Softenon is terug

27 06 05 - 23:15


Vandaag hoorde ik dat het medicijn softenon weer terug is op de Nederlandse markt. Het gaat om het middel thalidomide dat vroeger bekend werd onder de naam Softenon. Het middel werd indertijd berucht omdat ongeveer 15.000 baby's wereldwijd mismaakt ter wereld kwam omdat hun moeder softenon slikte tijdens haar zwangerschap als slaapmiddel of middel tegen ochtendmisselijkheid. De baby's hadden ontbrekende of onderontwikkelde ledematen.
Tegenwoordig schijnt het in gebruik te zijn als geneesmiddel bij aandoeningen zoals bloedkanker, lepra-achtige ziekten en anti-immuunziekten omdat het de vorming van nieuwe bloedvaatjes remt. Ongeveer 600 pati├źnten in Nederland slikken het, aldus NRC Handelsblad dat er onderzoek naar deed.
Ik vind het maar een raar idee dat een medicijn dat indertijd de oorzaak was van zoveel narigheid nu gewoon weer in roulatie is. Wat vind jij?

elf reacties

heyrik

jammer hoor, dat er nog gene onderwerp voor dichters op dinsdag is, haha, ik had er zin in, zie morgen wel weer!

heyrik (URL) - 28-06-’05 00:26
Ronald

Dat geldt voor meerdere middelen. Ik hou het bij paracetamol en voor het overige de homeopaat.

Ronald (URL) - 28-06-’05 08:23
brigitte

Voor heel veel medicijnen worden getest op muizen en ratten en wordt er via een ingewikkelde omrekensom de dosis voor mensen berekend. Heel eng. Ik vind het ook geen goed idee dat het middel terug is op de markt.

brigitte (E-mail ) (URL) - 28-06-’05 08:39
Simone

Als dit medicijn echt goed werkt bij die 600 pati?nten, dan heb ik er geen moeite mee…

Simone - 28-06-’05 11:27
Ronald

(hans, kom eens je bed uit! ;-))

Ronald (URL) - 28-06-’05 12:08
Mieke

Hans was vanmorgen al vroeg op pad en zei toen ik hem er aan herinnerde: “shit, vergeten”. Ik neem aan dat hij gauw wel met een DiDi thema zal komen Ronald. Je moet het hem maar een keertje vergeven. :-)

Mieke - 28-06-’05 12:43
Petet

Brig heeft een link op onze weblog (http://www.planetlane.nl) gezet naar een uitzending die een tijdje geleden op TV is geweest. Kijk en huiver!!

Petet (URL) - 28-06-’05 13:43
brigitte

WIJ WILLEN DIDI, WIJ WILLEN DIDI!!!!! :):)

brigitte (E-mail ) (URL) - 28-06-’05 13:49
Morpurgo.nl

Is het exact het zelfde of is het nu aangepast?

Morpurgo.nl (E-mail ) (URL) - 28-06-’05 23:25
Mieke

Het is exact hetzelfde spul. Ik geloof wel dat het onder strenge controle wordt geproduceerd. Twee apotheken in NL doen het. Een derde is de licentie door de Arbeidsinspectie geweigerd.

Mieke - 28-06-’05 23:34
Amiek

Het probleem met Softenon destijds was dat het niet goed getest op de markt verscheen. Deze bijwerkingen zijn nu bekend en daar kan men nu rekening mee houden. De meeste medicijnen zijn bij onoordeelkundig gebruik vergif. Ik denk dat je door de geschiedenis van het middel je je minder zorgen hoeft te maken over Softenon dan over sommige heel erg nieuwe middelen die om de research terug te verdienen maar snel op de markt gezet worden.

Amiek (URL) - 29-06-’05 11:26


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.