Borstlap solo

22 01 05 - 10:25Michiel Borstlap draait al wat jaartjes mee, behoort tot de top van de internationale jazz pianisten en toert continu over de hele wereld. Het Beauforthuis heeft een speciale relatie met hem en noemen hem 'onze Michiel'. Hij is daar sinds 1992 kind aan huis en heeft er opgetreden met tal van formaties. Als hij dan op CNN verschijnt met grootheden als Herbie Hancock en Wayne Shorter, dan kunnen ze in Austerlitz hun trots niet op. Borstlap op zijn beurt roemt het Beauforthuis als podium o.a. omdat het volgens zijn zeggen het enige podium ter wereld is waar de directrice voor je kookt (en heel erg lekker ook nog). Borstlap wilde juist daar graag een keertje solo spelen en dat was natuurlijk geen probleem. Binnenkort is hij nog een keer in het Beauforthuis maar dan met Edsilia Rombley.

De bekende Steinway is verruild voor een Yamaha-vleugel en verder is het podium leeg. Hoe omschrijf je nou zijn spel. Mieke kwam met het woord 'fusion' en dat dekt wel voor een deel de lading. Zijn herkenbare stijl is zeer jazz-georienteerd maar zijn invloeden komen letterlijk overal vandaan. Hij schrijft veel nummers zelf en componeerde onlangs nog in opdracht van de de Emir van Qatar een opera. Hij speelt ook met iedereen samen. Zo toert hij binnenkort met voormalig Yes/King Crimson drummer Bill Brufford. 'Someday my Prince will come' was het openingsnummer. In de nummers die daar op volgen zijn er o.a. accoordenschema's van Schubert en trompet stukken van Miles Davis verwerkt. Terloops speelt hij nog een nummer van Herbie Hancock omdat die naar zijn zeggen ook een nummer van hem speelt. Veel ingewikkelde accoordenschema's, hoekige ritmes en tegenritmes maar dat alles toch op een harmonische manier. Zoals ook een aantal andere pianisten (waaronder Glenn Gould) dat doen zit hij zo nu en dan mee te 'brommen'. Ik herkende allerlei flarden muziek die hij verwerkt had waaronder Concierto d'Aranguez, dat ook door Miles Davis tot jazz bewerkt werd. De mogelijkheden om te fotograferen waren om diverse redenen beperkt, maar ik heb in ieder geval een paar bruikbare foto's (klik voor vergroting). Mieke zat in een positie dat ze alleen zijn handen kon zien maar dat was dan ook de moeite waard zoals je op haar filmpje kunt zien. We hebben genoten van zijn solospel en Amanda (die zelf ook piano speelt) ging uit pure bewondering in de pauze nog een handtekening halen.

Bezoek de site van Michiel Borstlap voor zijn toerschema. Zoek binnen Miwian Weblog op 'Beauforthuis' (zie "zoek" in rechterkolom hiernaast) voor ander recensies van optredens in het unieke Beauforthuis.

zeventien reacties

GeeSpot

Wat een fijne recensie weer! Zag op het toerschema dat Michiel ook weer van de partij is op het Ernumse jazzfestival in april, iets om naar uit te kijken!

GeeSpot (URL) - 22-01-’05 11:16
Ronald

Ik vind hem zo wisselend. Soms tegen het geniale aan, en soms zo vreselijk banaal. Maar ja, dat hoort misschien ook wel bij hele grote. Mozart en Miles Davis (om er een paar te noemen) hadden dat ook. Overigens is dat onlangs (dat van die opera) volgens mij alweer twee jaar terug (en wat mij betreft te scharen onder de noemer banaal).

Ronald (URL) - 22-01-’05 11:36
Simone

Leuk filmpje.

Someday my Prince will come…Michiel B. improviseert er lekker op los.

(blush)

Simone - 22-01-’05 13:16
Amiek

Jammer dat ik niet kon, klinkt geweldig!

Amiek (URL) - 22-01-’05 15:56
Kaat

Ga ook maar eens opzoeken waar hij bij mij in de buurt te vinden is.

Kaat (URL) - 22-01-’05 19:03
Leibele

Niet zo gek dat Michiel dit een hele goeie stek vind om te spelen.Volgens mij is het niet alleen het eten hoor.Het gebouw is ook schitterend en de omgeving ook al.Je voelt je er meteen thuis.

Leibele (URL) - 22-01-’05 20:38
Arjan

Samen met Edsilia? Dat klinkt goed!

Arjan (URL) - 22-01-’05 20:41
IngKey

Ik heb hem 1 keer zien/horen spelen, maar ben niet zo’n jazzfan.

IngKey (URL) - 22-01-’05 22:35
rene

ongehoord….ik ken geen pianist met die techniek en impro-vermogen..jammer dat er een zangeres meedot in maart, hij mag nog wel eens solo-en

rene - 23-01-’05 00:16
Hans

Het lijkt mij juist wel leuk om hem in zoveel mogelijk wisselende bezettingen te zien. Ben zeer benieuwd naar de combinatie met Bill Brufford. Een van de beste drummers die ik ken! Een knap staaltje van zijn kunnen is te horen op de CD ‘Red’ van King Crimson!

Hans (URL) - 23-01-’05 16:05
Tim

Wij hebben Michiel laatst met Edsilia Rombley gezien. En hoe virtuoos zijn pianospel ook was, wij hadden toch meer gevoel bij Edsilia.

Tim (URL) - 23-01-’05 20:33
Hans

Ik zou me er iets bij voor kunnen stellen Tim dat hij als begeleider van Edsilia minder tot zijn recht komt dan wanneer hij solo of met zijn eigen trio speelt.

Hans (URL) - 23-01-’05 21:32
Jeroen

Dit solo-concert was de tocht vanuit Rotterdam meer dan waard. Michiel is een fenomeen in de nederlandse jazzscene, ik ken niemand die zo makkelijk bruggen slaat naar andere stijlen, zonder dat het geforceerd klinkt.

Voor ons was het ook de eerste maal Beauforthuis, we komen zeker terug, wát een mooie locatie!

Jeroen - 25-01-’05 14:22
Hans

Leuk Jeroen! naast mij zat een stel uit Leiden die het ook prima naar hun zin hadden. Zo zie je maar dat mensen best wat kilometers willen rijden om iets goeds te ervaren!

Hans (URL) - 25-01-’05 14:31
issey

Vond het erg goed wat Michiel B. deed en heb me geen moment verveeld. Ik vond juist die links naar Chopin en Schubert heel inventief en absoluut niet banaal. Voor mij mag hij elke maand in het Beauforthuis komen spelen en reken maar dat ik er dan bij ben. Heerlijk huis trouwens, dat Beaufort..!

issey (E-mail ) - 31-01-’05 19:58
Hans

Leuk Issey om een reactie te krijgen van iemand die er echt bij was. Ik vond hem ook alles behalve banaal. Binnenkort met Edsilia Rombley. Maar nu eerst Trijntje Oosterhuis met het benefiet concert voor de verbouwing van het Beauforthuis.

Hans (URL) - 01-02-’05 00:07
isabelle

tip:
Michiel Borstlap’s nieuwe CD ‘Coffee & Jazz’ is uit.je kunt het exclusief downloaden op http://www.musicminutes.com

isabelle (E-mail ) - 17-07-’05 21:33


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.