Hoe leer/studeer jij?

21 02 05 - 16:10



Hoe leer je is merkwaardig genoeg een andere vraag dan hoe studeer je. Leren doet iedereen iedere dag, veelal door ervaring of doordat er informatie op je af komt over onderwerpen die je interesse hebben. Als je open staat voor nieuwe gegevens dan wordt leren mogelijk en worden gegevens omgezet in informatie d.w.z. krijgen de feiten een betekenis in een door jou bepaald referentiekader. Over leren is veel nagedacht en geschreven maar daarover een ander keertje meer.

Studeren is echter een andere kwestie. Daar moet je een (door een andere bepaalde) hoeveelheid informatie tot je nemen op een moment en op een wijze die niet door jezelf bepaald wordt. Bovendien moet je die opgedane kennis ook nog eens zo weten te reproduceren of verwerken in een product dat degene die jou moet beoordelen daaruit de conclusie kan trekken dat je de materie beheerst en de stof kunt toepassen.

Amiek logt dank zij haar recent opgepakte studie aan de BMU (Belangrijke Mensen Universiteit) nogal eens over haar ervaringen met studeren. Ik heb nu 5,5 jaar van de zeven op zitten die nodig zijn om de deeltijdstudie rechten te doen en kan mijzelf gerust kenmerken als een 'stresswerker', die het beste studeert onder grote druk en op het laatste moment. Dan piek ik tot grote hoogten en presteer ik het beste. Ik heb in de collegeweken meestal niet veel tijd om me echt in zo'n vak te verdiepen maar vlak voor het tentamen dan streep ik twee of drie dagen alles uit mijn agenda en sluit mij op met alles dat ik heb verzameld aan aantekeningen en uittreksels in de weken er voor. In een soort staat van bewustzijnsvernauwing stort ik mij dan op het vak waarin ik tentamen moet doen en raak er meestal dan helemaal van in de ban. Heb voortdurend aha-erlebnissen en ineens begrijp ik hoe alle puzzelstukjes in elkaar vallen die eerst als los zand aan elkaar hingen. Soms vind ik het dan ook jammer dat ik me er niet eerder in verdiept heb omdat het ineens onverwacht leuk blijkt te zijn (maar dat komt niet altijd voor hoor). En dan op het tentamen dan schrijf ik dat allemaal op en haal ik een voldoende.

Ik ben benieuwd hoe anderen dat aanpakken en combineren met werk of andere drukke bezigheden.

zeventien reacties

Anne-Floor

Ik studeer net als jij, Mieke! :-)

Anne-Floor (URL) - 21-02-’05 16:27
V@nM@n

Ik studeer voor….Ik bereid mijn zaken veelal vantevoren goed voor indien mogelijk, of zo snel mogelijk erna. Meestal blijft dat dan wel goed hangen.

V@nM@n (URL) - 21-02-’05 19:27
brigitte

Ik weet niet hoe je moet studeren, ik heb het nooit geleerd. Ben er wel jaloers op dat er mensen zijn die wel weten hoe je dat moet aanpakken.

brigitte (E-mail ) (URL) - 21-02-’05 22:05
Arjan

Wanneer ik een cursus doe sluit ik me de laatste week volkomen af voor andere informatie.

Arjan (URL) - 21-02-’05 22:51
Mieke

@ Arjan: ja dat moet ik ook doen. Als er weer andere informatie bijkomt dan verdwijnt datgene dat ik nodig heb voor het tentamen in de grote massa en kan ik er veel minder snel bij zogezegd.

Mieke - 21-02-’05 22:57
sabine

op het laatste moment werkt hier ook het beste, wel tussendoor lezen en kernzinnen overschrijven, maar twee dagen van te voren gaat de speedstudy meestal van slag. Zo is het ook met werk trouwens.

sabine (URL) - 22-02-’05 09:24
Mamabeer

Er is mij vroeger altijd verteld dat als je op het laatst studeert dat je het dan opslaat in je korte termijngeheugen en dat het niet lang blijft hangen. Toch deed ik het vroeger ook op die manier. Gewoon omdat ik geen discipline had om er eerder aan te beginnen.

Mamabeer (URL) - 22-02-’05 14:00
Mieke

Ik denk dat dat wel klopt Mamabeer maar het ontbreekt me gewoon aan de tijd om het op een andere manier te doen. En voor die korte tijd werkt het dan in ieder geval wel :-)

Mieke - 22-02-’05 14:06
Janneke

Ik kan niet goed presteren onder druk maar schuif toch alles vooruit. Waardoor ik dus niet de resultaten behaal die ik zou willen behalen. Ik probeer het wel hoor, zit nu aan het begin van een nieuw blok, nieuwe vakken, maar na 1 week loop ik alweer achter… Maar ik ga naar alle colleges, en dat scheelt ook een hoop! En met het bama-systeem zijn er veel tussentoetsen en opdrachten bijgekomen, waardoor de werkdruk verdeeld wordt over een blok (althans dat zou moeten, in de praktijk werkt het lang niet altijd zo). Val jij onder het bama-systeem, of hoe gaat dat met deeltijdstudies?

Janneke (URL) - 22-02-’05 21:07
Mieke

@ Janneke: Ik doe dus uit alle macht pogingen om uit de BaMa te blijven en doctoraal af te studeren. Maar doordat de UU geen goede overgangsregeling heeft gemaakt voor deeltijdstudenten en wij er zeven jaar over doen heeft het systeem ons ingehaald met als gevolg dat er voor ons geen onderwijs meer is in doctoraalvakken. Ik kan dus kiezen: bezemtentamens doen zonder onderwijs of BaMa vakken volgen en die inbrengen in het doctoraalprogramma maar dat laatste kost heel veel tijd. Ik vind namelijk helemaal niet dat de werkdruk wordt gespreid maar die wordt juist verhoogd als je mijn manier van werken bekijkt. Met twee tussentoetsen en een eindtentamen moet ik dus drie keer een sprint maken. In het oude systeem maar 1 keer.

Mieke - 22-02-’05 21:13
IngKey

Ik ben een op-het-laatste-nippertje type. :-)

IngKey (URL) - 22-02-’05 22:41
Morpurgo.nl

Mij lukt het gewoon niet meer. Ik kan me nergens op concentreren en na 5 min. moet ik iets anders lezen of doen.

Morpurgo.nl (URL) - 22-02-’05 23:31
Amiek

Leuk blog over studeren: http://www.wmijn.nl/blog

Zit vlak voor haar tentamens….

Ik ben azelf absoluut een laatste moment studeerder. Alleen nu die tijd vrij nog plannen om ook echt aan het werk te gaan….

Amiek (URL) - 23-02-’05 07:58
Janneke

Ja Mieke, dat bedoel ik ook met dat het in de praktijk lang niet altijd zo werkt. Heb op het moment twee geschiedenisvakken, het ene heeft alleen een tentamen aan het eind, het andere twee tentamens, dus dat is nog wel te overzien. Ook aan de UU dus. Maar ik weet niet hoe het is verdeeld per faculteit. Ik ben nu vierdejaars (aan de letterenfaculteit dus) en wel begonnen in het oude systeem, met de propedeuse, maar daarna gingen gewoon alle vakken over in het bama-systeem, ook de doctoraalvakken. Volgens mij is het zelfs zo dat de doctoraalstudenten bama-vakken moesten volgen maar alleen als diploma nog een doctoraaldiploma krijgen (en dus niet eerst 3 jaar bachelor en daarna nog 1 of 2 jaar master). Maar precies weet ik het ook niet. Ik weet wel dat overgangsfases erg kloten zijn. En inderdaad, wat die werkdruk betreft, ‘vroeger’ kon je nog wel eens een baalweek ofzo hebben maar nu heb ik soms vakken waarvoor je elke week een opdracht moet inleveren, lekker dan.

Janneke (URL) - 23-02-’05 19:03
Mieke

@ Janneke: Het is niet alleen het probleem van de opdrachten (hetgeen al een groot probleem is) maar ook het probleem van de verplichte participatie. Ik ben deeltijdstudent en moet al van alles schuiven en doen om overdag colleges te volgen (de avondcolleges zijn er alleen voor de propedeuse en het basisdoctoraal) of zo te puzzelen dat ik alleen avondcolleges kan volgen. Je kunt dus gewoon voor de meeste vakken geen tentamen meer doen zonder het onderwijs gevolgd te hebben. Wat bedoeld was als hulpmiddel (het onderwijs) is nu onze grootste belemmering. :-(

Mieke - 23-02-’05 19:16
Janneke

O ja, da’s waar ook, de verplichte participatie… zou bijna vergeten dat die ook onderdeel van de bama is. Wat ontzettend slecht eigenlijk… Zeker voor de deeltijders dus (hoewel ik als voltijder ook nog genoeg te klagen heb hoor) Nou ja, rest mij je veel succes te wensen, ik hoop dat het allemaal een beetje lukt met plannen. Of dat de UU eindelijk gaat meewerken (maar dat is wel erg wishful thinking)

Janneke (URL) - 23-02-’05 20:53
Mieke

@ Janneke: Jij ook succes. We zullen het allebei hard nodig hebben. (joker)

Mieke - 23-02-’05 21:57


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.