Met uw welnemen

27 07 05 - 23:55


De schepper van Heer Bommel en Tom Poes (klik voor vergroting) is gisteren op 93-jarige leeftijd overleden. Ik was sinds ik ooit de documentaire 'De danser, de dichter en de tekenaar' van Wim Kayzer zag, erg onder de indruk van de eruditie, wijsheid en intelligentie van Toonder. In dat programma vroeg Wim Kayzer Rudi van Dantzig, Willem Wilmink en Marten Toonder een voorlopig testament op te maken over de liefde, het lijden en de maatschappij. Een uniek document dat ik later ook op video kocht.
Met Marten Toonder verliezen wij onze beroemdste striptekenaar. Als Marten Toonder een gastrol zou spelen in een van zijn eigen Bommelavonturen, hoe zou hij dan heten? De taalschepper? De wonderinkter? De plottenbakker? Ik hou het maar op het laatste want volgens mij past die titel wel bij hem.
Gisteren in de auto hoorde ik op de radio dat er in november een boek uitkomt met de samenvatting van alle wijze dingen die Marten Toonder ooit schreef. Hij heeft het zelf nog kunnen bekijken en verbeteren dus zijn werk was helemaal af.

acht reacties

Chantal

Ik zag gisteren een stukje van een interview aarin Toonder werd gevraag wat hij de laatste jaren het meeste miste en zijn antwoord: ‘…..mijn ledematen, want ik kan niet meer hardlopen, niet meer tekenen en niet meer schrijven…..’
Dat raakte me wel, die man was zijn levensdoel kwijt doordat hij niet meer kon doen wat hem het meest aan het hart lag: tekenen en schrijven.
Maar ach, 93 is wel een mooie leeftijd. En hij laat een mooie erfenis achter…..

Chantal (URL) - 28-07-’05 10:28
henriette

Jammer h?, mijn ouders lazen het NRC. Ik kleurde ze vroeger altijd in.

henriette (URL) - 28-07-’05 10:30
ferrie

parbleu?

ferrie (E-mail ) (URL) - 28-07-’05 11:54
Simone

Als u begrijpt wat ik bedoel… ;-)

Simone - 28-07-’05 15:37
V@nM@n

Ik kan me helemaal vinden in je verhaal. Toonder en Bomans… Mijn favorieten

V@nM@n (URL) - 28-07-’05 22:48
brigitte

Ik ben eigenlijk geheel onbekend met de verhalen en strips van Marten Toonder. Hoog tijd om daar eens wat verandering in te brengen.

brigitte (E-mail ) (URL) - 29-07-’05 09:59
Petra

Ik heb al zijn boeken, las het nrc en was enorme fan. Ik verheug me dean ook op de samenvatting.

Petra (E-mail ) (URL) - 29-07-’05 11:36
Rikko

Ik heb die documantaire ook gezien en zou hem graag op dvd/video willen hebben, kun je een kopie maken?
Mvg Rikko Wielink

Rikko (E-mail ) - 18-07-’08 09:53


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.