Verboden vlag?

04 02 05 - 12:29



Dat kleding van de merken Lonsdale en Karl Kani in sommige discotheken wordt verboden was een tijdje geleden al in het nieuws. De reden is dat Lonsdale in verband wordt gebracht met extreem rechts en Karl Kani vaak door asielzoekers wordt gedragen. Van de week was het Cals College uit IJsselstein in het nieuws omdat daar het dragen van de Nederlandse vlag (klik op de foto voor een wel heel bijzondere variant ervan) als applicatie op de schooltas/rugzak verboden zou zijn. Nou blijkt het verhaal iets anders dan het eerst leek maar het is toch een onderwerp waar je best even over zou kunnen nadenken. Wanneer is het OK om er in het openbaar blijk van te geven dat je bij een bepaalde groep hoort?

Vroeger had je de Zundapp/buikschuiverrijders enerzijds en de Tomos/Puchrijders anderzijds, de mensen die broeken droegen met smalle pijpen en de dragers van de wijde pijpen. Maar ook nu zijn er genoeg groepen die zich willen onderscheiden door een uiterlijk teken. Op de snelweg zie je veel auto's rondrijden met zo'n visje achterop en ikzelf heb een witte Applesticker op de (plastic) achterruit van mijn cabrio (komt ook omdat daar een piepklein scheurtje in zat).

De directeur van het Calscollege nuanceerde de rel die ontstaan was door uit te leggen dat de Nederlandse vlag natuurlijk niet verboden is maar dat het op zijn school verboden is om naar andere groepen te provoceren met wat voor teken dan ook. Het gesprek met betrokken leerlingen had dan ook dat provoceren als onderwerk en niet de vlag. En daar zit natuurlijk wat in want hoe strakker en dogmatischer je een groep mensen afbakent des te duidelijker weet je ook wie er NIET bij hoort. En "jij hoort er niet bij" is net zo'n statement als "ik hoor er wel bij".

zeven reacties

Kaat

Een ding begrijp ik nog steeds niet. Hoe kan je nou provoceren met de Nederlandse vlag? Dat is toch gewoon onze vlag. Ik vind het raar dat mensen daar door geprovoceerd kunnen worden en ik vind het betuttend van de schoolleiding dat ze die conclusie trekken.

Kaat (URL) - 04-02-’05 12:39
Mieke

@ Kaat: tja, dat is hetzelfde als toen iemand “gij zult niet doden” op een muur had geschreven nadat Theo van Gogh was vermoord dat door de gemeente Rotterdam ook als provocatie werd opgevat en het dezelfde dag nog werd weggehaald. De kunstenaar die het had gedaan moest een nacht in de cel doorbrengen. Vanwege: Gij zult niet doden. Dat is toch ook zot!!!!

Mieke - 04-02-’05 12:43
Kaat

Heel erg zot ja. Het gaat een beetje de verkeerde kant op met Nederland, de ‘verkeerde’ mensen worden in bescherming genomen terwijl zij dat misschien helemaal niet willen.

Kaat (URL) - 04-02-’05 13:26
V@nM@n

Ik heb een sticker van een haai achter op de auto ….. en een eurosticker. Ben ik nou verkeerd bezig of maken we met z’n allen elkaar iets wijs.

V@nM@n (URL) - 04-02-’05 21:14
sab

Leuk dat je over het visje begint. Toen ik de VS was heb ik dat visje heel vaak gezien. En ik heb twee hele leuke varianten gezien, een visje met een regenboog motiefje. En een grotere vis die de kleine vis op eet. Beiden staan ze voor het geloof maar beiden toch met een andere betekenis. Erg leuk om te zien in ieder geval. Ik heb het idee dat een ieder op zijn eigen manier wel wat uitdraagt om herkenbaar te zijn. Daar is ook de landensticker op de auto een voorbeeld van. Zo ik ben klaar sorry voor mijn lange verhaal (angel)

sab (URL) - 04-02-’05 23:48
Leibele

KONINKRIJK DER NEDERLANDEN kingdom of the netherlands royaume des pais-bas op een ausweiss vind vind die schooldirekteur mischien ook wel opruiend.Moeten die leerlingen dat maar thuis laten.

Leibele (URL) - 05-02-’05 00:10
clintoen

Het gaat een beetje de verkeerde kant op met Nederland, de ‘verkeerde’ mensen worden in bescherming genomen terwijl zij dat misschien helemaal niet willen.

clintoen (E-mail ) (URL) - 05-02-’05 11:40


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.