Vogelvrij in de jeugdzorg

08 12 06 - 14:09

Gezinsvoogden en andere hulpverleners in de jeugdzorg zijn vogelvrij nu het Openbaar Ministerie besloten heeft de gezinsvoogd te vervolgen die betrokken was bij het gezin waarin het meisje Savanna opgroeide. Haar zal dood door schuld ten laste worden gelegd en dat betekent dat de gezinsvoogd zich moet verantwoorden voor de rechter over haar doen en laten in en rondom dat gezin.
Ik heb op deze weblog al eens eerder geschreven over de deplorabele toestanden in de jeugdzorg en dat de structuur en de bureaucratische houding van het management misstanden eerder bevorderen dan voorkomen. Het is er schering en inslag dat gezinsvoogden die nog maar net in het vak zitten in hun eentje op zware cases worden gezet zonder begeleiding of op zijn best wat collegiale ondersteuning van een meer ervaren collega. Er is wachtlijstbegeleiding voor de wachtlijst van de wachtlijstbegeleiding voor de wachtlijst van de doorverwijzende instelling en ga zo maar door. Te treurig voor woorden. En ondertussen houdt het management zich bezig met de legitimiteit van een door de werkers in een bepaalde lokatie zelf aangeschafte limonadesiroop en andere 'relevante' zaken.
Als ik in de jeugdzorg zou werken dan wist ik het wel, dan zocht ik vandaag nog een andere baan!

vier reacties

V@nM@n

Ik zou daar ook absoluut niet willen werken…

V@nM@n (E-mail ) (URL) - 08-12-’06 18:28
henriette

Ik vind het belangrijker dat wordt uitgezocht hoet het zover heeft kunnen komen, dan dat er ??n de bak indraait.

henriette (URL) - 09-12-’06 13:20
Mieke

Ik denk dat wel duidelijk is hoe het zo ver heeft kunnen komen. Itt tot bijvoorbeeld artsen in ziekenhuizen die aan allerlei protocollen zijn gebonden met collegiaal consult en visering van hun diagnoses staan veel gezinsvoogden er alleen voor en hebben ze bovendien te weinig contacturen, geen begeleiding en al helemaal niemand die over de schouder meekijkt hetgeen eigenlijk zou moeten.
Het is natuurlijk absoluut schandalig dat een kind als Savanna overlijdt maar het is ook schandalig dat er gezinsvoogden op pad worden gestuurd zonder middelen om daadwerkelijk iets te kunnen doen.
Ik ken een aantal mensen in de jeugdzorg en dat hoor je het verhaal eens van de andere kant. De dilemma’s waar die mensen mee worstelen, de problemen om kinderen uit huis geplaatst te krijgen omdat alle instellingen een wachtlijst hebben etc.
Ik ben het helemaal met Hans Nieukerke eens (voorzitter werkgevers in de JZ) die stelt dat je een individu niet mag afrekenen op het falen van een systeem omdat het systeem zoveel risico’s in zich draagt dat het eigenlijk een wonder is dat het meestal goed gaat.

Mieke - 09-12-’06 14:28
Chantal

ditr krijgt zeker nog een staartje.

Chantal (E-mail ) (URL) - 11-12-’06 13:56


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.