Haat

24 11 06 - 16:13

Zie eens hoe doelmatig nog steeds, hoe goed in vorm in onze eeuw de haat is. Hoe moeiteloos hij hoge hindernissen neemt. Hoe makkelijk hij springt, zijn buit bereikt.

Hij is niet als andere gevoelens. Tegelijk ouder en jonger dan zij. Hij brengt zelf de oorzaken voort die hem tot leven wekken. Als hij inslaapt, is zijn slaap nooit eeuwig. Hem verzwakt de slapeloosheid niet, maar sterkt.

Of hij het geloof erbij haalt of niet ? als hij maar kan knielen bij de start. Het vaderland erbij haalt of niet ? als hij maar snel weg kan komen. Rechtvaardigheid kan ook geen kwaad om te beginnen, maar daarna rent hij graag alleen. Haat. Haat. Zijn gezicht door een grimas van liefdesextase vertrokken.

Ach, die andere gevoelens ? wat sukkelen ze lusteloos. Sinds wanneer kan broederschap op de massa rekenen? Heeft medelijden ooit als eerste de finish bereikt? Hoeveel mensen krijgt de twijfel mee? Alleen wie zeker is, wint de massa voor zijn zaak.

Bekwaam, snel van begrip, heel ijverig. Moet ik zeggen hoeveel liederen hij heeft gecomponeerd? Hoeveel bladzijden geschiedenis genummerd? Hoeveel menselijke kleden hij heeft uitgespreid op hoeveel pleinen en in hoeveel stadions?

Laten we het eerlijk toegeven: hij weet wat schoonheid is. Schitterend is zijn vuurgloed in de zwarte nacht. Prachtig zijn zijn rokende explosies in de roze dageraad. Ruïnes kun je moeilijk hun pathos ontzeggen noch kun je de primitieve humor negeren van de zuil die fier overeind is gebleven.

Hij is een meester in het contrast tussen gedonder en stilte, tussen rood bloed en witte sneeuw. En wat hem nooit verveelt: het motief van de propere beul die boven zijn besmeurde slachtoffer oprijst.

Op elk tijdstip open voor nieuwe uitdagingen. Als hij even moet wachten, wacht hij. Ze zeggen dat hij blind is. Blind? Zijn blik is even scherp als die van een sluipschutter en hij ziet de toekomst met een gerust hart tegemoet ? hij alleen.

Wislawa Szymborska - Nobelprijswinnaar literatuur

Gedicht gebruikt in het programma van Global Woman tijden Global Village Festival in Theater Lieve Vrouw in Amersfoort.

vier reacties

Alice

Wat een prachtige tekst!

Alice (URL) - 24-11-’06 17:25
Petra

Wauw, mooi!

Petra (URL) - 24-11-’06 20:23
Marieke

Wat een mooie tekst!

Marieke (E-mail ) (URL) - 25-11-’06 11:38
Chantal

Hele mooie tekst.

Chantal (E-mail ) (URL) - 27-11-’06 15:14


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.