Dodenherdenking en interbellum

04 05 06 - 13:32

Veel mensen stellen de vraag of er op 4 mei nog wel herdacht moet worden en wat de betekenis is van de nationale dodenherdenking. Ook in NRC?next wordt vastgesteld dat veel mensen het niet als hun oorlog ervaren. Jules Deelder schreef onderstaand gedicht met de titel Interbellum. Met die term wordt een periode tussen twee oorlogen aangeduid. Ieder van ons zit in een interbellum als we niet oppassen en daarom is het goed om er bij stil te blijven staan dat er geen oorlog meer moet komen. Nou nog tijdens alle andere dagen van het jaar zodat we ook niet meer van die twijfelachtige missies krijgen van het Nederlandse leger.

Interbellum
We lopen langs het stille strand
De lucht staat strak

Scheve bunkers in het zand
De oorlog zwijgt

Opkomend tij
M'n moeder pakt me bij m'n hand

Ik ben niet bang
Wel klein

J. A. Deelder (uit: Renaissance - gedichten '44 - '94 Amsterdam, 1994)

vier reacties

Petra

Mijn vader heeft de oorlog heel bewust meegemaakt hij is van 1921 en dat krijg je als kind echt wel mee. Wel herdenken is mijn mening dus…

Petra (URL) - 04-05-’06 15:50
V@nM@n

Ook hier zijn er twee minuten stilte geweest…

V@nM@n (URL) - 04-05-’06 21:02
Mieke

Ik zat zelf op een terras met vriend P en om acht uur toen wij onze conversatie staakten, kletsten de mensen aan alle andere tafeltjes gewoon door totdat P riep: “mensen, het is acht uur, mag het even twee minuten stil zijn?” Toen werd het wel vier minuten doodstil…

Mieke - 04-05-’06 23:36
Rosalie

Ik snap niet waarom mensen vinden dat het ‘hun oorlog’ niet is. Ik ben van 1979 en ik heb nog nooit gedacht dat het mijn oorlog niet is. Oorlogen komen heden ten dage nog overal ter wereld voor en vaak worden er dezelfde denkfouten gemaakt en draait het om precies hetzelfde als in 1939. Als je niet herdenkt, kun je dat ook niet inzien. Maar ja, herdenken is voor mij dan ook niet even twee minuten denken: ‘Zo, ja. Zestig jaar geleden. Poepoe.’ Dat gaat wel wat verder dan dat.

Rosalie (URL) - 05-05-’06 23:22


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.