Beeldend Werken

04 05 05 - 00:33

klik foto voor vergroting

Een vriendin van ons geeft workshops in werken met speksteen en beeldhouwen. Vorige jaar zijn wij proefkonijnen geweest bij een try-out van zo'n workshop en hebben we allebei een spekstenen beeld gemaakt. Erg leuk om te doen kan ik je verzekeren. Op het plaatje het resultaat van onze inspanningen. Links mijn beeld (getiteld balans) en rechts die van Hans (getiteld vogel).
Wij hebben Marian onlangs geholpen met haar computerproblemen en als dank heeft ze ons uitgenodigd om een keer te komen hakken op haar workshopdagen. Nou, die kans laten we natuurlijk niet aan onze neus voorbij gaan. Vanaf het moment dat we de vorige keer met vijlen en raspen de speksteen te lijf gingen wilden we eigenlijk al een keer 'echt' beeldhouwen. Twee dagen hakken is het beste, zo adviseert ze ons dus we hebben nu een paar data vastgelegd in september dat we gaan beitelen en hakken in Leersum, want daar worden haar workshops gegeven.
Hopelijk is het dan net zulk mooi weer als de vorige keer want het is zo fantastisch om in de stralende zon midden in de natuur met zoiets bezig te zijn! Jammer dat het nog zo ver weg is september want ik heb er nu al zin in.
Marian heeft voor Miwian-lezers een speciale aanbieding. Wil je ook een dag aan de slag in steen in een prachtige bosrijke omgeving? Een ervaring met verrassende resultaten. Je werkt een dag in speksteen en al raspend en vijlend ontstaat er een beeld. Na een dag hard werken neem je niet alleen een geweldige ervaring maar ook je eigen beeld mee naar huis. Meld je aan via haar site onder vermelding van Miwian en dan zijn jouw kosten 45 euro ipv de normale 50.
Het verslagje dat Hans schreef van onze ervaringen als proefkonijn kun je hieronder lezen.

We kennen een vrouw die al jaren een droom heeft om een keer een beeldentuin in te richten. Het is haar nu gelukt en samen met een aantal andere kunstenaars heeft ze op 8 mei j.l. de beeldentuin ?Beelden in de Bocht? geopend in Wormerveer. En dat niet alleen, ze gaat er ook workshops geven in beeldhouwen. Wij waren uitgenodigd voor de try-out en haar generale repetitie.
In een winkelstraat in Wormerveer, naast een hypotheekadvieur was de ingang naar een kleine galerie die tevens dienst deed als ontvangstruimte. We zouden buiten gaan werken en de weergoden waren mét ons. Achter deze ruimte gaf een rustieke metalen trap toegang tot een een schitterende tuin aan het water. Onder een afdakje waren tafels opgesteld met voor ieder een set gereedschap. We zouden gaan werken met grote brokken speksteen, een steen die vrij zwaar is maar ook betrekkelijk zacht. We konden met zijn tweeën een tafel oppakken en een plekje in de tuin zoeken. Wij kozen een rustig plekje achterin bij het water, in de schaduw van een paar eeuwenoude bomen. De beeldentuin was geopend en er was later op de dag ook een wijnproeverij. Aan belangstelling hadden we dus geen gebrek. Wisten die mensen veel dat wij dit ook voor het eerst deden?
Door te raspen, te vijlen en te schuren krijg je vorm in de steen. Mieke en ik hadden besloten ons te laten leiden door de vorm van de steen en al werkend te ontdekken wat er tevoorschijn zou komen.
We waren onderdeel van een groepje van 6 'proefkonijnen' onder leiding van beeldhouwster Marian Huyzer. Marian wist mij precies op de momenten waarop ik vastliep de juiste aanwijzingen te geven waardoor ik verder kon en waardoor mijn beeld zou winnen aan spanning en zeggingskracht.
Opzet was dat we met een werk dat 'af' was onder de arm naar huis zouden gaan. Het was sneller lunchtijd dan we hadden gedacht en het was heerlijk om samen met de andere aspirant beeldhouwers in de tuin even te ontspannen en in de zon te zitten. Mieke was de eerste die weer stond te popelen om aan de gang te gaan. Heel gedreven ging zij weer de strijd aan met het ruwe brok steen. Bij alle deelnemers was inmiddels de vorm losgekomen uit de ruwe materie en het was tijd om steeds fijner te gaan werken, vlakken glad te slijpen en met veel water en schuurpapier te gaan polijsten. In het natte water en met de gepolijste vlakken werd de kleur van de steen pas echt goed zichtbaar. Voor sommigen en ook voor mij een echte openbaring. Daarna insmeren met een speciaal goedje voor natuursteen, uitwijven en een gat boren voor de sokkel. Iedereen liep met zijn of haar werk alsof het een baby was en zo voelde het ook.
Onder het genot van een koel glas rosé stonden we onze collectie die uitgestald was op een tafel te bewonderen. Marian gaf ons feedback en wij gaven dat op onze beurt weer aan haar. Zij is er klaar voor om met haar workshop programma echt van start te gaan. Wij kunnen het iedereen aanraden want het was voor ons een fantastische ervaring en we zijn trots op het resultaat.

zes reacties

Marian

h?, wat leuk om op de vroege ochtend dit stukje over mijn workshops te lezen. Ik kijk regelmatig op jullie weblog. Omdat ik vandaag een druk programma heb toevallig vanmorgen al vroeg. En dan lees ik deze bijzonder warme aanbeveling. Bedankt!!

Marian (E-mail ) - 04-05-’05 07:54
Mieke

Leuk Marian, dat we jou in ieder geval hebben kunnen verrassen. Ik ben benieuwd of er lezers zijn van Miwian die zich bij je aanmelden.

Mieke - 04-05-’05 14:08
V@nM@n

Mmm, na de zomer eens herhalen dit aanbod.

V@nM@n (URL) - 04-05-’05 19:59
brigitte

Ja, ik heb nog steeds zin. Ik ben het nog niet vergeten. Even kijken in mijn agenda…

brigitte (E-mail ) (URL) - 05-05-’05 08:20
Arjan

Lijkt mij erg leuk om eens zo’n workshop mee te maken.

Arjan (URL) - 05-05-’05 19:56
Mieke

@ Arjan: wat houdt je tegen?

Mieke - 05-05-’05 21:10


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.