Hoe ver gaat democratie volgens jou?

13 09 06 - 13:06

Minister Donner is van mening dat als 2/3 deel van de kiezers democratisch zou stemmen voor het invoeren van de islamitische wet, de sharia, dat dan mogelijk zou moeten zijn. Hij stelt in Vrij Nederland dat de essentie van democratie juist is dat de meerderheid telt. Ben jij het met Donner eens?
vijf reacties

Peter

Ik ga uit van de Trias politica. Scheiding der machten. Geen invoering van wetten gebaseerd op geloof.

Peter (E-mail ) - 13-09-’06 21:56
Petra

Het is wel heel erg theoretisch. Ik denk niet dat er in Nederland tweederde voor de sharia zal stemmen.

Petra (URL) - 14-09-’06 09:11
Leibele

Piet Hein D heeft gedeeltelijk gelijk.Van een minister mag je wel verwachten dat hij iets verder nadenkt dan dat deze deed.Sharia is iets meer dan dat wat hij denkt ervan te weten.Er zijn nogal wat zaken aan verbonden die absoluut niet kunnen.Volgens ons rechtssysteem niet en ook niet volgens internationaal recht waaronder de rechten van de mens enz.

Leibele (E-mail ) (URL) - 14-09-’06 11:23
Alice

Ik ben het met een heleboel politieke partijen eens die zeggen dat minister Donner onnodige onrust zaait met zijn opmerkingen. Bovendien mag wetgeving die indruist tegen de universele verklaring van de rechten van de mens wat mij betreft nooit ingevoerd worden.

Alice (URL) - 14-09-’06 21:18
Marieke

Ik ben voorstander van democratie, ga uit van de kracht van argumentatie, maar heb zeker angst voor ‘de macht van het getal’. Als ‘wij zijn in de meerderheid’ het enige argument is, waarop iets doorgaat vind ik dat absoluut een zwaktebod. Vasthouden aan een aantal uitgangspunten dus: scheiding van kerk en staat en de rechten van de mens.

Marieke (E-mail ) (URL) - 15-09-’06 22:52


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.