De tragedie van de meent

19 03 05 - 20:23



Wellicht weten de meesten van jullie wel wat een meent is: een gemeenschappelijke weide die toegankelijk is voor iedereen die vee bezit. Iedere eigenaar kan er zijn kudde laten grazen en de opbrengsten ervan zelf houden. Dat is dus een gunstige deal die de meeste mensen er toe brengt de kudde uit te breiden want kosten zijn er immers nauwelijks en de opbrengsten kunnen altijd meer. Het aantal dieren van alle kuddes die op de meent grazen groeit dus gestaag en tenzij er ziekte of oorlog uitbreekt wordt al snel de totale 'graascapaciteit' van de meent overschreden. Nog steeds is het dan voordelig voor iedere individuele eigenaar om extra dieren aan de kudde toe te voegen. Immers, de afname van de productiviteit van de meent wordt gedragen door alle gebruikers en de winst van dat extra dier komt direct ten goede aan de individuele eigenaar. Op deze wijze vernietigen de gebruikers van de meent de belangrijkste voedingsbron waarover zij beschikken door hun individuele nut boven het collectief belang te stellen. Het belangrijkste kenmerk van de meent, de toegankelijkheid ervan voor iedereen, is tevens de reden van de vernietiging ervan. Hoewel de samenleving belang zou hebben bij collectief gedrag, is het voor ieder individu gunstiger en voordeligers om er niet aan mee te doen met als gevolg dat de samenleving uiteindelijk ten gronde wordt gericht. Zie je hier een parallel met de overbevissing van de zee?

twee reacties

Amiek

Ja, en met het prisonners dilemma…

Amiek (URL) - 19-03-’05 20:38
Simone

Ja! >-(

Simone - 20-03-’05 09:46


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.