De verzorgingsstaat voorbij

13 10 05 - 12:01


Weet jij het al hoe het zit met dat nieuwe zorgstelsel? In de Geldgids van de Consumentenbond staat er deze maand een heel artikel over. Alarmerende conclusies worden er getrokken: tweeverdieners zonder kinderen, alleenstaande werkenden en alleenstaande 65-plussers gaan behoorlijk wat meer betalen. We hebben het dan over meer dan 300 euro per jaar er bij. En dan is daar alleen nog maar het standaardpakket in betrokken en alle aanvullende verzekeringen zijn er nog niet in meegenomen.
Bij de basisverzekering hebben verzekeraars de verplichting om je te accepteren maar dat is voor de aanvullende dekking niet het geval. Dat betekent een tweedeling tussen de mensen die daarvoor kunnen en willen betalen (de premies en inhoud kunnen door de verzekeraars zelf worden vastgesteld) en diegenen die dat niet kunnen. De verwachting is trouwens dat de verzekeraars in het begin niet moeilijk zullen doen met het accepteren van klanten. Het is dus verstandig om - als je aanvullende verzekeringen wilt sluiten - dat meteen in 2006 te doen. Maar - zo stelt de Geldgids - je kunt natuurlijk ook gaan sparen en op die manier je eigen verzekering vormen want als je geen eigen risico neemt op de basispolis en je niet aanvullend verzekert dan kun je behoorlijk wat geld besparen.
Ik kan het allemaal nog niet goed overzien. Ik ben heel benieuwd naar het aanbod dat ik krijg van mijn verzekeraar. Voor 16 december a.s. moeten we allemaal zo'n aanbod hebben ontvangen en dan hebben we tot 1 mei 2006 de tijd om eventueel over te stappen naar een andere verzekeraar. Maar ik hou mijn hart vast voor mensen met lage inkomens want of die zich in dit nieuwe stelsel staande kunnen houden vraag ik me af. En dan krijgen we hier ook Amerikaanse toestanden met mensen die niet verzekerd zijn en daarom ook geen medische zorg kunnen krijgen.

drie reacties

petra

Ik maak me er wel zorgen over. Maar aan de andere kant ben ik dan wel het gedoe kwijt van: maandje ziekenfonds, premie terugvragen, maandje particulier, weer maandje ziekenfonds, etc. Daar verheug ik me stiekem wel een beetje op!

petra (E-mail ) (URL) - 13-10-’05 13:17
brigitte

Onze maatschappij wordt steeds individualistischer, soms jammer maar volgens mij wel onvermijdelijk. Het is altijd zo erg dat juist de lagere inkomens er weer op achteruit gaan. Bij die mensen is de rek al jaren uit. Maar ik geloof dat wij er ook wel wat op achteruit gaan. Helemaal precies hebben we dat nog niet in beeld. Ik ben bijvoorbeeld ook erg benieuwd wat er is dat basispakket allemaal wel en niet gedekt is.

brigitte (E-mail ) (URL) - 13-10-’05 14:25
Morpurgo.nl

Wat wij begrijpen is dat het i.p. verdubbeld maar dat je de helft weet terug kan krijgen via dat formulier als…..

Je niet TE veel verdient (tot 40.000 euro p/j)
Je mazzel hebt als je particulieren bent met kinderen, die zijn straks gratis.

Morpurgo.nl (E-mail ) (URL) - 13-10-’05 23:48


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.