Creatief met internet

13 09 05 - 23:07


Zo'n beetje iedereen die ik ken heeft een Flickr-account en leeft zich helemaal uit met fotograferen om dat vervolgens te publiceren op het internet. Er zitten natuurlijk veel foto's tussen van gemiddelde kwaliteit en ook wel wat echte rommel maar soms stuit je al browsend tussen je Flickrcontacten ineens op juweeltjes. Je kunt die verzamelen bij jouw eigen favorieten. Een hele creatieve nieuwe hobby, dat Flickr.
Maar er is nog veel meer creatiefs te vinden op het internet waar heel veel mensen, met soms schitterende resultaten, aan mee doen. Het eerste fenomeen waarmee ik kennismaakte bij Anne-Floor was de artist trading card oftewel ATC. Het zijn kaartjes van 2,5 bij 3,5 inch (64 bij 89 mm). Deze kaartjes worden op allerlei mogelijke manieren versierd, vaak in series, zodat setjes van kleine kunstwerkjes ontstaan rondom een thema of met een bepaalde kleur. Achterop worden de ATC gesigneerd en voorzien van datum, titel en serienummer of naam. Vervolgens ontstaat er een levendige handel tussen de ATC-kunstenaars die zowel hun eigen kunstwerkjes als die die ze bemachtigd hebben publiceren op het internet. Kijk maar eens bij de foto's van Anne-Floor.
Een ander creatieve uitingsvorm die ik onlangs ontdekte is het 'art journal'. Dat is eigenlijk een soort dagboek maar dan creatief. Op beeldende wijze worden thema's getekend, geborduurd, geplakt, geschilderd etc die de maker bezig houden. Een mooi art journal kun je vinden bij Luna. Het is wat groter dan een ATC en bovendien is het geen serie maar een boek vol unieke kunstwerkjes die een periode uit het leven van de eigenaar in beeld brengen.
En dan is er ook nog het 'altered book'. Ik had het pas over zwerfboeken die een tweede leven beginnen maar dit is een andere manier om een oud boek nieuwe waarde te geven namelijk door het te interpreteren middels pimpen oftewel versieren met knip-, plak-, schilder- en tekenwerk van jezelf. Een hele speciale vorm van altered books is het laten ontstaan van gedichten door middel van obliteratie, dat wil zeggen schrappen in de originele tekst zodat alleen het gedicht zichtbaar blijft. Kijk hier en hier voor een paar aansprekende voorbeelden. Op het plaatje ziet je trouwens een bladzijde gemaakt door Belinda Schneider in Ann Peterson's veranderde boek (klik voor vergroting).
Ik moet zeggen dat mijn handen gaan jeuken bij het zien van al die prachtige dingen die anderen maken. Ik denk dat ik maar eens begin met knippen en plakken van mijn stapel tijdschriften. Het lijkt me geweldig om een paar kille winteravonden door te brengen met een eigen altered book (even langs bij De Slegte voor een mooi exemplaar) of mijn eigen art journal. Mocht me dat gaan lukken dan zien jullie het vanzelf verschijnen op de weblog en via mijn Flickr Photostream.

tien reacties

Kaat

Ik ben zelf helemaal niet creatief met m’n handen. Maar ik ben erg trots op de creativiteit van mijn logvriendinnen. Het is fijn om zulke mensen om je heen te hebben.

Kaat (URL) - 13-09-’05 23:26
Mieke

@ Kaat: het is ook echt prachtig wat ze maken, die Anne-Floor en Luna! (h)

Mieke - 13-09-’05 23:33
brigitte

Niet mijn ding, maar wel erg leuk!

brigitte (E-mail ) (URL) - 14-09-’05 07:05
Hans

Flickr wordt nog sterk onderschat. Niet iedereen die het kent realiseert zich wat de mogelijkheden zijn. Er komt een nieuwe golf van creativiteit en expressie aanzetten. Veel kunstenaars zijn nu ook voornamelijk digitaal bezig en waarom ook niet. Mooie voorbeelden daarvan zijn te vinden bij kunstenaars die zich door Jazz laten inspireren in de pool Visual Jazz Een van de deelnemers: My Life as a Haint won daar pas nog een Flicky Award mee.

Hans (E-mail ) (URL) - 14-09-’05 12:02
GeeSpot

ik krijg spontaan zin in druilerige zondagen & vroeg-donkere-avonden!

GeeSpot (E-mail ) (URL) - 14-09-’05 14:50
Anne-Floor

Hee Mieke, ik ben blij dat je het zo leuk vindt! Want dat is het namelijk ook. Ik ontdek eigenlijk steeds meer dat de mogelijkheden met wat je met artistieke bezigheden en internet kunt doen bijna eindeloos zijn. Zolang je maar je fantasie gebruikt en er niet vies van bent om je een beetje meer moeite te doen. Dan is het resultaat er al snel naar! :-)

Anne-Floor (URL) - 14-09-’05 20:22
Marloes

Nooit van gehoord :)

Marloes (URL) - 15-09-’05 16:32
Mieke

@ Marloes: ha ha, jij kunt er zelf ook wat van!!!!! Voor diegenen die het nog niet weten: Marloes is ook heel actief met creatieve dingen op het internet (ATC’s en haar art journal in ieder geval).

Mieke - 15-09-’05 16:39
berta

SUPER !!! Ik wist dat allemaal helemaal niet … Dankjewel !

berta (URL) - 15-09-’05 20:25
Mieke

@ Berta: daarom schrijf ik er ook over ;-)

Mieke - 15-09-’05 23:54


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.