Witte rook en klokgelui

18 04 05 - 12:14



Vandaag is het conclaaf begonnen voor de verkiezing van een nieuwe paus en zijn wat nieuwtjes over te melden. Kardinalen zonder een gezondheidsattest komen er niet meer in en de spartaanse cellen worden vervangen door een luxueus Romeins hotel. Met de eis van een gezondheidsattest voor alle kardinalen die aan het conclaaf deelnemen, wilde men vermijden dat er zich opnieuw een situatie voordoet zoals toen de pas verkozen Johannes Paulus I al na 33 dagen na zijn verkiezing stierf. De schandaalpers publiceerde toen vermoeden dat Johannes Paulus I vermoord was.

Wat wel blijft, is de klassieke uitspraak "habemus papam" die volgt nadat de kardinalen witte rook uit de schouw van de Sixtijnse kapel laten komen. De kardinalen stemmen tweemaal per dag tijdens het conclaaf. Vroeger werden tijdens de hele stemprocedure de stembriefjes verbrand met nat stro, dat voor zwarte rookontwikkeling zorgde. Daarmee werd duidelijk gemaakt dat er nog geen nieuwe paus was gevonden. Als er wel een nieuwe paus was gekozen dan werden de stembriefjes met droog stro verbrand, wat een witte rook gaf. Nu is het Vaticaan overgeschakeld op chemicaliën die zonder problemen witte of zwarte rook kunnen produceren. Bij de bekendmaking van de opvolger van Johannes Paulus II zal het Vaticaan trouwens niet alleen witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel laten kringelen maar ook de klokken luiden. De eeuwenoude traditie is aangepast om verwarring over de kleur van de rook te voorkomen.

Op het plaatje (dat ik ergens op het internet vond, klik er op voor vergroting) zie je de kachel waar de stembriefjes worden ingestopt. De rechterkachel is de originele en de linker is net gebouwd voor reserve als de andere het niet doet.

zes reacties

Kaat

Soms zijn tradities zo mooi.

Kaat (URL) - 18-04-’05 12:55
Simone

Leuk om hier ‘ns iets meer te lezen over deze Romeinse traditie en z’n bijpassende rituelen! (blush)

Simone - 18-04-’05 12:58
Leibele

Ze gaan wel met hun tijd mee hoor.Alleen die chemikalien he?Kunnen ze het niet gewoon biologies doen?Straks smelten de Noord en Zuipool ineens binnen een minuut en dan zitten we mooi met de zondvloed.

Leibele (URL) - 18-04-’05 14:27
mariekefotografeert

Hoe lang zal het gaan duren??? Of te wel, hoelang hebben de kardinalen het naar hun zin? Of zouden ze het echt nog niet weten…

mariekefotografeert (URL) - 18-04-’05 17:42
V@nM@n

Wedden dat het een Belg wordt….

V@nM@n (URL) - 18-04-’05 20:23
Mieke

Habemus Papam.

De rook is wit en de klokken luiden.

Mieke - 19-04-’05 18:07


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.