Derde emancipatiegolf

08 03 05 - 13:13



Vandaag op Internationale Vrouwendag staan de kranten vol over Darfur waar niet de daders van verkrachting worden opgepakt maar juist de slachtoffers en over de vrouwenbetoging in Istanbul die afgelopen zondag hardhandig werd neergeslagen. Willen we een land die dat doet met vrouwen wel binnen de EU? Ook de groepsverkrachtingen in Congo zijn in het nieuws en de demonstratie vandaag in Den Haag van gevluchte vrouwen die zijn verkracht en die door eigen familie dreigen te worden gedood en daarom alleen gemaskerd kunnen demonstreren.

Een derde emancipatiegolf - die van de moslimvrouwen - is aan het ontstaan. Het zal een klus worden voor deze vrouwen die op zijn minst een imamopleiding zullen moeten gaan volgen willen ze hum emancipatie binnen de islam vorm kunnen geven. Anders kunnen ze nooit op eigen kracht de fundamentalistische tegenwerpingen van hun mannen, vaders en broers pareren. Of ze zouden er voor moeten kiezen om - net als Ayaan Hirschi Ali - de islam af te zweren maar het is een zware prijs die daarvoor betaald moet worden. Vergeleken met die vrouwen hadden wij het vrij gemakkelijk. Bij ons ging het niet om leven en dood, bij hen wel.

Hierboven zie je het schilderij Flamenco 3 van Beatric Joya (klikken voor vergroting).

twee reacties

Mamabeer

Voorlopig staan de emancipatie-zaken hier in nederland er ook niet zo best voor. Natuurlijk niet zo slecht als in de genoemde landen, maar het vuur lijkt hier een beetje te zijn gedoofd. Vanmorgen las ik op teletekst dat de kabinetsplannen ook heerlijk tegen de emancipatie ingaan. En de vrouwenbond verliest, volgens mij, ook meer leden dan dat er binnen komen. Misschien als de autochtone vrouw weer meer voor haar rechten opkomt, dat ze dan iets kan betekenen voor de allochtone vrouw?

Mamabeer (URL) - 08-03-’05 16:02
V@nM@n

Volgens mij valt het hier in Nederland best mee. Af en toe is de man hier het slachtoffer….

V@nM@n (URL) - 08-03-’05 20:49


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.