Hogeschool De Horst is niet meer

25 09 05 - 14:30


Hogeschool De Horst, de vroegere sociale academie die lang bekend stond als links bolwerk, is niet meer. Vanaf 1 september is De Horst gefuseerd met de Hogeschool van Utrecht en verhuisd naar een lokatie in Amersfoort. Sinds 1945 verzorgde De Horst sociaal-agogisch onderwijs vanaf het gelijknamige landgoed De Horst in Driebergen. Heel veel bekende Nederlanders hebben er ooit een opleiding gevolgd waaronder heel veel vakbondsmensen (bv Johan Stekelenburg) en politici (zoals Ayaan Hirschi Ali) maar ook bestaan er foto's van Prinses Christina volksdansend in een klasje van De Horst. De opleiding kreeg landelijke aandacht van de pers nadat door een aantal docenten en studenten een Alternatieve Academie werd uitgeroepen maar nog meer nadat Horstdocenten het voortouw namen in de affaire rondom de zwakzinnigenafdeling Dennendal van de Willem Arntsz Stichting in Den Dolder in 1974.
In 1986 wist De Horst zich als enige opleiding in Nederland buiten de fusiegolf te houden die het hoger onderwijs teisterde. Na veel vijven en zessen besloot het kongres van de Akademie om 'zelfstandig samenwerkend' verder te gaan (vanaf 1988 als Hogeschool De Horst). Jammer dat deze autonomie uiteindelijk toch misgelukt is. De signatuur van De Horst als kritische akademie zegt de studenten van nu helemaal niks meer en daarmee is een belangrijk deel van het bestaansrecht weg gevallen. Studenten van nu kijken alleen maar naar de ranking van de opleiding op de landelijke lijst van hogescholen.
In Driebergen zal De Horst gemist worden. Niet in de laatste plaats door iedereen die er ooit gewerkt heeft (waaronder ik). 't Is te hopen dat er een goede bestemming gevonden wordt voor het gebouw (zie foto hierboven). Er wordt over gesproken dat de nieuwe gefuseerde gemeente Heuvelrug zich er (tijdelijk) zal gaan vestigen. Ik ben benieuwd.

tien reacties

Anne-Lise

Ach wat jammer. De Horst stond toch als een heel goede school bekend. Ik geloof dat Ien Dales er ook nog heeft gestudeerd.

Anne-Lise (URL) - 25-09-’05 14:51
Leibele

Jammer natuurlijk.Maar ja,ik ben ook al door mijn voorraad geitenwollen sokken heen.

Leibele (URL) - 25-09-’05 17:31
Mieke

@ Leibele: wat is de connectie?

Mieke - 25-09-’05 21:31
Mieke

@ Anne-Lise: idd dat klopt helemaal!

Mieke - 25-09-’05 21:32
brigitte

Goh Mieke dat jij daar ooit nog gewerkt hebt…als wat?

brigitte (E-mail ) (URL) - 25-09-’05 21:35
Mieke

@ Brigitte: ik werkte in het Studiecentrum dat zich bezig hield met derde geldstroom dus commerci?le activiteiten vanuit de Hogeschool. We organiseerden cursussen, studiedagen, themadagen en congressen binnen en buiten de Hogeschool.

Mieke - 25-09-’05 22:31
Leibele

Die geitenwollen sokken zijn niet als connctie bedoelt .Ik wilde er mee zeggen dat die tijd voorbij is.In de psychiatrie zijn de goeroes zoals Robert Laing en David Cooper al weer lang verdwenen en zijn de oudere systemen weer “in”.Sociaal cultureel werkers zijn niet meer de verstrekkers van gesubsidieerd bier in buurthuizen om school spijbelaars van straat(en school) te houden.Tijden veranderen en dat is maar goed ook.

Leibele (URL) - 26-09-’05 01:48
petra

Echt hopen dat het gebouw iets geweldigs gaat worden!

petra (E-mail ) (URL) - 26-09-’05 07:41
Alex

Afgestudeerd in 1999 als Geiten Wollen Sok. Ze waren toen al bezig om te fuseren met Amersfoort. Veel geleerd op deze school.

Dublin,
Ierland
(Nu: Student Hypnotherapist)

Alex - 11-06-’11 22:25

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.



(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.