Begraafplaats gedigitaliseerd

12 05 05 - 07:52


Pas bezocht ik met vriendin L het graf van haar vader die een goede vriend van mij was. Zij woont in Zaanstad maar haar vader ligt hier vlakbij begraven. Ik was - bij de laatste begrafenis die ik daar bijwoonde - al eens op zoek geweest naar zijn graf maar kon het toen niet vinden.
L's kinderen huppelden al voor ons uit naar de oplossing voor dit vraagstuk: het Funerair InfoPunt. Ik had er nog nooit van gehoord maar ook in de begrafeniswereld slaat de automatisering om zich heen. Dat FIP is een informatiezuil met touchscreen, verdekt opgesteld bij de aula. waarin je kunt zoeken naar de overledene. Typ de naam in en je krijgt een lijst met alle graven waarop die naam voorkomt en kunt dan nog meer informatie vragen. Doe je dat krijg je ook nog een plattegrond met route ingetekend vanaf de aula en het grafnummer. Met de knop PRINT spuugt het apparaat zelfs een keurige plattegrond uit die je kunt meenemen terwijl je er heen loopt. Het schijnt trouwens dat Zeist ook de landelijke primeur had voor het FIP, zie ook dit artikel.

zeven reacties

Arjan

Wanneer een begraafplaats wat ingewikkelder in elkaar zit is dit een mooie oplossing.

Arjan (URL) - 12-05-’05 09:28
Anne-Floor

Ha! Dat had ik moeten hebben toen ik afgelopen week bij mijn ouders op het kerkhof was en Toon Hermans liep te zoeken!

Anne-Floor (URL) - 12-05-’05 11:46
klaasje

Op zich een mooi idee voor hele grote begraafplaatsen, maar eerlijk gezgd word ik altijd een beetje misselijk van die mensen die toeristische rondjes lopen te doen wanneer ik net een bloemtje naar mn moeder breng; “Och kijk, die ligt hier, dat was de broer van die en die, ja joh, die ken jij ook wel, en zie daar, dat zeiden ze toen nog immers, die had dat ongeluk daarbij…” En niet stilletjes natuurlijk, maar zo luid mogelijk. Dus als ik daar aan denk, liever geen automatisering, gaan ze nog met een plattegrond erbij een tour doen…

klaasje (URL) - 12-05-’05 13:23
Mieke

@ Klaasje: Ik las tot mijn verbazing dat ze zelfs wandelroutes hebben over de begraafplaats in Zeist dus je vrees is terecht.

Mieke - 12-05-’05 13:25
brigitte

Mij lijkt het wel handig. Als ik mijn opa en oma op wil gaan zoeken moet ik waarschijnlijk ook een hele poos zoeken. Of het moet zijn dat er ineens allerlei verstopte herinneringen boven komen…

brigitte (E-mail ) (URL) - 12-05-’05 17:46
Janneke

Jeetje, hoe gaat dit verder…? De graven die ik op het kerkhof wil bezoeken, weet ik wel te vinden, en verder hoef ik eigenlijk geen plattegrond te hebben. Natuurlijk is het wel fijn als je een ver familielid hebt die is begraven aan de andere kant van het land… zoiets heb ik wel eens meegemaakt maar dan is er altijd wel iemand op of in de buurt van het kerkhof, in de kerk ofzo, die de weg kan wijzen. Liever zo dan met zo’n plattegrondje… :S

Janneke (URL) - 12-05-’05 18:55
jamie

je kon wel lonneke type en mijn naam jamie en jimmys naam maja het gaat tog over opa

jamie (E-mail ) - 16-10-’05 18:43


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.