Ayaan vs Job

31 10 05 - 00:06


Het was een boeiende uitzending van Buitenhof deze zondag onder leiding van Paul Witteman. Eerst Aart Jan de Geus over de WAO en over of het nu gaat om kwaliteit of om kwantiteit. Daarna Ayaan Hirsi Ali in debat met Job Cohen over de harde en de zachte aanpak van islamitische terreurdreiging. Het was een boeiend debat waarbij ik aan de buis gekluisterd heb gezeten. Op de vooravond van de verjaardag van de moord op Theo van Gogh moet ik zeggen dat ik denk dat Ayaan gelijk heeft. Ik denk dat wij met zijn alleen de radicale elementen binnen de islam schromelijk onderschatten net zoals Theo van Gogh en zijn vrienden dat deden. Ik hoor Theodoor Holman nog in de dagen na de moord zoiets zeggen als: "Ayaan heeft ons wel gewaarschuwd maar we hebben dat nooit serieus genoeg genomen omdat we dachten dat het zo erg wel niet zou zijn".
Je kunt de problemen waar onze samenleving op dit moment mee te maken heeft niet simpelweg afdoen door te verwijzen naar onze wetten, normen en waarden en je pijlen te richten op de leefbaarheid van onze omgeving. Als je je daartoe beperkt dan is het onvermijdelijk dat je keer op keer verrast zult worden door de daden van mensen die de vaste overtuiging hebben dat het eervol is om de aanvallers van de islam te bestrijden en die de jihad voeren. Integratie is een mooi woord maar in de praktijk is dat iets dat je alleen maar kunt doen als je van gelijke positie bent. Als er een dominante witte christelijke kansrijke cultuur is met bijbehorende normen en waarden die wil dat een gekleurde Islamistische kansarme cultuur is met bijbehorende normen en waarden integreert dan krijg je per definitie extremisme als reactie van de mensen die niet bereid zijn zich te schikken.
Ik vond bovenstaand plaatje op het internet en vond het wel bij dit logje passen(klik voor groter).

vijf reacties

brigitte

Ik had al gelezen op internet dat het zou komen maar ik kon helaas niet kijken. Ik zal het vandaag even doen via uitzending gemist. Staat er vast wel bij.

brigitte (E-mail ) (URL) - 31-10-’05 06:52
Petra

Een mooie discussie maar ik kom zelf niet verder dan de uitvoering (min of meer) van verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Petra (URL) - 31-10-’05 08:02
Leibele

Mevrouw Ayaan is bezig met een grote egotrip.Het Moslim extremisme wordt schromelijk overdreven.Het gaat om een kleine sub-groep binnen de Islam.De terreur van de Westerse wereld is zeker niet minder groot.Kijk nu maar eens naar het Midden-Oosten.Dat probleem is vooral door toedoen van Rusland en Amerika ontstaan.Het is wel de voedingsbodum voor het Moslim extremisme geworden.

Leibele (URL) - 31-10-’05 11:09
Mieke

@ Leibele: het gaat het om dat een moord begaan in het kader van het geloof door degenen die dat geloof fanatiek aanhangen niet gewaardeerd wordt zoals wij een moord waarderen. Je kunt het vergelijken met bloed- of eerwraak die ook in veel culturen bestaat. Daarbij is het vermoorden van iemand die je iets heeft aangedaan een kwestie van eer en behoud van eer. Zonder eer ben je geen volwaardig burger dus je moet wel om niet uitgestoten te worden uit de gemeenschap. Als je dat met de paplepel is ingegoten dan is het goed denkbaar dat je heel anders aankijkt tegen zo’n moord dan dat wij dat met ons strafrechtssysteem doen.

Mieke - 31-10-’05 12:30
Silvia

Ik woon vlakbij ‘de plek’ en ben benieuwd naar de sfeer op straat woensdag. De groep extremisten mag misschien een kleine zijn, het slaat wel een gat tussen twee bevolkinsgroepen. Een gat die vorig jaar rond deze tijd in ieder geval nog minder voelbaar leek.

Silvia (URL) - 31-10-’05 13:18


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.