Weblogger aansprakelijk voor reacties?

09 12 05 - 02:04


Op Marketingfacts las ik een bericht over een alarmerende uitspraak van een Duitse rechtbank. Die uitspraak werd gedaan in een zaak tussen een online tijdschrift en een bezoeker van de site, die anderen had opgeroepen massaal een programma te gaan downloaden op een bepaalde server waardoor die server overbelast raakte. De rechter oordeelde dat het online tijdschrift verantwoordelijk is voor wat bezoekers aan commentaar plaatsen. Dat een commentaar achteraf verwijderd is doet aan deze verantwoordelijkheid voor een onrechtmatigheid niet af. Dus als een bezoeker van een weblog een onrechtmatige daad pleegt middels zijn commentaar dan is de weblogeigenaar daarvoor aansprakelijk. Dat is de consequentie van deze uitspraak. Heise, de uitgever van het tijdschrift, gaat in hoger beroep maar als dit een trend is die ook voor de Nederlandse rechter overeind blijft dan heeft deze uitspraak grote gevolgen voor interactieve websites zoals weblogs, nieuwsgroepen, gastenboeken enzovoort. Kijk hier voor het artikel over deze uitspraak. Op het plaatje een server die al in de problemen komt gewoon door de eigen rommel.

twaalf reacties

brigitte

Jeemig zeg als dat waar is, dan ben je er ook mooi klaar mee. Ik ben het daar dus niet mee eens.

brigitte (E-mail ) (URL) - 09-12-’05 07:02
Anne-Lise

Geldt dat ook als je er in je disclaimer iets over zegt?

Anne-Lise (URL) - 09-12-’05 07:35
Mieke

@ Anne-Lise: dat weet ik niet. Voorzover ik kan overzien wordt daar niks over gezegd in deze uitspraak. Het kan trouwens nooit kwaad een disclaimer te hebben maar het is niet gezegd dat je daarmee van alle ellende afbent. Het veiligste is om te doen wat veel mensen nu al doen als ze veel last hebben van commentspam: eerst de reacties goedkeuren en dan pas plaatsen.

Mieke - 09-12-’05 09:00
Chantal

@ Mieke, doe ik idd ook.

Chantal (E-mail ) (URL) - 09-12-’05 13:07
Eljo (Morpurgo.nl)

Dat is wel een vreemde conclusie zeg. Volgens mij hebben we het over een rechtspersoon in dit geval denk ik GMBH of een particulier. Het is denk ik iets gecompliceerder dan wat je schrijft.

Eljo (Morpurgo.nl) (E-mail ) (URL) - 09-12-’05 15:24
Mieke

@ Eljo: Zouden onrechtmatige daden als een GmbH ze verricht hun onrechtmatigheid verliezen als ze worden begaan door een particulier? Of heeft een particulier verschoningsmogelijkheden die een GmbH niet heeft? Mogelijk. Maar ik wijs alleen maar op een eventueel toekomstig aansprakelijkheidsrisico. Zie ook dit bericht.

Mieke - 09-12-’05 16:22
Mo

Dan moeten we voortaan de reacties op onze weblogs maar goed in de gaten houden ;-). Benieuwd hoe dit verder gaat in hoger beroep!

Mo (URL) - 09-12-’05 20:29
Eljo (Morpurgo.nl)

Ik bedoel te zeggen dat een uitspraak aangaande een bedrijf niet altijd hoeft te gelden voor particulieren. De wet is hierin niet altijd gelijk.

Eljo (Morpurgo.nl) (E-mail ) (URL) - 09-12-’05 22:15
marieke

Weer nieuwe leerpuntjes: disclaimer plaatsen en comment-spam filter.
Toch is het bizar, dat je verantwoordelijk wordt gesteld voor de uitspraken van een ander. Of kun je het vergelijken met heling: de gelegenheid maakt de dief?
Maar goed, stelen strafbaar, je mening uiten toch niet?
Naar mijn mening zou het zo moeten zijn, dat als je aantoonbaar iets doet om misbruik van dit medium te voorkomen, dat de gene die de uitsraak doet toch degene is die hiervoor verantwoordeijk moet worden gehouden.

Ik ben wel nieuwsgierig naar het vervolg.

marieke (E-mail ) (URL) - 09-12-’05 22:54
V@nM@n

Lijkt me leuk om een dergelijke reactie te geven in een overheidssite of gemeentelijke site om een case uit te lokken.

V@nM@n (URL) - 09-12-’05 23:47
wies

via sabdesigns hier gekomen, zij linkt ook naar iusmentis.com/maatschappij/juridisch/bloggen. maar dat ken je zeker al? groet. wies

wies (URL) - 21-01-’06 17:09
Mieke

@ Wies: ja idd, die ken ik en heb ik ook contact mee.

Mieke - 22-01-’06 00:28


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.