Een canon zonder muziek

19 10 06 - 09:23





Veel van ons kennen de canon als het meerstemmig lied zoals bijvoorbeeld vroeger op school 'Vader Jacob' of 'De klokken van Haarlem' daar populaire voorbeelden van waren. Maar nu is een een canon in de betekenis van onderdelen van onze cultuur die onze identiteit bepalen: een soort greatest hits van ons land op cultureel gebied. De opstellers van de canon hebben dat vooral ingevuld met historische gebeurtenissen waarbij mij meteen opviel dat muziek in het hele culturele spectrum van de canon volkomen ontbreekt en daarentegen Annie MG wonderlijkerwijs wel prominent op de 45e plaats sprijkt. Ik vind Annie een geweldige kanjer en een waar fenomeen maar toch zijn naar mijn mening de verhoudingen een beetje zoek.
Maar goed, de canon is er en ik vraag me af wat er nu verandert. Of hebben we er gewoon weer eens een mooi instituut op nationaal niveau bij gemaakt dat volkomen nutteloos en oeverloos debatteert terwijl de inwoners van ons land hun leven gewoon doorleven, grotendeels met een lekker muziekje in hun oren?

Meer weten? Kijk op hier de website van de Nederlandse canon.

vijf reacties

Marieke

Allereerst wil ik even zeggen, dat ik het leuk vind, dat jij altijd van dit soort wetenswaardigheden op je log hebt. Ik heb direct doorgeklikt en vindt het er erg leuk uitzien. Alleen het woord canon vind ik wat minder aanspreken. Ik heb daarmee dezelfde associatie als jij, alleen andere liedjes: ‘Kleine Catootje’ en ‘Brand in Mokum’.
Wat je zegt over verhoudingen, daar kan ik het wel mee eens zijn – tegelijkertijd nodigt het uit hierop te reageren. Misschien overloos discussi?ren, maar wel leuk.
In het ontbrreken van muziek zie ik de kans op een muziklae tegenhanger: niets voor jou???

Marieke (E-mail ) (URL) - 19-10-’06 09:41
Petra

Ach er zal niets veranderen. Mijn kinderen zullen er niet beter of meer geschiedenis van leren. En als elke middelbare school(2800 lln) drie! platen krijgt is de kans dat de gemiddelde scholier er ooit een tegenkomt ook wel heel klein. Maar het doet het goed in de media.

Petra (URL) - 19-10-’06 09:53
lettie

in feite vind ik het opstellen van zo’n canon een daad van arrogantie..een paar personen zullen wel eens even uitmaken wie of wat belangrijk is geweest.dat de muziek ontbrak, was mij ook al opgevallen. ik heb zo mijn eigen ‘‘canon’‘en die houd ik lekker voor me, omdat ik (dacht ik ) niet arrogant ben..

lettie (E-mail ) - 19-10-’06 13:48
Chantal

Geschiedenis is belangrijk maar het heden is belangrijker.

Chantal (E-mail ) (URL) - 19-10-’06 13:55
V@nM@n

We leven vandaag en leren toch niet van het verleden….

V@nM@n (E-mail ) (URL) - 19-10-’06 21:50


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.