Weblogs kennelijk hot item

09 08 05 - 15:27


Er is vanaf vorige week woensdag massaal gereageerd op mijn oproep aan webloggers om mee te doen aan het onderzoek naar de juridische valkuilen voor de webloggende werknemer. Er zijn nu al 425 respondenten die de vragenlijst hebben ingevuld en bovendien hebben al zo'n twintig mensen zich aangemeld voor een tweede deel van het onderzoek waarbij ik middels telefonische of chat-interviews wat verder wil doorvragen op een aantal punten. En niet alleen webloggers hebben gereageerd, er is ook veel belangstelling vanuit de media en van advocaten(kantoren) (zie bijvoorbeeld dit artikeltje). Weblogs zijn op dit moment overal kennelijk een hot item. Dat heeft ondermeer als voordeel dat allerlei informatie ook ongevraagd op mijn pad komt en daar ben ik alleen maar blij mee natuurlijk.
De vragenlijst zal zeker in de maanden augustus en september nog online staan want zoveel tijd heb ik zeker nodig om het literatuur- en jurisprudentie onderzoek af te ronden. Bovendien, als we sommige mensen mogen geloven (Paul Molenaar van Ilse Media afgelopen week in het Journaal), zijn er wel 400.000 weblogs in Nederland en daarmee vergeleken is 425 natuurlijk nog niet echt veel. Ook zijn er nu ook nog mensen op vakantie en ik verwacht nog wel wat toeloop nadat er ook in de schrijvende pers aandacht aan het onderwerp is besteed. Ik hou jullie op de hoogte en hoop dat jullie doorgaan mensen op het onderzoek te wijzen en tips of ideeën te mailen. Dat het een onderwerp is dat voor webloggers interessant is moge ondermeer blijken uit het feit dat van alle respondenten tot nu toe slechts 22 % aangeeft nooit over het werk te loggen. Alle anderen - dus dat is 78 % - loggen dus meer of minder regelmatig wel over het werk en kunnen, als ze niet oppassen, gemakkelijk in één van de vele valkuilen tuimelen.
Wordt vervolgd...

elf reacties

Annelies

Wat fijn voor je, dat het zo goed loopt. Heb je al met je begeleider gesproken?

Annelies (URL) - 09-08-’05 15:41
Mieke

@ Annelies: Jazeker, daarmee heb ik e.e.a uiteraard doorgenomen en ook wel leuk is dat vanuit verschillende richtingen docenten betrokken zijn bij dit onderzoek: vanuit het arbeids- en sociaal recht, vanuit het communicatie- en mediarecht en vanuit het IT-recht.

Mieke - 09-08-’05 15:47
Annelies

Ik zit me trouwens net te bedenken dat er vanuit de taalbeheersings ook interessante onderzoeken te doen zijn. Ik vraag me namelijk af of mensen die regelmatig loggen beter gaan schrijven. Als dit zo is, dan is loggen een heel leuk didactisch hulpmiddel voor schrijfvaardigheidsonderwijs. Maar dit terzijde.

Annelies (URL) - 09-08-’05 16:36
Annelies

En dan laat ik zelf een s staan waar die niet hoort.

Annelies (URL) - 09-08-’05 16:36
brigitte

Gaat dus lekker Mieke; mooi zo. Veel materiaal dus voor je eindopdracht, maar dat maakt het allemaal misschien ook wel wat logger en lastiger om op papier te zetten of vergis ik me nu?

brigitte (E-mail ) (URL) - 09-08-’05 16:56
Mieke

@ Brigitte: veel materiaal is alleen maar fijn. Dan kun je kritisch zijn in wat je gebruikt en wat niet. En er komen steeds nieuwe aspecten bij die je moet beoordelen op bruikbaarheid dus ik gebruik niet alles wat mij in de schoot geworpen wordt hoor!

Mieke - 09-08-’05 17:09
Mieke

@ Annelies: Ik heb een jaar lang de beschikking over die netquestionnaire dus wat mij betreft mag je er best eentje maken voor een onderwerp dat jou boeit als je er iets aan hebt.

Mieke - 09-08-’05 17:27
Annelies

O wat aardig van je. Maar ik denk dat ik zelf geen tijd heb om zo’n onderzoek te doen: dat is vergelijkbaar met een afstudeeronderzoek. Bovendien heb ik te weinig kennis van methoden en technieken om daar iets goeds mee te kunnen (taalbeheersing was niet mijn afstudeerrichting). Ik denk dat ik maar eens ga rondvragen en kijken. In Amerika doen ze al veel meer met weblogs en onderwijs.

Annelies (URL) - 09-08-’05 20:49
Marmein

Ik had hem al wel ingevuld maar er nog geen log aan besteed. Zal ik alsnog even doen.

Marmein (URL) - 09-08-’05 22:21
Marleen

Vandaag kwam ik je onderzoek ook tegen op een andere weglog en m’n aandacht werd direkt getrokken. Ik denk dat het heel veel mensen interesseert die web-loggen en dat ze daarom graag mee willen werken. Ik vind het een leuk onderzoek en hoop dat je er veel succes mee hebt. groet’n Marleen

Marleen (URL) - 09-08-’05 23:17
Sahasrara

Ik heb er even een logje (met link) over gemaakt. Heel veel succes. Het gaat vast en zeker lukken. Liefs van Sahas.

Sahasrara (E-mail ) (URL) - 09-08-’05 23:57


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.