Best kept secret

11 02 05 - 15:02

Een ouder logje dat verloren ging bij deze opnieuw geplaatst naar aanleiding van een reactie vandaag van iemand die ons vond door te googelen op John Martyn:


Het uitstekende Belgische popmagazine Heaven besteed veel aandacht aan muzikanten die niet zo bekend zijn bij een groot publiek. In een wat oudere uitgave een overzicht van 'best kept secret' John Martyn. Martyn van oorsprong een Engelse folk muzikant in de singer/songwriter traditie heeft een stijl ontwikkeld die zeer eigen en eigenzinnig is en meer een jazzy karakter heeft dan dat het nog aan folk doet denken. Het artikel in Heaven is een goed geschreven verhaal door Hans van den Berk, Iemand die fan is, een eigen John Martyn site onderhoudt en Martyn al sinds 1978 volgt. Sinds die tijd volg ik Martyn ook, zij het wat minder intens.

Het artikel heeft als titel "John Martyn al 35 jaar een mysterie". Dat brengt me dan gelijk bij het album "Grace and Danger" uit 1980, met daarop de song "Sweet little Mystery" naar mijn smaak het beste John Martyn album en ook kandidaat voor mijn tien CD's die ik (mocht het zich voordoen), meeneem naar het onbewoonde eiland. Het album was een soortt therapie voor John om zijn scheiding met Beverly te verwerken. Zijn vriend en platenbaas bij Island Records Chris Blacwell wilde het album niet uitbrengen omdat hij de manier waarop Martyn zijn gevoelens bloot gaf te pijnlijk vond. Het album bleef daardoor een jaar op de plank liggen. Door onaflatend aandringen van John kwam het dan eindelijk uit. Een aantal mensen bij wie ik de CD introduceerde beschouwen hem nu nog als een kostbaar bezit. Het album is geproduceerd door Phil Collins die er ook fantastisch mooi drums op speelt. John Giblin begeleidt hem verder op een onnavolgbare manier met een glijdende fretloze bas. In Heaven staat een keurig overzicht met afbeeldingen van al zijn CD's en een daarbij behorende waardering met sterretjes. Vreemd genoeg deelt van den Berg mijn mening niet geheel, want Grace and Danger krijgt bij hem slechts vier sterren in plaats van de maximale vijf. Ik ben benieuwd wie er nog meer iets heeft met JM.

Update:

Op verzoek hier een song van de CD. Dit ondanks de beperking dat een nummer niet representief is voor het geheel.

acht reacties

Mieke

Hier stond een reactie van Brigitte die ik helaas per ongeluk heb gedelete. Sorry Brig!

Ze schreef dat ze toch maar eens naar John Martyn moest gaan luisteren.

Mieke - 11-02-’05 16:39
Hans

misschien moet ik toch nog even een mp3-tje plaatsen dan Brigitte..

Hans (URL) - 11-02-’05 17:01
Hans

Dit was de reactie van Brigitte:

Helemaal niets, zelfs nog nooooit van gehoord afgezien jouw eerdere weblogje dus. Misschien toch eens naar luisteren.

brigitte (email) (link) – 11 Februari ’05 – 15:56

Hans (URL) - 11-02-’05 17:03
Ronald

@Hans: graag een mp3tje, het verhaal klinkt veel belovend.

Ronald (URL) - 11-02-’05 21:30
Hans

Ja Ronald, dat ga ik doen! Het zal iets later op de dag worden dat ik ‘m plaats.

Hans (URL) - 12-02-’05 04:45
Hans van den Berk

Aardige beschrijving van mijn stuk, waarvoor dank. Over die vier sterren kan ik nog wel opmerken dat dit vooral komt door kant 2, die ik wel erg verdrietig vind. Kant 1 valt bij mij wat meer in de smaak.

Hans van den Berk (E-mail ) (URL) - 24-03-’05 23:44
Mieke

Leuk dat jij ook nog even reageert Hans!

Mieke (URL) - 25-03-’05 00:11
Hans

Reactie is van Hans (niet van Mieke)

Hans (URL) - 25-03-’05 00:25


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.