Amersfoort aan Zee

16 02 05 - 11:56



Er is zelfs al een fietspad met de titel NAP route, een nieuwe thematische fietsroute tussen Nieuweschans en Breda die globaal de kustlijn volgt die zou ontstaan als alle dijken en duinen zouden wegvallen. 'Amersfoort aan Zee' zou dan werkelijkheid worden.

Vandaag is het Kyoto Protocol in werking getreden dat er voor moet zorgen dat de CO2-uitstoot wereldwijd met 5 % omlaag gaat. Het verdrag is een druppel op de gloeiende plaat en dat is niet alleen omdat een aantal belangrijke landen zoals de VS, China, Australie en India niet meedoen. Het is ook omdat er veel wetenschappers zijn die van mening zijn dat het te weinig en te laat is.

Het KNMI heeft voorspeld dat er temperatuurstijgingen zullen plaatsvinden van 1-2 graden Celcius in 2050 en maximaal 4 graden Celcius in 2100. De neerslagtoename is 3 - 6 % in 2050 en 6-12 % in 2100. Er komen nattere winters en drogere zomers; de temperatuurstijging zal sterker zijn in de winter dan in de zomer. Extreme neerslag wordt voorspeld: meer lokale en zware regenbuien met een hogere intensiteit. De kans op stormen en de intensiteit van stormen neemt toe maar is relatief onzeker.

Ook voorspelt het KNMI dat in het jaar 2100 de zeespiegel met 20 tot 110 cm gestegen is en dat we er rekening mee moeten houden dat rivieren vaker extreem grote hoeveelheden water gaan aanvoeren. Het overstromingsgevaar dat Nederland bedreigt wordt nog vergroot omdat de Nederlandse bodem langzaam maar zeker daalt. Rijkswaterstaat verwacht voor het jaar 2050 dat de bodem van de lagere gedeelten van ons land tussen de 2 en 60 cm zal zakken terwijl het hogere gedeelte 2 cm of meer stijgen. De kans dat dan het hele westelijk gedeelte van ons land onder water komt te staan is groot. Binnen een afzienbare tijd dus echt Amersfoort aan Zee.

Ik denk dat ik voorlopig maar op de Utrechtste Heuvelrug blijf wonen.

vier reacties

brigitte

Dat klinkt scary zeg, bah :-(

brigitte (E-mail ) (URL) - 16-02-’05 12:42
Anne-Floor

Ik zeg altijd dat mensen aardig tegen mij moeten doen omdat ik ze anders niet binnen laat in het Limburgse land na de grote overstroming. Maar eigenlijk is het helemaal niet om te lachen en dat weet ik ook…

Anne-Floor (URL) - 16-02-’05 12:43
Leibele

t,Is treurig,dat toekomstbeeld.Ik heb geen auto,stook minimaal ,gebruik zo min mogelijk stroom.Of dat wat uitmaakt weet ik niet.Straks ligt het Beauforthuis mischien wel in de duinen.

Leibele (URL) - 16-02-’05 13:13
V@nM@n

Ik heb er geluukig geen last van…..

V@nM@n (URL) - 16-02-’05 19:44


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.