Verplichte donorregistratie?

19 01 05 - 15:29Vandaag is in de Tweede Kamer de donorregistratie aan de orde. Tot nu toe werd een systeem gehanteerd dat gebaseerd is op toestemming, nu zijn veel partijen voorstander van een verplichte donorregistratie met een bezwaarregeling. Iemand is dan donor tenzij hij/zij hier tegen expliciet bezwaar aantekent. Anderen vinden weer dat een systeem moet worden gehanteerd van actievere werving van donoren. Nu is maar een klein percentage van de bevolking geregistreerd donor. Wat vind jij?
twaalf reacties

Anne-Floor

Ik ben daar wel voor. Ik ken zoveel mensen die graag zouden willen doneren, maar die zich niet laten registreren. Ik ben er daar zelf een van. Ik weet dat dit heel slecht is en daar ga ik dan ook z.s.m. iets aan doen!

Anne-Floor (URL) - 19-01-’05 16:01
Mieke

@ Anne-Floor: goed zo! Ikzelf ben al heel lang geregistreerd donor, eigenlijk al sinds het begin maar ik ken ook veel mensen die er gewoon niet toe komen om zich op te geven. Kost kennelijk toch te veel moeite. Het komt er niet van…

Mieke - 19-01-’05 16:07
Carrie

mensen laten zich inderdaad niet zelf registreren als donor, want de mensheid is van nature lui, behalve als ze ergens tegen zijn. Prima idee dus als je het vanzelf bent, en als je het niet wilt, het moet aangeven. Zo blijft iedereen vrij, en speelt de luiheid van de mensen dit goede project geen parten.

Carrie (URL) - 19-01-’05 17:16
missgien

Hm, mag ik even een kritische opmerking maken: je kunt natuurlijk voor een verplichte donorregistratie zijn en tevens zelf al als donor geregistreerd staan. Beetje rare poll, dusch.

Ik vind het ieders plicht om zijn organen ter beschikking te stellen: je hebt er niets meer aan als je dood bent en je helpt er anderen mee. Laten mensen die er echt iets op tegen hebben er dus maar iets voor doen dat hun organen niet gebruikt worden, in plaats van andersom. Er zijn nog zoveel mensen die nu sterven omdat er niet op tijd een nier, hart of long beschikbaar komt, terwijl er dagelijks velen sterven in Nederland waarvan de organen prima te gebruiken zijn.

missgien (URL) - 19-01-’05 17:45
Mieke

@ missgien: dat is nou zo leuk aan die reactiemogelijkheid. Dan kun je dat allemaal toelichten. Dus dan klik je het ene aan en geef je een aanvulling; net als jij hebt gedaan eigenlijk…

Mieke - 19-01-’05 17:49
Vampire

Ook al ben ik groot afnemer van bloed, toch ben ik tegen verplichte registratie-/donorschap. Ik vraag me altijd af… “wil ik wel nieren van iemand die ze eigenlijk niet had willen missen?” Natuurlijk ga ik uit van het goede van een mens en ik hoop dat men gewoon vrijwillig donor wil worden. Meer geld voor campagne zou ik zo zeggen!

Vampire (E-mail ) (URL) - 19-01-’05 19:15
Ronald

Ik ben bewust geen donor, en ik wil bewust geen donororganen. En ik ben ook tegen verplichte donorregistratie, niet omdat ik te lui ben om een briefje op te sturen, maar meer omdat ik het geen overheidstaak vind om daar over te beslissen. Zoals Vampire zegt, meer campagne.

Ronald (URL) - 19-01-’05 19:55
brigitte

Ik ben al donor sinds 1978. Destijds kon je zo’n rood kaartje invullen en bij je persoonlijke spullen dragen. Ik heb wel wat moeite met verplicht donorschap. Ik denk dat je er nu makkelijk over kunt denken maar als je dierbare ineens op sterven ligt en je weet dat zijn lichaam open moet en er een aantal dingen verwijderd zullen worden dat dat best een raar idee/gevoel is. Het zou heel erg helpen als van tevoren van elkaar weet of je perse wel of geen donor wilt zijn, dan is de beslissing makkelijker te nemen. Want het is nu eenmaal vaak de realiteit dat je op het moment van beslissen dat zelf niet meer kunt en je naasten het voor je moeten doen. En dat is dan natuurlijk geen moment om rationele beslissingen te nemen. Ik weet ook uit verhalen van artsen dat erg veel organen niet bruikbaar zijn, vanwege doodsoorzaak of leeftijd. Er gaat vaak nogal wat mis dus het zou jammer zijn om in die gevallen dat het wel een goede donatie zou kunnen worden het dan vanwege het gemis aan communicatie niet door zou kunnen gaan. Ik ga ook voor de optie, maak meer reklame overheid en probeer bij mensen door te dringen van het nut van donorregistratie.

brigitte (E-mail ) (URL) - 19-01-’05 20:31
V@nM@n

Ik ben al jaren principieel donor. Toch vind ik dat ieder een (verplichte) keus moet kunnen maken.

V@nM@n (URL) - 19-01-’05 20:47
Leibele

Ik ben principieel geen donor.En dat betekent dat ik ook van een ander niets zou willen hebben.Als er een orgaan is van mijdat ophoud te funktioneren dan is dat iets dat gewoon bij het leven hoort.Ik zou mezelf als een machine gaan beschouwen als ik een reserve onderdeel zou krijgen.Op is op.Anderen mogen er anders over denken,dat is ieders recht.Ook mag men proberen zoveel mogelijk mensen als donor te krijgen.Maar die keuze heb ik jaren geleden al gemaakt en ik wordt een beetje boos als ik dat nu weer opnieuw zou moeten doen.

Leibele (URL) - 19-01-’05 23:22
GeeSpot

Ik ben al donor sinds… euhhh, heel lang, had destijds nog een handtekening van paps er bij nodig. Heb me gisteren verbaasd over hoe veel ‘knappe koppen’ zich nu weer buigen over de problematiek om het aantal donoren op te schroeven. Een remindermailing kost 25 miljoen euro?! Tsss, volgens mij zijn er toch simpelere & goedkopere methodes om het belang van donoren onder de aandacht te brengen. Zoals dit bijvoorbeeld :)

GeeSpot (URL) - 20-01-’05 10:59
urkel

Urkel vind dom..Urkel niet eens…Urkel doei…Urkel!

urkel (E-mail ) - 29-10-’07 12:44


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.