Brein op oorlogspad

27 11 05 - 17:13

 
 

Vrijdag sprak de Hoge Raad zich uit in de zaak Lycos-Pessers en die uitspraak zou wel eens een verandering teweeg kunnen brengen voor veel webloggers. Er zijn mensen die van mening zijn dat anonimiteit op het internet door deze uitspraak verleden tijd is geworden. Brein ziet in het arrest aanleiding om een verhevigd offensief te starten tegen gebruikers van Kazaa.
In deze zaak ging het om een klant van provider Lycos die op zijn eigen website de postzegelhandelaar Pessers had beschuldigd van oplichtingspraktijken bij de verkoop van zegels via een internetveiling.
Pessers pikte dat niet en ging naar de rechter omdat hij wilde weten wie hij tegenover zich had zodat hij schadevergoeding kon vorderen. Hij eiste van Lycos dat deze NAW-gegevens van de klant zou bekend maken en de doorgifte van de gewraakte website onmiddellijk zou staken. Nadat eerst de rechtbank en het gerechtshof zich hadden uitgesproken over de kwestie heeft nu de Hoge Raad geoordeeld dat Lycos de NAW-gegevens van de klant bekend moet maken. Brein gaat nu achter de aanbieders van illegale muziek aan want de serviceproviders die het een paar maanden geleden nog bij de rechter wonnen hebben nu geen poot meer om op te staan volgens Brein (zie hier het logje dat ik er toen over schreef).
Gelukkig zijn er ook nog andere geluiden die er op wijzen dat de uitspraak van de Hoge Raad zo moet worden gelezen, dat niet bedoeld is om een algemene regel te stellen maar alleen in dìt geval uitspraak te doen. Of misschien alleen in gevallen waarin (aantoonbaar) sprake is van een onrechtmatige daad. In het geval van Lycos-Pessers ging het om zo'n onrechtmatige daad (Pessers omzet was volgens zijn zeggen drastisch gedaald) en in de queeste van Brein gaat het om auteurs- en merkenrecht. Ik ben benieuwd wie er gelijk gaat krijgen. Het laatste woord is hierover niet gezegd. Als je veel bestanden aanbiedt via het internet dan lijkt het me verstandig de berichtgeving hierover goed in de gaten te houden. Lees hier het arrest van de Hoge Raad.

vier reacties

Leibele

Brein eet van twee walletjes.Al jaren lang zit er op blanco informatiedragers een heffing om misgelopen royalties te verdelen onder rechthebbenden.Hierbij doet het niet ter zake dat je bijvoorbeeld alleen “eigen werk” op deze informatiedragers opslaat.Artiesten worden op deze manier al ruimschoots gecompenceerd.Dit systeem heeft het downloaden van muziek en beeld feitelijk gelegaliseerd,immers er worden al rechten betaalt.

Leibele (URL) - 27-11-’05 19:05
V@nM@n

Als je aantoonbaar schade oploopt vind ik dit correct. Brein is een hele andere zaak…

V@nM@n (URL) - 27-11-’05 20:41
brigitte

Ik ben blij dat jij dit soort dingen bijhoud voor ons ;-)

brigitte (E-mail ) (URL) - 27-11-’05 20:57
Ronald

Tja, Brein heeft zelfs de advocaten kosten van Pessers betaald dus logisch dat ze nu juichen.

Ronald (URL) - 28-11-’05 09:03


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.