Domeinvredebreuk

01 07 08 - 23:45

Computervredebreuk (Illustratie Nozzman)

Wel eens gehoord van domeinvredebreuk? Dat is als iemand zich onrechtmatig toegang verschaft tot jouw domein en daar content steelt of verwijdert. Nu computervredebreuk in de wet is erkend is het een klein stapje naar domeinvredebreuk of eigenlijk is het identiek aan computervredebreuk. Ik weet daarom zeker dat mijn aangifte van computervredebreuk en de gegevens die uit het onderzoek naar voren komen tot vervolging zullen gaan leiden.

De bekendste vorm van computercriminaliteit is het opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen in een computersysteem of netwerk. Dit heet computervredebreuk (soms ook wel computerinbraak of hacken) en is een misdrijf. Hierop staat een straf van maximaal 1 jaar cel of geldboete van 16.750 euro (art. 138a lid 1).

Wie na het opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen ook nog eens gegevens kopieert, kan een straf van maximaal vier jaar cel (of boete van 16.750 euro) verwachten (art. 138a lid 2). Dit misdrijf wordt wel diefstal van gegevens genoemd, al is die term niet helemaal juist. Gegevens in een computerbestand kunnen niet worden weggenomen, en zonder wegnemen kan er geen sprake van diefstal zijn. Wat meestal gebeurt is dat de inbreker de gegevens kopieert naar zijn eigen systeem, en ze zo zelf kan gebruiken of aan derden kan doorgeven. De oorspronkelijke eigenaar heeft ze dan nog steeds. Het enige dat hij kwijt is, is de exclusieve toegang tot de gegevens.

twee reacties

Me!

Oeps, dan heeft er iemand pech.

Me! (E-mail ) (URL) - 02-07-’08 06:33
Mieke

Ja idd maar over zichzelf afgeroepen :-)

Mieke - 02-07-’08 14:48


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.