Alles Dali

28 03 05 - 15:17We waren gisteren in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam waar we gereserveerd hadden om de Dalitentoonstelling te bezoeken. De tentoonstelling brengt in beeld hoe Salvador Dali bezig is geweest de grenzen in de kunst op te rekken zodat het niet meer alleen elitecultuur zou zijn maar ook toegankelijk voor een breder publiek. Dali hield zich in dat verband bezig met film, mode, fotografie, design, theater, reclame en natuurlijk ook nog steeds met zijn schilderkunst. Van de films die hij gemaakt heeft is ondermeer het project 'Dream of Venus' te zien dat Dali maakte voor de wereldtentoontstelling in New York. Met Walt Disney begon hij aan een film 'Destino' (genoemd naar de bijbehorende muziek) waarvoor ook allerlei olieverfschilderijen, aquarellen en pentekeningen werden gemaakt die in tentoonstelling te zien zijn (klik hier voor een fragmentje van de film). Wij waren allebei heel erg onder de indruk van het fotowerk dat er te zien was. Het is verbijsterend hoe men in die tijd al foto's kon maken met de door Dali bedachte effecten. Dali ensceneerde het beeld en fotografen waaronder Man Ray, Brassai of Philippe Halsman voerden het uit. Het 'Paar met hun hoofd in de wolken', 'Naakt met popcorn' en het 'Doodshoofd' samengesteld uit zeven naakte vrouwen zijn in al hun facetten te zien. Hans was een beetje teleurgesteld over het kleine aantal grote schilderijen dat aanwezig was maar ik vond dat niet zo erg. Ik heb erg genoten het brede beeld dat deze tentoonstelling gaf van alle talenten van Dali. Wel deel ik een beetje de mening die naar voren komt in de kritiek die ik hier en daar gelezen heb dat de genialiteit van Dali verreweg het meest tot uitdrukking komt in zijn schilderijen en dat het niveau van de andere kunstuitingen niet altijd even uitzonderlijk is. Maar al met al zeer de moeite waard en ook de catalogus biedt een prachtig overzicht van 'Alles Dali' en is een goede koop om thuis nog eens alles rustig te bekijken.

zes reacties

Kaat

Leuk zeg. Ik ga ook binnenkort. Heb er erg veel zin in.

Kaat (URL) - 28-03-’05 16:00
V@nM@n

Een welbestede dag dus…tussen de paaseieren door

V@nM@n (URL) - 28-03-’05 16:34
Leibele

Dali blijft me verwonderen.En in het Boijmans hangen een paar hele mooie.Ook de verassende vormen van sommige ingelijste doeken zijn oh zo mooi.

Leibele (URL) - 28-03-’05 18:28
sab

Ik ben in het Dali Museum in Gerona (Spanje) geweest. Dat is ook een waar feest voor jong en oud om rond te lopen. Er is zoveel te zien op verschillende vlakken. Zijn schilderwerk spreekt mij toch het meeste aan. Het is een machtig interessant kunstenaar.

sab (URL) - 28-03-’05 23:57
Mieke

@ Sab: Dat is toch Figueres waar dat Museum is?

Mieke - 29-03-’05 00:04
Simone

Goed filmpje… ik krijg zin om naar Dali in Boymans te gaan! 8-S

Simone - 29-03-’05 10:20


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.