Koekoeksnest in cyberspace

22 06 05 - 13:29


In About:blank las ik er over en vandaag hoorde ik er weer iemand over praten, over de actie om Chinese webloggers te helpen om de censuur van de Chinese overheid te omzeilen. Het idee is om een weblog van een Chinese weblogger te hosten via je eigen domein. Je kunt dat aangeven door een button op je weblog te plaatsen met bovenstaand plaatje er op (klik voor vergroting) en een tag waardoor je vindbaar bent als koekoeksnest. Je stelt dan een subdirectory op je domein beschikbaar aan de Chinese weblogger en die gaat daar zijn gang zonder dat jij er (na het installeren) verder omkijken naar hebt. Hans en ik moeten eerst overleggen en goed kijken naar de consequenties als we zoiets zouden doen (vooral inzake risico's met betrekking tot de webhosting van Hans' bedrijf) maar zo op het eerste oog vind ik het een prima initiatief want ik ben helemaal tegen censuur of blokkades door internetproviders vanwege de inhoud van je website of weblog. En wat is mooier dan dat je wereldwijd op die wijze vreedzaam actie voert tegen beperking van de vrijheid van meningsuiting. Meer informatie over de actie vind je hier.

acht reacties

sab

Ok nog een poging: nadeel hiervan vind ik dat je niet controleren wat de chinees uitspookt op jouw (sub)domein. Aangezien het in het Chinees zal zijn vind ik het niet prettig moet ik eerlijk zeggen. Voor hetzelfde promoot die persoon niet algeheel ethisch correcte materialen en dan noem ik maar iets of biedt iemand files aan. Jij bent dan uiteindelijk de verantwoordelijke.

sab (URL) - 22-06-’05 18:11
Mieke

Ik had een reactie geschreven maar die werd geweigerd door de Spam-bestrijder. Is dit topic soms al een reden om het gesprek daarover als spam te beschouwen?

Mieke - 22-06-’05 18:59
Mieke

Juris zat in de spamlist kennelijk. Daarom nog een keertje. Nou niet helemaal hoor. Daar is jurisprudentie over. Alleen als je het weet of er op gewezen bent dat er iets onrechtmatigs gebeurt ben je verantwoordelijk.

Mieke - 22-06-’05 19:01
V@nM@n

Ik vind het toch maar een vreemde zaak op deze wijze.

V@nM@n (URL) - 22-06-’05 19:27
Mieke

@ VanMan: wat vind je een vreemde zaak op deze wijze?

Mieke - 22-06-’05 19:33
Kaat

Moeilijk hoor. Misschien is die Chinees wel een enorme rascist of zo.

Kaat (URL) - 22-06-’05 19:47
Paul

Ik houd niet van Trojan Horses. ;-)

Paul (E-mail ) (URL) - 22-06-’05 19:49
Ronald

Ik dacht dat de chinese overheid juist alle sites die buiten china geregistreerd staan geblokkeerd had voor “het volk”? Wat dan inhoud dat die chinees jou, of mijn, (sub)domein niet zal kunnen bereiken.

Ronald (URL) - 22-06-’05 21:34


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.