Opmerkelijke trends

15 09 05 - 14:46


Ik las vandaag bij FrankWatching een interessant artikel over het Life and Living onderzoek dat vier keer per jaar door Trendbox wordt gehouden. Het is een onderzoek onder zo'n 6000 mensen in Nederland en geeft een aardig beeld van hoe het er in de maatschappij voor staat. In de actuele resultaten van het onderzoek zijn een aantal trends te bespeuren. Het meest aansprekende punt vindt ik de vergrijzing waar een grote nieuwe markt in zit want de ouderen van nu zijn niet suf maar hip. De rollator mag gepimpt worden (klik voor groter plaatje) en het gehoorapparaat kan ook als sieraad worden gedragen. Een ander interessant fenomeen is 'tijd als ruilmiddel'. In sommige kringen waren de personal shopper en de au-pair al gemeengoed om er voor te zorgen dat ambitieuze mannen en vrouwen tijd over houden voor een sociaal en cultureel leven. Het blijft dat ook het kopen op internet steeds populairder wordt omdat het er voor zorgt dat boodschappen doen niet meer tijd kost dan nodig is. De consument wordt dank zij datzelfde internet ook steeds kritischer. Als ze iets willen weten dan zoeken ze het even op en de moderne consument is niet meer tevreden met een standaard verkooppraatje, wil van de hoed en de rand weten en heeft er een mening over. Wel neemt de infostress - desstress die veroorzaakt wordt door overvloedige informatie steeds verder toe.
Er waren trouwens nog een aantal interessante uitspraken te horen die gaan over trends die zichtbaar zijn. Ik noem er hier een paar: Burgermedia beconcurreren officiƫle media via weblogs; er komt een nieuwe apartheid omdat gezinnen en middenklasse weg trekken uit de steden; er ontstaat autoriteitserosie want autoriteiten moeten knokken voor respect en tegen internet; digibeten zijn de nieuwe onderklasse; er vindt seniorisering plaats waarbij bv producten voor senioren niet op het herniaschap worden gelegd. Er is hier nog veel meer te lezen over wat ons allemaal te wachten staat als je de deskundigen mag geloven.

tien reacties

brigitte

Wel herkenbaar vind ik.

brigitte (E-mail ) (URL) - 15-09-’05 16:02
Marloes

“het gehoorapparaat kan ook als sieraad worden gedragen” Ik laat mijn gehoorapparaten al zeker 15 jaar beschilderen tot sieraad, dus of dat nou zo’n nieuwe markt is.. Maar ik behoor niet tot de vergrijzing, dat dan weer niet.

Marloes (URL) - 15-09-’05 16:29
petra

Klinkt wel grappig, maar als ik doorlees word ik er niet echt blij van.

petra (E-mail ) (URL) - 15-09-’05 20:28
Harry Perton

“Burgermedia beconcurreren offici?le media via weblogs.” Afgezien van uitgebreide rampen als Katrina geloof ik daar niets van.

Harry Perton (E-mail ) (URL) - 15-09-’05 21:02
ingrid

heb je je blog opgezocht op die zoekmachine? …het lukt hoor en ook je onderzoek staat er mee op… trouwens, jouw/jullie blog vind ik een voorbeeld van een blog waar ik inderdaad steeds interessante info vind, en ik check het daarom dus zeer regelmatig…zoals andere newssites..thnx

ingrid (E-mail ) - 15-09-’05 22:42
Leibele

Ik behoor tot de vergrijzing.Maar ik ben absoluut niet door welke populaire rage,reclame en hipe te paaien hoor.Het maakt mij niets uit op welke etage in het schap de mostert staat.Als ik er niet bij kan laat ik het wel door een ander pakken.En anders gewoon niet.Ik hoop dat alles weer gewoon simpel wordt.Bij de gewone kruidenier en groenteboer en bakker had je deze problemen niet.Die pakten alles keurig voor je.

Leibele (URL) - 16-09-’05 00:20
Puur Kaat

Je rollator opsieren… Vreemd, ik heb juist het idee dat de meeste mensen die zo’n hulpmiddel nodig hebben, zich hier juist voor schamen. Mijn oma weigerde pertinent zo’n ding te gebruiken. Een hoorapparaat vond ze daarentegen een zegen.

Puur Kaat (URL) - 16-09-’05 10:23
Franka

Hallo Mieke, even off topic: Heb je De Volkskrant van vandaag gezien? Op pagina 8 staat een artikel over webloggen over het werk. Geschreven door Mirjam van Immerzeel?

Franka (E-mail ) (URL) - 16-09-’05 10:54
Chantal

Ja, als oudere moet je je rollator gaan blingen…..

Chantal (E-mail ) (URL) - 16-09-’05 11:02
Mieke

@ Franka: ja heb het gezien en er ook aan meegewerk vanzelfsprekend. Mirjam gaat wellicht ook de resultaten van mijn onderzoek publiceren.

Mieke - 16-09-’05 11:47


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.