Zullen we Hemelvaart maar afschaffen?

24 05 06 - 15:09

Vandaag las ik in de NRC?next een artikel over de geringe betekenis van Hemelvaart als christelijke feestdag en hoe zot het eigenlijk is dat het een algemene vrije dag is. Dat laatste afgezien van het feit dat het een soort verworven recht is dat er in het voorjaar zo'n lekker lang zomer (meestal) weekend zit. Ook schijnt het zo te zijn dat maar weinigen nog weten wat de religieuze betekenis is van Hemelvaart en wat er nou precies gevierd wordt.
Ik ben het er wel mee eens. Laten we dat gedoe met die christelijke feestdagen maar afschaffen. Wie zo'n dag vanuit het geloof wil vieren die kan toch gewoon vrij nemen? En dan voegen we gewoon die dagen aan ieders vakantiepakket toe. Dat zijn er dan zo'n vijf per jaar. Is dat niet veel beter?

zeventien reacties

brigitte

Ach het maakt mij niet zoveel uit.

brigitte (E-mail ) (URL) - 24-05-’06 19:38
Anne-Lise

Daar ben ik het best wel mee eens. Op die manier hebben kinderen van niet christelijke religies ook niet meer vrije dagen dan kinderen die christelijk of helemaal niets zijn. En dan kan die extra dag skie?n in de carnavalsvakantie ook van dat budget worden gehaald.

Anne-Lise (URL) - 24-05-’06 20:03
V@nM@n

Voor mij mag het…

V@nM@n (URL) - 24-05-’06 20:13
Leibele

Ja, laten we onze kultuur weggooien.Dat je iets tegen dat christelijke hebt ok.Maar iets dat we al eeuwen hebben daarom wegdoen snap ik niet.Denk nu maar niet dat werkgevers die vrij gekomen vrije dagen bij je totale vakantiedagen gaan optellen.Dat zit nu eenmaal niet in de CAO.Ze tellen gewoon als een zondag.

Leibele (URL) - 24-05-’06 20:26
Mieke

@ Leibele: ik weet niet zo goed wat je bedoelt met kultuur weggooien. Welke kultuur is dat dan? Mijn verhaal is nou juist dat het een lege huls is waar voor de meeste mensen niks meer in zit.

Mieke - 24-05-’06 20:32
Petra

Helemaal mee eens, morgen is het toch geen weer om te gaan dauwtrappen…

Petra (URL) - 24-05-’06 20:51
Anne-Lise

@Leibele: van alle landen waar het christendom de dominante religie is, is NL volgens mij het enige land waar Hemelvaart een vrije dag is. Bovendien vraag ik me af hoelang dat al zo is. In ieder geval geen eeuwen. Het zou me zelfs niets verbazen als het pas na WOII is ingevoerd.

Anne-Lise (URL) - 24-05-’06 21:26
Leibele

Ik ben niet christelijk.Hemelvaart op zich zegt me niks.Maar alleen op grond van de veronderstelling dat hemelvaart een lege huls is en daarom maar afschaffen vind ik een beetje bot.Het is sinds ik op de wereld ben al gebruikelijk dat hemelvaart een soort zondag is die ieder jaar op een donderdag valt.Niks mis mee.Maar het argument dat je dan zelf deze dag als vrije dag kunt opnemen is niet waar.Het is nooit als vrije dag in het totaal van vakantiedagen meegenomen.Net zo als kerst en pasen bijvoorbeeld.Afschaffing van hemelvaartsdag en al die andere christelijke feestdagen is nadelig voor elke scholier en werknemer.En zo heeft het ook een link naar de kultuur.

Leibele (URL) - 25-05-’06 00:09
Janneke

En het lijkt erop dat ik hier weer kan reageren, mooi! :)

Janneke (URL) - 25-05-’06 00:46
Janneke

Huh? Ik had een heel verhaal geplaatst, dat stond er, toen nog even gereageerd met dat ik dus blijkbaar weer kon reageren, is mijn eerste reactie weg! Naja!

Anyway, dit had ik geschreven. (waar ctrl-c al niet goed voor is!)

Weer eens een poging om hier te reageren, want voorgaande keren liep mijn computer erop vast (vandaar mijn afwezigheid weer bij DiDi). Anyway, Hemelvaartsdag is mijn favoriete feestdag in sociale zin, het is een van de weinige dagen waarop het grootste deel van mijn vrienden bij elkaar is, we gaan altijd dauwtrappen (geen idee hoe het is waar jij woont, maar hier is dat echt een traditie die tientallen jaren terug gaat) en daarna bbq-en en ‘s avonds naar de zomerfeesten die hier in de buurt worden georganiseerd, ook al tientallen jaren. Ik word altijd een beetje moe van al die mensen die, omdat ze zelf nou eenmaal geen binding hebben met zo’n dag, vinden dat die voor iedereen dan maar afgeschaft moet worden. En dan in religieuze zin, voor veel christelijken/katholieken die ik ken is het sowieso een belangrijke dag ivm hun geloof, het is de dag dat Christus ten hemel werd opgenomen nadat ie na Pasen nog een tijdje op aarde is geweest, wie dat niet weet moet eens wat doen aan zijn algemene ontwikkeling.

En Anne-Lise, geen idee hoe het met andere landen zit maar in Belgi? is het ook een vrije dag.

Janneke (URL) - 25-05-’06 00:47
Mieke

@ Janneke: Wat jij beschrijft is een gewoonte die in jouw omgeving bestaat: dauwtrappen en feesten. Bij sportverenigingen is het vooral een dag voor toernooien en bij kwekerijen voor extra inkomsten voor de voorjaarsbloemen.
Mijn stelling is dat de meeste mensen in NL geen binding hebben met de religieuze betekenis van deze dag en die bevestig jij dus. Het verhaal in NRC?next bevestigde dat idee ook. De vraag is of we dan een nationale vrije dag moeten handhaven voor die minderheid of dat we geloofsbeleving tot individuele kwestie moeten verheffen. Wat mij betreft het laatste.
Natuurlijk is die gedachte ook ontstaan omdat er in Nederland meer geloven zijn dan alleen het Christelijke. Hoe gaan we dan met die feestdagen van die andere religies om? En doe we nationaal alleen aan de feestdagen van het geloof met de meeste aanhangers? Ik ben een fan van de scheiding van kerk en staat, ook met betrekking tot vrije dagen.

Mieke - 25-05-’06 09:38
Ikhebeenmening

http://ikhebeenmening.blogspot.com/

het ontkerken van Belgi?, een column

Ikhebeenmening (E-mail ) (URL) - 25-05-’06 10:52
jan

Ho ho. Wanneer moet in Den Bosch dan de geraniummarkt worden gehouden?

jan (E-mail ) (URL) - 25-05-’06 11:40
Leibele

@Mieke. Laten we dan ook maar de zondag afschaffen.Veel grootgrutters en andere winkeliers hebben dat ook reeds gedaan.Vrije dagen kunnen we ook gelijk afschaffen want die hebben hun oorsprong in de joods-christelijke traditie.

Leibele (URL) - 25-05-’06 13:15
Janneke

Maar als het enkel om de religieuze binding zou moeten gaan kunnen we de kerst en pasen ook wel afschaffen, bedoel ik. Want het grootste gedeelte van Nederland heeft daar echt geen religieuze binding mee. Toch vieren de meeste mensen wel kerst en pasen, op hun manier, met familiesamenkomst, diner, uitjes of weet ik wat. Dat geldt voor Hemelvaartsdag net zo. Ik zie dus weinig verschil.Gewoon laten staan zou ik zeggen.

Overigens heb ik gisteren gewoon gewerkt en daarna flink feest gevierd. Gelukkig kon het nog en ben jij niet aan de macht :D

Janneke (URL) - 26-05-’06 11:06
adaja

ik vind het wel leuk die vrije dagen
een lang weekend om iets leuks te doen
ik zelf ben 2 dagen naar opwekking geweest.
[vrije dagen zijn pas leuk als je ook iets doet op die dagen

adaja (E-mail ) - 05-06-’06 12:44
adaja

ontkerken van belgie is ook zo iets doms
respect2all weet je wel

adaja (E-mail ) - 05-06-’06 12:49


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.