Hoe onveilig was het vroeger???

05 08 05 - 09:25


Nostalgie is niet zo mijn ding maar onderstaande rake tekst willen we jullie niet onthouden. Gevonden via zijn weblog:

Hoe is het in godsnaam mogelijk dat wij als geborenen in de 50-er/60-er/70-er jaren, nog leven? Volgens de theorieën anno 2005 zouden we toch al lang dood moeten zijn?
Wij zaten in auto's zonder veiligheidsstoeltjes, gordel of airbag. Onze bedden en speelgoed waren geschilderd met verf vol lood en cadmium. Boven aan een trap was geen hekje; wie te ver ging kukelde naar beneden. Als je wakker werd in bed hoorde niemand dat, en als er echt iets was moest je hard schreeuwen voordat je ouders het merkten. Flessen met gevaarlijke stoffen en alle apotheekflessen konden we gewoon met onze handjes en beperkte motoriek openen. Poorten en deuren gingen gewoon dicht en als je met je vingers er tussen zat waren ze weg, Op de fiets zat je achterop met je gat op de bagagedrager en probeerde je vast te houden aan de schroefveren van het zadel voor je. Een helm hadden ze nog niet eens op een bromfiets, laat staan op een fiets.
Water dronken we uit de kraan, niet uit een fles. Brood stond stijf van conserveringsmiddelen, na twee weken was een Bums nog net zo vers als in de winkel. Kleur en smaakstoffen moeten ook toen al bestaan hebben, want zo rood, groen of geel als die limonade toen was, zie ik ze nu echt niet meer. Een kauwgom legde je 's avonds op het nachtkastje en stak je 's morgens weer in je mond.
Op school hadden ze maar één maat bank en met zo'n heerlijk gevaarlijke klep eraan. Schoenen waren meestal al ingedragen door broer, zus, neef of zo, en ook je fiets was of te groot of te klein. Een fiets had geen versnellingen en als een band kapot was leerde je vader je zo snel mogelijk om hem zelf te plakken.
We gingen 's morgens weg van huis en we kwamen terug als de straatverlichting aan ging. Niemand wist in de tussentijd waar we waren en we hadden geen GSM mee! Het bos of een park was een plek om te spelen en geen vieze mannetjesverzamelplek. Als we naar een vriendje gingen, liep je er gewoon naar toe, je hoefde niet aan te bellen en ook geen afspraak te maken. Er ging ook geen volwassene met je mee.
Wij aten ook al koekjes en kregen brood met veel boter en werden toch niet dik. We dronken uit dezelfde fles als onze vrienden en niemand werd er ziek van. Wij hadden geen Playstation, Nintendo, X-box, 64 televisiezenders, videofilms, dvd, surround sound, eigen televisie's, computer of internet. Wij hadden vrienden!
De televisiezender begon pas om 18.00 uur. Dan kwam een uurtje wat leuks voor kinderen en oh wee als je daarna durfde op te staan om op een knopje van een andere zender te duwen (die zaten aan het toestel vast). Pa bepaalde wat en hoe lang je daarna nog keek.
We hebben ons gesneden, botten gebroken, tanden uitgevallen en hier werd niemand voor naar de rechter gesleept. Dat waren gewoon 'ongelukken'en soms kreeg je er ook nog zelf een extra pak slaag voor.
Wij vochten en sloegen elkaar soms groen en blauw, er was geen volwassene die zich er druk over maakte, laat staan een lieveheersbeestje op je jas knoopte. Pedagogisch verantwoord speelgoed maakten we zelf; met stokken
sloegen we naar ballen, we bouwden zeepkisten en merkten onder aan de berg dat we de rem vergeten waren. We voetbalden op straat, en alleen wie goed was mocht mee doen; wie niet goed genoeg was moest maar blijven kijken en leren omgaan met teleurstellingen.
Op school zaten ook domme kinderen. Zij gingen en kwamen op dezelfde tijd als wij en kregen de zelfde lessen.
Zij deden soms een klas nog een jaar en daarover waren ook geen discussies op ouderavonden. De meester had altijd gelijk. We smeerden onze boterhammen zelf, met een grote mensen mes, en als je ze vergeten was kon je op school niets kopen! Als je de korst niet at had je een beetje meer honger de rest van de dag.
Wij gingen met de fiets naar school, helemaal zelf, ook in de winter! Als je moeder aan de huisdeur naar je zwaaide was je een watje! Als je problemen veroorzaakt had waren je ouders het eens met de politie. Ze kwamen wel om je te halen, maar niet om je er uit te lullen. Onze daden hadden consequenties. Dat was duidelijk en je kon je niet verstoppen. Wij hadden vrijheid, mislukkingen, succes en verantwoordelijkheid. We hebben moeten leren er mee om te gaan.
Onze generatie heeft veel mensen voortgebracht die problemen kunnen oplossen, innovatief bezig zijn en daarbij risico durven nemen en instaan voor de gevolgen. Hoor jij ook daar bij? Gefeliciteerd! Wij waren helden!

elf reacties

Puur Kaat

Bikkels, dat zijn we!

Puur Kaat (URL) - 05-08-’05 10:16
Chantal

De harde generatie!

Chantal (E-mail ) (URL) - 05-08-’05 11:05
Anne-Floor

Yes!! Ik ben van 23 december 1979 dat is in de jaren ’70! Yes!! Ik ben een held! ;-)

Anne-Floor (URL) - 05-08-’05 11:42
Leibele

En het water uit de kraan kwam door loden pijpen.En de lichtgevende wijzers van de wekker was radio-aktief.Bij de schoenmaker kon je via een rontgen aparaat zien of al je tenen wel goed in de schoen zaten.We leven nog wel,maar de meesten van ons gaan toch dood aan kanker.

Leibele (URL) - 05-08-’05 11:57
Downer

Geweldig stukje! Als je het zo bekijkt zijn we inderdaad superman/vrouw ;-)

Downer (URL) - 05-08-’05 12:10
brigitte

Waarom denk je dat kanker een van de meest voorkomende ziekten is tegenwoordig? Tijden veranderen en daarmee komen er nieuwe “slechte” dingen in de plaats van andere. Het is maar vanuit welk punt je het bekijkt wat beter was vroeger of nu.

brigitte (E-mail ) (URL) - 05-08-’05 12:58
petra

Jawel keihard dus en stoer. Ook de lichtgevende stipjes op de wijzerplaat van mijn horloge waren radioactief… En ik ben nog steeds gezond. Wat een geweldig stukje trouwens.

petra (E-mail ) (URL) - 05-08-’05 13:12
Hans

Uit het hart gegrepen. Ach, die tijd had natuurlijk veel nadelen, maar ook zoveel ingebakken voordelen. Je deed bijvoorbeeld (noodgedwongen) zoveel meer aan beweging. Hoe meer sporthallen en (overdekte!) zwembaden er gebouwd worden, hoe dikker en ongezonder de kinderen lijken te worden. MacDonald bestond nog niet, 2 x per jaar een kroket of friet; in mijn jeugd was er slechts twee maal per week (woensdag en zaterdag om 17.00 uur) een uurtje tv voor de kinderen. We hadden zelf nog geen tv, dus ging je met alle kinderen uit de buurt bij die ene buurvrouw kijken die zich wel zo?n duur apparaat had aangeschaft. Er was veel meer sociaal verkeer. Nu zitten mijn kinderen, als ik niet oppas, de hele dag alleen maar op schermpjes te turen: gameboy, dvd, tv, computer. Je moet ze echt dwingen om buiten gewoon eens een balletje te trappen of over te gooien?

Hans (E-mail ) (URL) - 06-08-’05 10:29
Jeroen

Da’s een prachtig stukje.

Jeroen (URL) - 06-08-’05 16:59
Amandas.....

hans: ik wist niet dat ik een broertje/zusje had hoor kinderen????? En over mij hoef je niet te klagen dat ik niet naar buiten ga want ik ben volgens mij alleen maar buiten!!!!!

Amandas..... (URL) - 06-08-’05 18:59
Hans

Ik heb inderdaad niks over jou te klagen Amanda. Je bent het ideale kind(angel) Maar je moet wel iets beter kijken voordat je reageert. Er zijn namelijk meer mensen die Hans heten. Bovenstaande reactie was niet van mij(cow);-)

Hans (URL) - 07-08-’05 09:21


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.