The girl in the café

01 08 06 - 20:58

TGITC-on tour is het speciale project van weblogster Ingrid. Zij noemde haar weblog naar de film en organiseert een tour van de DVD langs iedereen die zich opgeeft. Ik hoorde van haar project en gaf me meteen op. En ik heb er absoluut geen spijt van. Eerst maar even het verhaal van de film.

Onhandige verlegen man ontmoet in een koffietent een vrouw omdat tegenover haar aan het tafeltje de enige vrije plaats is. Ze raken aan de praat en wisselen telefoonnummers uit. Zo begint de merkwaardige relatie van de stijve saaie ambtenaar Lawrence (Bill Nighy) en het merkwaardige meisje Gina (Kelly MacDonald). Lawrence geniet van het ontluikende contact met het meisje maar moet voor zijn werk op het departement van Financiën naar de G8-top in Reykjavik.
In een opwelling vraagt hij Gina om mee te gaan. Ze hebben op dat moment nog een kus gewisseld. Gina zegt ja en komt tussen de zwaar beveiligde G8-deelnemers met hun echtgenoten terecht. Tussen en na de vergaderingen schuifelt de relatie tussen de twee schuchter verder met heel veel ontroerende momentjes en vooral veel onhandigheid van twee kanten van de matglazen schuifdeur die ze scheidt. Gina zorgt ondertussen aan de ontbijt en dinertafel voor grote opschudding door in haar onschuld de echte essentiële vragen aan de orde te stellen bij de goede mensen over het vraagstuk van de armoede in de wereld dat prominent op de agenda van de top staat. Natuurlijk krijgt Lawrence dit op zijn bord en hij moet kiezen tussen zijn ontluikende liefde en zijn baan die tot nu toe zijn leven was.

Ik vond het een fantastisch film (ooit als TV-film gemaakt en pas nog te zien op de Nederlandse buis) en een beetje doet denken aan Lost in Translation maar dan met een behoorlijke dosis idealisme gelardeerd. Dat laatste is geen wonder als je weet dat schrijver Richard Curtis niet alleen schrijver is van weergaloos succesvolle comedies (Four weddings and a funeral, Notting Hill, Bridget Jones's diary), maar ook mede-oprichter van de stichting Make Poverty History. De film zit vol met aandoenlijke momentjes en informatie over de politiek van de armoedebestrijding en is dan ook een knappe mengeling tussen een romantische verhaal en een documentaire. Ook maak de film duidelijk dat ook één enkel persoon een verschil kan maken, dat het nooit zinloos is om te gaan voor waar je ingelooft en dat het zogenaamde vlindereffect inderdaad bestaat. Een film die je inderdaad niet mag missen, dat ben ik helemaal met Ingid eens.

Wil je ook meedoen in de tour van TGITC, dan kun je even een mailtje sturen aan Ingrid. Zij zet je op de lijst en mailt je zodra je aan de beurt bent. Tegenprestatie is een stuk op je weblog over de film en er als een goed huisvader/moeder op passen tot je hem doorstuurt naar de volgende op de lijst. En breng ook hier even een bezoekje.

acht reacties

Leibele

Leuk idee natuurlijk.Maar of dat past binnen het kader van de “rechten” zoals copyright en zo weet ik niet.

Leibele (E-mail ) (URL) - 01-08-’06 23:08
brigitte

Wat een ontzettend leuk idee. Ik zal me ook eens inschrijven.

brigitte (E-mail ) (URL) - 02-08-’06 08:28
Silvia

Heb de film al een paar keer op tv gezien. Erg mooi en rustgevend op een vreemde manier…

Silvia (E-mail ) (URL) - 02-08-’06 08:34
NO'M

@Leibele: Ik heb het vermoeden dat Gina zich niet druk zou maken over copyright…

NO'M - 02-08-’06 08:55
Chantal

Nog niet gezien.

Chantal (E-mail ) (URL) - 02-08-’06 13:24
Mieke

Zowel Bill Nighy als Kelly MacDonald doen trouwens mee in State of Play (dinsdagavond op NL 3) zag ik gisteren tot mijn grote vreugde.

Mieke - 02-08-’06 17:38
Puur Kaat

Origineel!

Puur Kaat (URL) - 02-08-’06 18:45
Petra

Een leuk idee, maar ik ga geen reclame maken.

Petra (URL) - 03-08-’06 09:51


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.