Herdenken of niet?

01 11 05 - 11:20


Theo van Gogh zei zelf ooit: ?Ik ben niet van de herdenkingen en ik wil niet mee om de man nog een keer te begraven, ik zie niets in gedoe met vlaggen, ik stem op Ayaan van de VVD, kortom, mij moeten ze niet hebben?. Morgen is het een jaar geleden dat hij werd vermoord en Nederland op zijn grondvesten stond te schudden. Overal in de media wordt al dagen lang aandacht besteed aan deze gebeurtenis. Er worden veel goede en oprechte dingen gezegd door integere mensen maar er wordt ook veel onzin uitgekraamd o.a. door de politici die zich toen het gebeurde ook al niet wisten te gedragen.
Ik kijk er anders tegenaan dan Theo van Gogh. Ik ben wel een voorstander van herdenkingen. Ik vind het belangrijk om stil te staan bij belangrijke gebeurtenissen die veel impact hebben gehad op mijn leven en op onze maatschappij. Ik vind het belangrijk dat we niet vergeten. Wat vind jij en hoe kijk jij tegen herdenken aan?


tien reacties

Ronald

4/5 mei en verder niet

Ronald (URL) - 01-11-’05 11:32
Chantal

Herdenken k?n goed zijn, maar het moet gedaan worden om de juiste redenen en op een respectvolle en zinnige manier, anders moet je het niet doen vind ik.

Chantal (E-mail ) (URL) - 01-11-’05 11:37
brigitte

Herdenken is ok als je dat dan maar op je eigen manier mag doen en niet wordt opgelegd door anderen.

brigitte (E-mail ) (URL) - 01-11-’05 13:56
Petra

Herdenken doe je zelf, op het moment dat je zelf kiest. Niet precies na een jaar en zeker niet met z’n allen!

Petra (URL) - 01-11-’05 16:24
Anne-Lise

Ik sluit me aan bij Brigitte.

Anne-Lise (URL) - 01-11-’05 18:04
Kaat

@Ronald; vergeet 15 augustus niet.

Kaat (URL) - 01-11-’05 19:18
V@nM@n

Ik sluit me aan bij Theo…

V@nM@n (URL) - 01-11-’05 20:22
Carrie

Ik weet het niet, je kunt er – in dit geval – ook zeker iets breders van maken dan zijn dood alleen. En dan kan ik het wel weer heel zinvol vinden.

Carrie (URL) - 01-11-’05 22:10
Foefer

Het is in feite al gezegd; herdenken is iets persoonlijks. Wat mij betreft hoeft dat niet stipt op die of die dag, of op die of die manier. Ik denk wel dat we het met z’n allen een beetje in perspectief moeten blijven zien. Wie wil herdenken, moet dat vooral doen, maar bij vlagen overdrijven we het met z’n allen een beetje, vind ik… Herdenk om het herdenken, niet omdat het een sociale happening is geworden.

Foefer (URL) - 01-11-’05 22:55
Mo

Ik mag toch hopen dat mensen op 4 en 5 mei niet alleen de Tweede Wereldoorlog herdenken en er in bredere zin herdacht wordt. Ik ben er dus niet voor dat we bij iedere gebeurtenis (Theo, Pim, etc.) weer een nieuwe herdenkingsdag in het leven roepen. Wat mensen voor zich doen, moeten zij weten, maar 4 en 5 mei is van ons allemaal!

Mo (URL) - 02-11-’05 08:23


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.