Zoek een crimineel

21 09 05 - 09:02


Ik doe op dit moment het vak criminologie. Dat is een wetenschap die zich bezig houdt met het verklaren van crimineel en deviant gedrag. De criminologie houdt zich dus niet zozeer bezig met oordelen over het gedrag maar meer met het zoeken naar oorzaken, patronen en het verzamelen van gegevens over hoe mensen tot hun daden zijn gekomen.
Eén van de opdrachten die we moeten doen is een paper schrijven over een crimineel en hoe het in zijn/haar geval allemaal zo gekomen is. We moeten (in duo's) iemand zoeken die crimineel gedrag vertoont of vertoond heeft en liefst iets meer dan alleen maar te hard rijden. Dan moeten we die persoon interviewen en vervolgens het verhaal van die persoon relateren aan criminologische theorieën.
Opvallend is dat een heleboel mensen uit mijn groep studenten helemaal met de handen in het haar zitten over de vraag waar ze een crimineel moeten vinden. Nou vraag ik je. Iedereen klaagt steen en been over stijgende criminaliteit overal maar vooral op straat en nog weten mensen niet waar ze een crimineel moeten zoeken in hartje Utrecht. Ook is er blijkbaar grote gene om iemand te vragen mee te werken aan dit onderzoek. Gek genoeg schamen mijn collega's zich ervoor dat zij ervoor uit moeten komen dat ze iemand labelen met het etiket 'crimineel'.
En je kunt niet aan iemand zien of hij of zij crimineel is. Al dacht criminoloog Cesare Lombroso daar intertijd anders over. Hij meende dat je via de maat van de schedel en andere fysieke kenmerken zoals doorlopende wenkbrauwen en vaste oorlellen, kon constateren of iemand aanleg had voor crimineel gedrag.
Mijn 'partner' en ik hebben onze crimineel al gevonden. Althans dat hoop ik. Ik heb via via een naam en telefoonnummer doorgekregen. Volgende week kan ik hem bellen en de verwachting is dat hij wel zal willen meewerken. En anders weet ik nog wel andere manieren om in contact te komen met criminelen.
Het plaatje is een kunstwerk van IWAZ getiteld: "Het altijd spelende geweten van een crimineel" (klik klik).

tien reacties

Chantal

Het lijkt me zo’n interessante studie die je doet….. ik ben daar altijd wel in geinteresseerd geweest.

Chantal (E-mail ) (URL) - 21-09-’05 10:42
petra

Een crimineel zoeken… Gewoon midden in de nacht met een opvallend tasje gaan zwaaien. (Wedden dat het dan blijkt mee te vallen met de criminaliteit in Nederland.)

petra (E-mail ) (URL) - 21-09-’05 14:20
brigitte

Studeerde je nou rechten of psychologie? ;-)

brigitte (E-mail ) (URL) - 21-09-’05 14:22
Irene

Niet alle criminelen zitten in de gevangenis, maar volgens mij moet je een aardige trefkans hebben als je daar een afspraak maakt. Slim bedacht h?. Maar ik heb dan ook penitentiair recht als afstudeervak gedaan. Lang geleden. Tante Irene vertelt.;-)

Irene (URL) - 22-09-’05 22:41
Mieke

Op zich een goed idee Irene alleen is dat de bedoeling niet. We moeten er echt eentje opzoeken op straat of via ons eigen netwerk.

Mieke - 23-09-’05 08:36
Marcel

Ja, dat zeg je leuk, dat iedereen klaagt over de stijgende criminaliteit, maar dat er geen fatsoenlijke crimineel te vinden is. Een crimineel vinden is niet zo’n probleem, maar er een vinden waarvan enige kans aanwezig is dat ‘ie ook met je wil praten, en dan niet voor een paar kilootjes van het een of ander, maar gewoon voor een kop koffie en verder nix, is een heel ander verhaal.

Je “partner” in deze is dus blij dat jouw criminele omgeving ver genoeg rijkt om een geschikte kandidaat te kunnen tackelen. Nu maar hopen dat het maken en nakomen van een afspraak net zo voorspoedig verloopt als het opstellen van onze vragenlijst.

Zal hier ongetwijfeld vervolgd worden.

Marcel (E-mail ) (URL) - 29-09-’05 13:46
Onbekend

het is niet zo moeilijk jonge
sommige hebbe niks te verlieze en hebbe niks dus doen ze iets.
andere hebben wel iets willen meer dus doen ze iets
geld is macht
mensen houden van macht
hebbe ze eenmaal iets…willen ze meer
hebben ze eenmal snel geld verdiend willen ze dit blijven verdienen…
dan ga je niet meer voor je 7euro de uur salaris werken (jongere generatie) oudere generaties (allochtone) zie je dit veel minder…

Onbekend (E-mail ) - 03-02-’10 15:43

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.



(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.