De scheve toren van...

17 02 05 - 20:39Pisa zouden de meeste mensen invullen bij de stippeltjes in de titel. Maar in dit geval dan wel Pisa in Nederland want ook Delft heeft z'n eigen scheve toren namelijk die van de Oude Kerk. Dit is de oudste parochiekerk van de stad die al tijdens de bouw met verzakkingen te maken kreeg. Het vermoeden bestaat dat het water van de Oude Delft (het punt van waaraf deze foto is gemaakt) is omgelegd om zo ruimte te creeren voor de bestaande kerk. Dat betekent dat de toren is gebouwd op een gedempte gracht en dat verklaart de verzakkingen. De toren staat er al sinds 1325 en is nog steeds niet omgevallen. Maar een gek gezicht is het wel als je als argelozen wandelaar zo de gracht af kijkt. Ik geloof trouwens niet dat de Delftse toren evenveel bezoekers trekt als die van Pisa maar zeker weten doe ik dat niet.

tien reacties

Leibele

Het is een vreemd gezicht.Ik hoop dat die toren niet verder verzakt.Gelukkig is er een hijmethode waarbij je onder bestaande gebouwen nieuwe palen kunt zetten.Dat is veel toegepast in Amsterdam bij bijvoorbeeld Het Amsterdams Historisch Museum tussn de Kalverstraat en de Nieuwe Zijds voorburgwal(het voormalige burgerweeshuis).

Leibele (URL) - 17-02-’05 21:19
V@nM@n

Recht zetten lijkt me nu ook geen optie voor die toren. Ziet wel leuk uit zo.

V@nM@n (URL) - 17-02-’05 21:31
Anne-Floor

Ja, ik was er deze zomer nog. Grappig om te zien. :-)

Anne-Floor (URL) - 17-02-’05 21:32
Mieke

@ Leibele: denk je dat ze dat nu nog gaan doen met deze toren terwijl hij al sinds de bouw scheef staat? Volgens mij valt hij dan juist om ;-)

Mieke - 17-02-’05 21:50
brigitte

Die staat echt scheef, tsss

brigitte (E-mail ) (URL) - 17-02-’05 23:15
Arjan

Gisteren was ik nog in Delft maar zal er de volgende keer eens op letten.

Arjan (URL) - 18-02-’05 06:41
Simone

Ja, dit is één van mijn favoriete kerktorens en ik kijk altijd met plezier en ontzag naar deze toren en hij blijft mij fascineren.

l-)

Simone - 18-02-’05 11:37
Kaat

Wat is Delft mooi hè?

Kaat (URL) - 18-02-’05 13:22
Downer

Ik krijg altijd een raar gevoel bij gebouwen die scheef staan, mooie foto trouwens van deze scheve toren :-)

Downer (URL) - 18-02-’05 21:58
Leibele

@Mieke: De hijtechniek waar ik het over had gebruiken ze om verder verzakken te voorkomen.Niet om gebouwen en in dit geval die toren weer recht te zetten.Dat is zelfs onmogelijk.Nieuwe palen eronder tot op de zandplaat en het zakt niet verder.That,s all.

Leibele (URL) - 19-02-’05 23:41


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.