensen die zich laatdunkend over deze actie hebben uitgelaten en er op schimpten. Natuurlijk gaat dat dat niet over jou en bovendien, iedereen moet voor zichzelf weten wat hij/zij doet zolang je maar niet afkraakt wat een ander besloten heeft om te doen. Daar ging mijn opmerking over.

Mieke - 07-01-’05 12:14
Vampire

@ VanMan: Jij hebt een logje gemaakt om aandacht te vragen… is toch ook geweldig?

Vampire (E-mail ) (URL) - 08-01-’05 07:59
IngKey

Er schijnt ook een leerstoel Vrijwilligerswerk te zijn. Vond ik zo bijzonder om te horen. :-)

IngKey (URL) - 09-01-’05 16:56


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.