Auteursrecht in de praktijk - deel I

24 01 06 - 13:48

Deze foto van Wende Snijders werd door mij gemaakt in december 2004 in het Beauforthuis in Austerlitz (klik klik). Hans maakt ook een prachtige foto van haar. Die trof hij tot zijn verbazing ineens aan in de folder van de zomerconcerten van het Concertgebouw in Amsterdam. Daarvoor was hem geen toestemming gevraagd noch was hij ervan op de hoogte gesteld. Later is die foto - gelukkig wel in overleg met Hans - nog gebruikt voor een banner die aan de gevel van het Concertgebouw heeft gehangen.
Maar ook mijn foto heeft allerlei omzwervingen gemaakt blijkens het feit dat Hans hem afgelopen week aantrof op de site van 8WEEKLY. Navraag daar leerde dat ze hem hadden gekregen van Idolmedia die verantwoordelijk is voor de promotie van de nieuwe DVD van Wende Snijders met de aantekening er bij dat bij die foto geen naam vermeld hoefde te worden. Ik heb nu weer een mailtje gestuurd aan Idolmedia/Flow Records met drie vragen:
  1. Hoe komt u aan mijn foto?
  2. Is u bekend dat er auteursrecht rust op die foto?
  3. Aan wie is die foto allemaal verspreid als promotiemateriaal door uw bedrijf?
Ik ben benieuwd wat er voor antwoord komt.

25 reacties

ferrie

een steeds terugkerend probleem, dat je misschien een heel klein beetje kunt ondervangen door de copyright in de foto to zetten, letterlijk in tekst en electronisch in de eigenschappen van je foto. dan maak je zeker duidelijk dat het geen freeware is.
overigens id http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/.. er wel heel duidelijk over.

ferrie (E-mail ) (URL) - 24-01-’06 14:27
Petra

Wel een eer maar inderdaad een beetje twijfelachtig dat ze niet je naam vermelden. Ik probeerde een foto van Mathide Santing te maken maar mocht dat absoluut niet doen. Er was speciaal een fotograaf ingehuurd en ik mocht geen foto’s maken…

Petra (URL) - 24-01-’06 14:40
brigitte

Echt iets voor jou om dat tot op de bodem uit te zoeken.

brigitte (E-mail ) (URL) - 24-01-’06 15:23
Eljo (Morpurgo.nl)

Ik ben zeer benieuwd hoe dit allemaal afloopt. Wat zijn de werkelijke gevolgen voor jou en de organisatie die het “geleend” heeft. Moeten zij alsnog betalen en indien ja is 10.000 euro dan te veel of te weinig voor een kunstwerk van jou. Wie legt de werkelijke boetes en of straffen op en wie zorgt dat deze worden nageleefd enz.

Eljo (Morpurgo.nl) (E-mail ) (URL) - 24-01-’06 15:51
Pike

Raar hoor: als jij foto’s van hen ‘leent’, staan ze op hun achterste benen, maar vice versa mag dus kennerlijk wel?

Pike (URL) - 24-01-’06 16:52
Renesmurf

Ik vind persoonlijk dat als iets op internet staat dat iedereen er dan gebruik van zou mogen maken.
Maar ja, mijn mening is niet de wet natuurlijk.

Renesmurf (URL) - 24-01-’06 17:10
Mieke

@ Renesmurf: Ik ben het deels met je eens. Ik ben een groot fan van de Creative Commons licentie dat wil zeggen dat een foto van mij gebruikt mag worden als het voldoet aan de volgende voorwaarden: naamsvermelding, niet-commercieel en geen afgeleide werken. Het gebruik van de foto van Wende Snijders voldoet niet aan de drie criteria want mijn naam is niet genoemd, het is een commercieel doel (promotie van de DVD) en er is een uitsnede gemaakt van de oorspronkelijke foto. Wij hebben er op onze weblog een apart onderdeel aan gewijd.

Mieke - 24-01-’06 17:53
Leibele

Idolmedia/Flow records zou op de hoogte moeten zijn van het auteursrecht.En dat zijn ze ook.Ik zou ze deze handelswijze laten uitleggen voor een rechter.

Leibele (URL) - 24-01-’06 19:10
Zezunja

Mijns inziens kun je nu al een fijne rekening sturen. Met een bedrag voor het het geschatte aantal foto’s dat op deze manier in omloop is gebracht.
Het feit alleen al dat ze jouw foto verspreiden met daarbij de vermelding dat er geen credit bijhoeft, is inkomstenderving die je ze aan kunt rekenen. Credits zijn jouw reclame, die ben al een paar keer misgelopen. Ook dat kost geld, niet?
Maar ben inderdaad benieuwd wat ze durven opbiechten.

Zezunja (E-mail ) (URL) - 24-01-’06 19:20
jan

Een regionale krant heeft een tijdje in de leader van z’n kabelkrant een foto laten meedraaien die door een collega van mij was gemaakt. Leverde hem toen tienduizend gulden op. Maar het kost je we wel veel inspanning om zover te komen. Van een optreden van mijn vrouw is een keer illegaal een DVD gemaakt die in de winkel te koop werd aangeboden. Een rechtzaak kostte zo veel en de kans op winst was zo twijfelachtig dat ze er van af zag. Maar met zo’n foto zou ik het zeker proberen. Afknijpen die gasten die auteursrechten schenden.

jan (URL) - 24-01-’06 19:28
V@nM@n

Ik zet tegenwoordig overal mijn logo in, maar als ze een uitsnede maken helpt dat uiteraard ook niet. Naamsvermelding zou toch wel het minimale zijn wat iemand kan doen…

V@nM@n (URL) - 24-01-’06 20:57
Davis

Hoe zit het dan met de kwaliteit van de foto’s op internet? Die zijn toch niet goed genoeg voor drukwerk?

Hoe onbeschoft van een professioneel bedrijf om je zelf foto’s toe te eigenen. Wat dat is het toch….
Ik denk ook dat een rekening sturen hunnie het snelst doet wakker schudden.

Sterkte en fight for your rights!

Davis (E-mail ) - 24-01-’06 21:47
Mieke

@ Davis: tja, ik weet er ook het fijne niet van maar ik wacht nog op een reactie van Idol Media want degene die het indertijd heeft behandeld werkt er nu niet meer dus de vraag is doorgeleid naar iemand anders. Wordt vervolgd….

Mieke - 24-01-’06 22:18
Menno Nicolai

Voor een flink aantal theaterfoto’s, die ik gebruik voor mijn flyer, mijn poster en mijn website, heb ik Guido de Visser een heel redelijk bedrag betaald en nu mag ik die foto’s gebruiken zo vaak als ik wil, als ik zijn naam maar vermeld.

Menno Nicolai (URL) - 25-01-’06 01:36
Ronald

Hou je ons op de hoogte?

Ronald (URL) - 25-01-’06 09:01
Mieke

Menno: en zo hoort het ook! Ronald: jazeker!

Mieke - 25-01-’06 09:37
Puur Kaat

Nu kom je er bij toeval achter, maar wie weet hoe vaak er schaamteloos wordt omgesprongen met de auteursrechten van de fotograaf.

Puur Kaat (URL) - 25-01-’06 10:03
Chantal

Een vriend van mij maakt hetzelfde me met de Metro, hij kreeg uiteindelijk wel geld en excuses.

Chantal (E-mail ) (URL) - 25-01-’06 11:01
henriette

Ik benieuwd hoe het afloopt.

henriette (URL) - 25-01-’06 17:12
Marco Raaphorst

Ja, gebruik je recht. Hou mij op de hoogte hierover want ik heb een zaak lopen via een Amerikaanse advocaat Colette Vogele (werd overigens door Lawrence Lessig geleverd pro bono, geweldig!).

Het NC Attribuut in de CC licentie staat dit inderdaad niet toe. Ik zou dan ook aansturen op een standaardtarief als vergoeding, wel rekening houden met het misbruik want hier is sprake van zo te zien. Ik ken de regels voor fotografie niet precies maar misbruik is meestal een factor 2 ten opzichte van het standaard tarief. Succes!

Marco Raaphorst (E-mail ) (URL) - 29-01-’06 10:56
Mieke

@ Marco: Ik hou iedereen via deze weblog op de hoogte.

Mieke - 29-01-’06 19:50
René

Wat ik mij afvraag is of jij toestemming had om die foto van Wende Snijders te maken

René (E-mail ) (URL) - 24-03-’07 00:09
Mieke

@ Rene: ja had ik idd toestemming voor van zaalhouder EN van management van Wende Snijders

Mieke - 24-03-’07 02:08
René

@Mieke

ik vroeg het omdat er nog wel eens verschillen van inzucht zijn omtrent dat soort vraagstukken. Bedankt voor je uitleg.

René (E-mail ) (URL) - 24-03-’07 14:52
Mieke

@ Ren?: de wet is er heel helder over. Er is het portretrecht, dat berust bij betrokkene (of diens management) en die heeft het laatste woord over al dan niet publicatie. Dan heeft de zaaleigenaar ook nog het recht om fotograferen of filmen te verbieden (en daarvan wordt vaak gebruik gemaakt).
Bij degene die de foto maakt berust het auteursrecht en dat is onaantastbaar (mits duidelijk aantoonbaar).
Daar kan eigenlijk nauwelijks verschil van inzicht over bestaan.

Mieke - 24-03-’07 16:15


(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.