Anton Heyboer en zijn bruiden

10 04 05 - 00:21Anton Heyboer is overleden, een fenomeen kunnen we hem gerust noemen in meer dan 1 opzicht. In het harnas gestorven, zo meldt het bericht, niet van ziekte maar van uitputting. Ik was zelf niet zo'n fan van zijn kunst maar hij produceerde er vooral heel erg veel van. Hij had werkte altijd veel eigenlijk tot het moment van zijn dood en zijn werken vonden nog altijd gretig aftrek. Anton Heyboer was echter vooral bekend om zijn polygame relatie met zijn bruiden. Hij laat maar liefst vijf weduwen achter: Maria, Marijke, Petra, Joke en Lotti. Ze woonden met zijn zessen samen met grote vanzelfsprekendheid en tot ieders tevredenheid. Deze nogal onorthodoxe kijk op het huwelijk heeft hem in bredere kring bekend gemaakt dan zijn toch wat moeilijk toegankelijke kunst. Overigens is er een overzichtstentoonstelling van Heyboers werk in Slot Zeist vanaf 26 april a.s. De catalogus, die becommentarieerd werd door Heyboer zelf, is opgedragen aan zijn vrouwen. Tot het laatst in het harnas inderdaad dus ook als de ridder voor zijn (jonk)vrouwen.

Het plaatje is een eerder werk van Heyboer op Japans papier in gemengde techniek (klik voor vergroting).

acht reacties

V@nM@n

Een mens is gestorven…. en zoveel echte mensen zijn er niet.

V@nM@n (URL) - 10-04-’05 09:51
Simone

Anton Heyboer, een waanzinnig unieke en intrigerende (levens)kunstenaar… http://www.anton-heyboer.nl (angel)

Simone - 10-04-’05 10:43
Arjan

Ach, moeilijk toegankelijk of niet, mij kan zijn werk best wel bekoren.

Arjan (URL) - 10-04-’05 12:01
Mieke

@ Simone: goed dat je de URL even geeft, ik zal hem in het logje toevoegen (was ik vergeten) :-)

Mieke - 10-04-’05 12:15
Leibele

Ik vind zijn kunst intrigrerent,het kleur en lijnenspel mooi.Zet gewoon mijn verstand op nul en kijk en geniet.

Leibele (URL) - 10-04-’05 13:32
Puur Kaat

Zou niet misstaan aan mijn muur.

Puur Kaat (URL) - 10-04-’05 13:48
Mieke

Ik vind zelf ook wel een mooie.

Mieke - 10-04-’05 14:04
catharina

ben nu in het boek bezig “anton en zijn 3 bruiden” geweldig gewoon,zoveel herkenning als ik in hem zie.een onwijs puur mens.maar ik ben heel nieuwsgierig hoe het met zijn bruiden is.
wonen ze nog in den ilp?zetten ze zijn levenswijze voort?kan iemand mij daar antwoord op geven?ik zou ze erg graag willen spreken.bij voorbaat dank

catharina (E-mail ) - 17-06-’06 06:02


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.