Tot stof zult gij terugkeren

30 10 06 - 00:07





Gisteren bezocht ik met een vriendin in Apeldoorn een natuurbegraafplaats midden in de bossen. Vroeger mochten op die begraafplaats alleen maar hele sobere natuurlijke grafmonumenten gemaakt worden zoals keien waarin naam en data waren uitgebeiteld, zo werd mij verteld. Maar tegenwoordig is er (mede geleid door economische motieven) in die principes een beetje de klad gekomen en zagen we ook tamelijk veel graven met (deels) gepolijste stenen of zelfs 'normale' grafstenen. De meeste graven waren nog wel min of meer 'at random' onder de bomen geplaatst maar hier en daar was toch een plek netjes in een rechthoek aangeharkt en omgeven met een keurige rechte rij keitjes.
Als je in zo'n omgeving rondloopt met die natuurlijke graven dan krijgt de uitspraak 'want stof zijt gij en tot stof zult gij terugkeren' ineens meer betekenis. Ik vond het wel mooi. Dan zie je trouwens ook ineens hoe de snijbloemen die we gewend zijn op onze graven te zetten, detoneren in het bos en de felle kleuren oranje, geel, wit en roze totaal niet passen bij die duizenden kleuren groen en bruin die het bos zelf te bieden heeft.
Prachtig vond ik de graven met de Chinese (?) tekens (met roze bolchrysanten er bij dat was dan weer helemaal niks), een prachtige steen gemaakt in de vorm van een soort bankje en de door de bliksem doorkliefde bomen. Kijk hier voor de diashow met foto's van al deze graven.

zes reacties

brigitte

Dat is wel een mooie begraafplaats om te liggen. Zo’n steen net als de laatste twee zou voor mij ook goed genoeg zijn.

brigitte (E-mail ) (URL) - 30-10-’06 08:18
esthy

Prachtig zo’n natuurbegraafplaats. Veel mooier dan zo’n commercieel iets. Veel puurder.
x

esthy (URL) - 30-10-’06 11:04
Petra

Zo’n mooie ruwe kei is eigenlijk wel genoeg.

Petra (URL) - 30-10-’06 14:20
Chantal

wel mooi….

Chantal (E-mail ) (URL) - 30-10-’06 14:39
V@nM@n

Het ziet er zeer rustgevend uit op de foto’s.

V@nM@n (E-mail ) (URL) - 30-10-’06 20:51
Marieke

een erg mooie begraafplaats

Marieke (E-mail ) (URL) - 30-10-’06 22:59


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.